Το λουκέτο στην ΕΡΤ, το φιάσκο των ελληνικών show, η αυτοκρατορία των τουρκικών σίριαλ και όλα όσα μας απασχόλησαν την τηλεοπτική σεζόν που μόλις τελείωσε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Η τηλεοπτική σεζόν έκλεισε με τον πιο επεισοδιακό τρόπο: Το λουκέτο στην ΕΡΤ, που σίγουρα αποτελεί το γεγονός της χρονιάς στο «σύμπαν» της μικρής οθόνης. Με αφορμή αυτό το ιδιαίτερο σφύριγμα λήξης της χρονιάς, συγκεντρώνουμε όσα είδαμε καθ’ όλη την διάρκειά της, όσα δεν είδαμε, όσα δεν θέλαμε να δούμε και όσα απασχόλησαν… το τηλεκοντρόλ μας.
*Έκλεισε η ΕΡΤ Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου λίγες εβδομάδες πριν, όταν είχαν διαρρεύσει φήμες για πιθανό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο Σίμος Κεδίκογλου στις 18.00 της 11ης Ιουνίου του 2013 ανακοίνωσε πως η ΕΡΤ είναι αμαρτωλή και πως η μόνη λύση είναι το λουκέτο. Το καλοκαίρι, με λίγα λόγια, θα το περάσουμε με «μαύρη εικόνα» στις συχνότητες που κάποτε αντιστοιχούσαν στο 1, το 2 και το 3 του τηλεκοντρόλ μας, με διαδηλώσεις στην Αγία Παρασκευή και με την αναμονή του νέου οργανισμού που πιθανότατα θα έχει το κακόηχο όνομα ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ Τηλεόραση).
*Οι «νεανικές» ειδήσεις του STAR ρίχνουν αυλαία Στη λήξη της σεζόν, και εν αναμονή της επόμενης, μάθαμε για τα σχέδια του ιδιοκτήτη του STAR να θέσει τέλος στο μοντέλο του δελτίου ειδήσεων που μέχρι σήμερα ακολουθούσε, να προσλάβει τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Μάρα Ζαχαρέα και άλλους πολύφερνους δημοσιογράφους και να στρέψει το προφίλ του σταθμού προς την καθαρή ειδησεογραφία. Για να δούμε…
*Χορτάσαμε... φαγητό Ελληνικές σειρές μπορεί να μην υπήρχαν ούτε για δείγμα, πέρα από δύο-τρεις «κατεψυγμένες» απόπειρες από Mega και ANT1, αλλά εκπομπές μαγειρικής χορτάσαμε και με το παραπάνω. Από τις οθόνες μας παρήλασαν τα εξής: Master Chef, Τι θα φάμε σήμερα μαμά, Chef στον Αέρα, Εφιάλτης στην Κουζίνα, Κάτι ψήνεται, Μαγειρεύω Οικονομικά, Cook Smart, Oreo Cooking, Γλυκές Αλχημείες, Παρέα στην Κουζίνα, αλλά και πολλές ακόμη ξένες εκπομπές μαγειρικής, που απέδειξαν ότι μπορεί «να μην έχουμε να φάμε», αλλά τουλάχιστον… μας αρέσει να κοιτάμε.
*(Δεν) παρακολουθήσαμε το φιάσκο της χρεοκοπίας Ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της χρονιάς, το Master Chef του Mega, απέδειξε περίτρανα την χρεοκοπία της ελληνικής εμπορικής τηλεόρασης, καθώς μετά την προβολή ολόκληρου του προγράμματος, δεν βρέθηκαν τα χρήματα για να πραγματοποιηθεί ο τελικός του. Η παραγωγή φόρεσε… απανωτά φέσια, η παρουσιάστρια του show υποσχέθηκε πως ίσως κάποια στιγμή μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε τον τελικό – όπερ και δεν εγένετο- και εμείς αλλάξαμε κανάλι για να δούμε…
*… την παντοκρατορία των τουρκικών σίριαλ Παλιότερα υπήρχε ο Φώσκολος. Λίγο αργότερα κατέφτασαν οι μεξικάνικες σαπουνόπερες. Στην συνέχεια η Βέρα στο Δεξί και τα Μυστικά της Εδέμ ανανέωσαν το είδος. Και φέτος, την θέση τους πήρε… η Άγκυρα. Οι τουρκικές παραγωγές άλωσαν τα καλύτερα slots του prime time των μεγαλύτερων σταθμών, και οι απανταχού νοικοκυρές έμαθαν το βασικό λεξιλόγια της οθωμανικής γλώσσας καθώς και την ιστορία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, διανθισμένη με πιπεράτες σκηνές σεξ και ίντριγκας για να φάνε τα μάτια ψάρια και μπακλαβά. Και μπορεί ο Σουλεϊμάν να τέλειωσε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο Karadayi συνεχίζει δυνατά, ενώ η περίφημη Φατμαγκιούλ θα δώσει την σκυτάλη σε μια νέα φτηνή τούρκικη παραγωγή που εξασφάλισε το Mega για το καλοκαίρι. Θα έχουμε πάντως να θυμόμαστε από δαύτη πως στάθηκε η αφορμή για να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις του Mega σε δημόσιο ουρητήριο, από τα μέλη μιας οργάνωσης με πολλά αρχέγονα ένστικτα, αλλά ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους που παρακολουθούν αυτές τις σαπουνόπερες.
