Πόσο εύκολο είναι να μείνετε φίλοι με τους πρώην σας; Συγκεντρώνουμε συμβουλές εκ πείρας για το ευαίσθητο ζήτημα της φιλίας μετά τον χωρισμό.
Παλαιότερο των 360 ημερών
«Θα ήθελα όμως να μείνουμε φίλοι». Η φράση-δίκοπο μαχαίρι που ακούγεται πολύ συχνά κατά την διάρκεια ενός χωρισμού, μοιάζει να χρυσώνει το χάπι με μάλλον βάρβαρο τρόπο στον αποδέκτη της. Κι όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα πρώην ζευγάρι έχει καταφέρει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις μετά το πέρας της σχέσης του – σκεφτείτε τα πρόσωπα στον περίγυρό σας και θα διαπιστώσετε πως ξέρετε κι εσείς κάποιους. Πώς γίνεται λοιπόν να μείνει κανείς φίλος με τους πρώην του; Ιδού πέντε πράγματα που μας δίδαξε η πείρα σε τέτοιες περιπτώσεις.
*Για να μείνετε φίλοι με κάποιον πρώην, πρέπει πρώτα να μην… είστε φίλοι Μην πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε πως μπορεί από την μία στιγμή στην αμέσως επόμενη μία ερωτική σχέση να μεταμορφωθεί σε φιλία. Είναι απαραίτητο μετά το τέλος της σχέσης να δοθεί λίγος «αέρας» και μια εύλογη απόσταση στους δύο εμπλεκόμενους για να συνειδητοποιήσουν το «φινάλε» και να κατακαθίσουν τα πιθανά συναισθήματα που σε αρχικό στάδιο μπορούν να επαναφέρουν την ερωτική έλξη στο παιχνίδι.
*Το αν θα μείνετε φίλοι με τον/την πρώην εξαρτάται από τον τρόπο που τέλειωσε η σχέση Ας είμαστε ειλικρινείς: Όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε το «δεν θέλω να σε χάσω από τη ζωή μου» που λέμε στον άνθρωπο απέναντί μας, δεν αξίζει κάθε σχέση να σωθεί, έστω και ως φιλία. Αν για παράδειγμα χωρίσατε με τον πιο άσχημο, βίαιο τρόπο και έχετε πληγώσει ο ένας τον άλλον, ποιος λόγος υπάρχει να διατηρήσετε μια επαφή που θα σας θυμίσει αργά ή γρήγορα αυτές τις πληγές; Από την άλλη, πολλοί είναι οι χωρισμοί που έρχονται αναπόφευκτα, καθώς οι δύο εμπλεκόμενοι νιώθουν ότι τους έχει… περάσει ο έρωτας. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τη συνέχεια, αφού αυτό που έχει απομείνει είναι ουσιαστικά η αγάπη του ενός για τον άλλον – μια φιλία, σαν να λέμε.
*Το να μείνετε φίλοι με τον/την πρώην είναι μία διαδικασία πέντε βημάτων Όπως είπαμε, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί την μία ημέρα κάποιον το άλλο του μισό και την επόμενη τον… κολλητό του. Για την ακρίβεια, ανάμεσα σε αυτά τα δύο στάδια μεσολαβούν τα εξής βήματα, η χρονική διάρκεια των οποίων εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός και τα δεδομένα της κάθε σχέσης: Μετά τον χωρισμό έρχεται η αναστάτωση, κατόπιν ο θυμός, στην συνέχεια η ουδετερότητα, η ελαφρώς άβολη συνύπαρξη και τελικά η φιλία.
*Δεν γίνεται να μείνετε φίλοι, επιβάλλοντάς το Μπορεί εσείς να θέλετε πραγματικά να μείνετε φίλοι με το πρόσωπο που μόλις χωρίσατε, αλλά είστε σίγουροι ότι επιθυμεί το ίδιο πράγμα από την πλευρά του; Ίσως αυτή η επιθυμία να είναι κατά κάποιον τρόπο η έκφραση των τύψεων αυτού εκ των δύο που προκάλεσε ή πρότεινε τον χωρισμό. Δεν είναι πάντα αμοιβαία η θέληση για την διατήρηση μιας σχέσης, όπως δεν μπορούν να είναι ίδιες και οι πεποιθήσεις δύο ανθρώπων: Αν ο/η πρώην σας πιστεύει πως το να συνεχίσει να σας βλέπει μετά το πέρας της ερωτικής σας σχέσης δεν του κάνει καλό ή δεν είναι κάτι φυσιολογικό, δεν μπορείτε να του/της το επιβάλλετε.
*Δεν είναι κάτι που το «έχουν» όλοι Ακόμη κι αν αποφασίσετε ότι θέλετε το ίδιο πράγμα, δηλαδή να μείνετε φίλοι μεταξύ σας μετά τον χωρισμό, μπορεί να διαπιστώσετε στην πράξη πως κάτι τέτοιο δεν σας εξυπηρετεί. Μπορεί να αντιληφθείτε ότι εξακολουθείτε να τρέφετε αισθήματα για εκείνον/η ή ότι η συνύπαρξή σας οδηγεί σε καυγάδες που αποτελούν την βαριά σκιά της ερωτικής σας σχέσης. Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να μην καταπιέζετε τον εαυτό σας (και πιθανώς τον/την πρώην σας) να συνεχίσει μία επαφή που δεν βγάζει πουθενά.