Η πρώτη σκέψη της κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, είναι το λουκέτο στην ΕΡΤ, λένε οι φήμες. Αληθεύουν;
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Να που τα σενάρια για λουκέτο στην ΕΡΤ, αρκετούς μήνες μετά τις «τούμπες» Μόσιαλου περί τσεκουριού στην συχνότητα της ΕΤ1, επανέρχονται στο προσκήνιο. Με δημοσίευμά της, η Real News άναψε φωτιές στην Αγία Παρασκευή, αφού έκανε λόγο για κυβερνητικές συζητήσεις για κλείσιμο ολόκληρης της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, μετά από αίτημα της τρόικας να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, και ως εκ τούτου και οι δημόσιοι… δημοσιογράφοι μέσα στο 2013.
Οι φήμες περιλαμβάνουν προτάσεις όπως το λουκέτο ολόκληρης της ΕΡΤ Α.Ε., που σήμερα απασχολεί περίπου 2.600 εργαζομένους, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για συγχώνευση ραδιοσταθμών ή για λουκέτο και επαναλειτουργία υπό νοικοκυρεμένο καθεστώς.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ εν τω μεταξύ εξέφρασε την απορία του, πώς γίνεται η ΕΡΤ να δαπανά μεγαλύτερα ποσά για το πρόγραμμά της σε σχέση με άλλους σταθμούς, ήτοι 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αλλά να μην υπάρχει αντίκρισμα στην τηλεθέαση.
Και κάπως έτσι επιστρέφουμε σε εκείνες τις θρυλικές προσπάθειες της διοίκησης της ΕΡΤ προ πενταετίας, που ήταν αποφασισμένη να κάνει την ΝΕΤ ανταγωνιστική και να στοχεύει στην διαφημιστική πίτα. Και, φυσικά, να επιστρέψουμε στο ρητορικό(;) ερώτημα: Είναι οι τηλεθεάσεις και η διαφήμιση το ζητούμενο της δημόσιας τηλεόρασης – αυτής που ήδη εμείς πληρώνουμε;
Φυσικά, η λύση δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ. Θα ήταν άλλωστε άδικο να σταθούν όλοι με ειρωνεία απέναντί της, κάνοντας λόγο για βαρετά προγράμματα που δεν αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, την στιγμή που ομολογουμένως τα τρία βασικά κανάλια της είχαν φέτος το καλύτερο, το πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα που είδαμε στην μικρή οθόνη.
Αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να παρακολουθήσει τα ιστορικά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής, τις, ελληνικές και μη, αριστουργηματικές ταινίες των νέων κινηματογραφικών της ζωνών, το ελληνικό animation για τους φιλοσόφους της ΕΤ3, τις εκπομπές λόγου, ταξιδιού, τραγουδιού που – δεν φειδόμαστε επαναλήψεων- είναι ελληνικής παραγωγής, θα διαπίστωνε πως ποιότητα υπάρχει. Και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με περασμένες σεζόν, την ίδια ώρα που στους ιδιωτικούς σταθμούς οι κονσέρβες χαμηλού επιπέδου έχουν γίνει ο κανόνας.
Το αν θα πρέπει να μειωθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή να νοικοκυρευτεί γενικότερα το δημόσιο είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα. Το ότι, όμως, η ΕΡΤ δεν έχει υψηλά νούμερα τηλεθέασης, πιθανότατα δεν αποδεικνύει κάτι αρνητικό για το ίδιο το πρόγραμμά της, αλλά για τους έλληνες τηλεθεατές.
*Τα νούμερα της εβδομάδας
Τα 10 κορυφαία τηλεοπτικά προγράμματα της εβδομάδας 20-26/5/2013
Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών την ίδια εβδομάδα