*Μας απασχόλησε και πάλι η Eurovision Μετά από ένα διετές διάλειμμα από την φρενίτιδα για την Eurovision, ο τηλεοπτικός (και όχι μόνο) κόσμος επέστρεψε στην προσφιλή συνήθεια των σεναρίων, των προγνωστικών, των κουτσομπολιών και των μπηχτών για το «πανηγυράκι», ίσως γιατί είχαμε καιρό να δούμε «ιδιαίτερη» συμμετοχή από πλευράς Ελλάδας. Ή πιθανότατα διαβλέψαμε την καλή πορεία που θα διέγραφε στον διαγωνισμό ο Αγάθωνας παρέα με τους Koza Mostra – δεν ήταν κι άσχημη η έκτη θέση, ούτε και το διάλειμμα από τα έκτακτα δελτία για την τρόικα και τις δηλώσεις Σαμαρά.
*Οι Ήρωες δεν τα κατάφεραν Ο ANT1 έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πραγματοποιήσει μεγαλεπήβολες παραγωγές, αλλά δεν τα κατάφερε: Το πρώτο show που μας (ξανα)σέρβιρε στην αρχή της σεζόν, το Dancing with the Stars μας έφερε χασμουρητά, το επόμενο κυριακάτικο show, το συμπαθές Your Face Sounds Familiar δεν αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από το κοινό, το σαββατιάτικο show που επιχείρησε να παρουσιάσει ο κουραστικός Γιώργος Παπαδάκης κόπηκε (εύλογα) από τον πρώτο μήνα, και τέλος, το «project που είναι μεγαλύτερο από την τηλεόραση», η «μεγάλη συνεισφορά του ANT1 στην ανάδειξη των καθημερινών ηρώων και της ανθρωπιάς στην ζούγκλα της αδιαφορίας όπου ζούμε», οι «Ήρωες» με παρουσιαστή τον Σάκη Ρουβά, ακόμα αναζητά τους… ήρωες που θα το παρακολουθήσουν.
Λίγες ημέρες πριν, άλλο ένα σκάνδαλο λογοκρισίας είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις: Ήταν η απόφαση κάποιου άγνωστου (αν)εγκέφαλου της ΕΡΤ να κόψει την σκηνή ενός φιλιού ανάμεσα σε δύο άντρες από την πιο ακριβοπληρωμένη σειρά που εξασφάλισε η ΝΕΤ την περασμένη σεζόν, το Downton Abbey.
*Το τέρας του κιτρινισμού ξαναχτύπησε Οι αφορμές για να μας δημιουργηθεί τάση προς εμετό δεν έλειψαν: Η Τατιάνα Στεφανίδου επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση της δολοφονίας μετά βιασμού μιας άτυχης κοπέλας στην Ξάνθη, ο Γιώργος Παπαδάκης συμμετείχε σε trailer αναβίωσης του χαστουκιού Κασιδιάρη με τον Θέμο Αναστασιάδη, ενώ τραγουδιάρηδες όπως ο Νότης Σφακιανάκης και ο Πέτρος Γαϊτάνος εμφανίστηκαν σε εκπομπές για να δηλώσουν εμμέσως πλην σαφώς την στήριξη τους στην οργάνωση που ουρεί έξω από τα κανάλια στα οποία έδιναν τις συνεντεύξεις.