Γιατί αυνανιζόμαστε και ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της solo απόλαυσης; Πότε το «παρακάνουμε» σύμφωνα με την επιστήμη; Μύθοι και αλήθειες… από χέρι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Υπάρχει ζήτημα πιο «ταμπού» από τον αυνανισμό; Μπορεί οι άνδρες να κάνουν λόγο γι’ αυτόν με χονδροειδή αστεία ή οι γυναικοπαρέες να πετούν μπηχτές μεταξύ τους μετά το τρίτο ποτήρι κρασί ψιθυρίζοντας ένοχα η μία στο αυτί της άλλης, αλλά ελάχιστοι μιλούν γι’ αυτόν σαν μια υγιή δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι από την εφηβεία και μετά. Δείτε παρακάτω τι λέει η επιστήμη για το «ένστικτο» του αυνανισμού, για τα οφέλη και τους «κινδύνους», καθώς και για το ποια είναι τα φυσιολογικά όριά του.
Τι λέει η επιστήμη; Είναι ο αυνανισμός ένα από τα γνωρίσματα που διαχωρίζει το ανθρώπινο είδος από τα άλλα ζώα; Κι όμως, μπορεί να έχει παρατηρηθεί ότι πολλά ζώα εξασκούν αυτό το… χόμπι, αλλά κανένα τόσο συχνά όσο ο άνθρωπος. Ο αυνανισμός είναι στη φύση μας για συγκεκριμένο λόγο:
Στους άνδρες, όσο πιο «φρέσκο» είναι το σπέρμα, τόσο πιο πιθανό είναι να γονιμοποιήσει το γυναικείο ωάριο, λέει η επιστήμη. Έρευνα έδειξε επομένως ότι όσο περισσότερο ο άνδρας μένει χωρίς αυνανισμό, τόσο πιο «παλιό» σπέρμα συσσωρεύεται και έτσι μειώνονται οι γονιμοποιητικές του πιθανότητες στην επόμενη σεξουαλική επαφή. Με άλλα λόγια, η φύση χρησιμοποιεί τον ανδρικό αυνανισμό ως ένα μέσο ανανέωσης του σπέρματος.
Στις γυναίκες από την άλλη, οι συχνοί οργασμοί – η συχνότητα των οποίων ανεβαίνει αισθητά μέσω του αυνανισμού – οδηγούν επίσης σε πιο αποτελεσματική «έλξη» των ανδρικών σπερματοζωαρίων. Επίσης, οι συχνοί οργασμοί μέσω αυνανισμού δίνουν στις γυναίκες κίνητρο να αναζητήσουν περισσότερο σεξ – και επομένως να αυξήσουν την αναπαραγωγική δυναμική τους.
Τα οφέλη του αυνανισμού Μπορεί η εξελικτική θεωρία του είδους μας να δίνει τις παραπάνω πληροφορίες για τους λόγους που η συνήθεια του αυνανισμού παραμένει σταθερά στην ανθρώπινη καθημερινότητα, αλλά τα αναπαραγωγικά δεν είναι τα μοναδικά του οφέλη. Με κάθε οργασμό μας, ενδορφίνες εκκρίνονται στο σώμα μας, οι οποίες καταπολεμούν το στρες, εκτονώνουν την σεξουαλική ένταση, βοηθούν σε προβλήματα αϋπνίας και τονώνουν τον μεταβολισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Everyday Health.
Οι οργασμοί, είτε τους προκαλούμε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια του παρτενέρ μας, καταπραΰνουν επίσης τους πονοκεφάλους και σε ορισμένες περιπτώσεις «χτυπούν» στη βάση τους τις ημικρανίες «εν τη γενέσει», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο LiveScience.
Υπάρχει λόγος… να μην το κάνουμε; Τα καλά νέα είναι ότι, παρά τους μύθους που κυκλοφορούν από τις παλαιότερες γενιές, ο αυνανισμός δεν θα σας χαρίσει τριχωτές παλάμες, δεν θα σας τυφλώσει και δεν θα καταστρέψει την αίσθηση των μελλοντικών σεξουαλικών επαφών. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί συμφωνούν πως ο αυνανισμός με μέτρο μπορεί και να αυξήσει την ικανοποίηση στην σεξουαλική ζωή του ατόμου.
Ο «μύθος» στον οποίο μπορεί να υπάρχουν δόσεις αλήθειας είναι αυτός περί σχηματισμού ακμής. Όσον αφορά τους άνδρες, η σεξουαλική διέγερση καταλήγει στην έκκριση ορμονών, οι οποίες είναι επίσης υπεύθυνες για τον σχηματισμό της ακμής. Θεωρητικά, ο μακροχρόνιος υπέρμετρος ανδρικός αυνανισμός μπορεί να οδηγήσει σε ακμή αφού διαταράσσει την ισορροπία στην ανδρογενείς ορμόνες. Ωστόσο, το παραπάνω ισχύει σε αυνανισμό… πέρα από το κανονικό: Η δερματολογική επιστήμη θεωρεί αρκετά «αδύναμη» την σύνδεση (φυσιολογικού πλαισίου) αυνανισμού και ακμής.
Μήπως το παρακάνουμε; Ο υπέρμετρος αυνανισμός είναι αυτός που γίνεται πολλές φορές κάθε μέρα για πολλά χρόνια. Αυτή η συνήθεια μπορεί, σύμφωνα με το Medical Daily, να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή σεξουαλικών ορμονών και νευροδιαβιβαστών, με παρενέργειες όπως κόπωση, τριχόπτωση, κενά μνήμης, θολή όραση και πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί επιπλέον να οδηγήσει σε σεξουαλική εξάντληση, κάτι που μπορεί να εκφραστεί μέσω ανικανότητας ή στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανδρικής ιστοσελίδας AskMen, ο υπέρμετρος αυνανισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει σπερματικές διαρροές.
"Υπάρχουν αρκετές ψυχολογικές καταστάσεις που οδηγούν στην πράξη του αυνανισμού σαν καταναγκαστική λειτουργία. Σαν να ‘πρέπει να γίνει’", αναφέρει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Θάνος Ασκητής στο iatronet.gr. "Μιλάμε για νευρώσεις όπου ο νεαρός άντρας εγκλωβίζεται μέσα στην αυνανιστική πράξη, που την εκτελεί πολλές φορές μηχανικά και επιθετικά, με αυτοκαταστροφική διάθεση και με αμφισβήτηση της ίδιας της σεξουαλικότητάς του (π.χ., φόβος μήκους πέους). Είναι καταστάσεις παθολογικές, που χρειάζονται ακόμα ίσως και ψυχιατρική, με φαρμακευτική κάλυψη, βοήθεια", σημειώνει.