Διάσημοι Έλληνες που μίλησαν για τη μάχη τους με την κατάθλιψη
Πολλοί διάσημοι πάλεψαν με το τέρας της κατάθλιψης καταφέρνοντας να βγουν νικητές. Εμείς θυμόμαστε κάποιες από τις ιστορίες τους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτωπα με κάποια μορφή της. Όπως μπορείς να καταλάβεις ανάμεσα τους βρίσκονται κι αρκετοί διάσημοι που πάλεψαν ή ακόμη παλεύουν με το τέρας και τη συναισθηματική μέγγενη της κατάθλιψης. Πρόσφατα κι η Έλλη Στάη μίλησε για τη δική της μάχη. Με αφορμή και τις δηλώσεις της γνωστής δημοσιογράφου θυμηθήκαμε όλους εκείνους τους διάσημους Έλληνες που μίλησαν ανοιχτά για όσα πέρασαν όντας καταθλιπτικοί.
Μαρία Κορινθίου
Η γνωστή ηθοποιός όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σημείο Συνάντησης» αναφέρθηκε στην περίοδο της ζωής της που πέρασε επιλόχεια κατάθλιψη. «Ταράζομαι όταν μιλάω γι ’ αυτό, γιατί είναι ένα κομμάτι που θέλει πολλή βοήθεια και δυστυχώς μία γυναίκα το κουβαλάει εφ ’ όρου ζωής. Εγώ το κουβαλάω, αλλά έχω μάθει να το διαχειρίζομαι, επειδή είχα την τύχη να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στήριζαν».
Σταμάτης Μαλέλης
Ο Σταμάτης Μαλέλης σε μια από τις όχι και τόσο συχνές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, είχε βρεθεί στο πλατό του «Πάμε Δανάη» στο Mega μιλώντας για την περίοδο που είχε κατάθλιψη. «Η κατάθλιψη ήρθε την περίοδο της μεγάλη επιτυχίας που είχα όταν ήμουν στο ΣΚΑΙ. Θυμάμαι είχαμε φτάσει δελτίο ειδήσεων με 54% τηλεθέαση με το Νίκο Ευαγγελάτο. Συγκρούστηκαν πολλά πράγματα μέσα μου. Άλλα ήθελα να κάνω, άλλα έκανα. Ο τρόπος που ζούσα. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ. Ζούσα σε χρυσό κλουβί. Έπαθα κατάθλιψη γιατί δεν έκανα αυτό που ήθελα. Όταν συγκρούεται αυτό που θες να κάνεις με αυτό που κάνεις, το τέρας της κατάθλιψης είναι κοντά. Όσοι νιώθουν κατάθλιψη, πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να τη νικήσουν και να αλλάξουν τρόπο ζωής. Είχα παρατήσει τον εαυτό μου, ήμουν άτομο με ειδικές ανάγκες, δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι μου. Δεν μπορούσα να πάω ούτε στο περίπτερο μόνος μου. Είχα αφήσει τον εαυτό μου σε ένα στυλ ‘’πέθανε ρε’’. Δεν πίστευα ότι μπορεί να τα καταφέρω. Το ότι τα κατάφερα και νίκησα την κατάθλιψη, θεώρησα ότι είναι χρέος μου να το μεταδώσω και στους άλλους. Η ματαιοδοξία είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της κατάθλιψης» είχε δηλώσεις σχετικά ο κ. Μαλέλης
Ελένη Ράντου
Τον Μάϊο του 2021 η Ελένη Ράντου εμφανίστηκε στο «2night Show» του Γρηγόρη Αρναούτογλου και μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό τη δική της εμπειρία με την κατάθλιψη δηλώνοντας: «Έχω φλερτάρει με την κατάθλιψη. Με φόβησε τότε πολύ, γιατί νόμιζα ότι τρελαίνομαι. Αλλά με τα χρόνια κατάλαβα ότι ήταν πολύ χρήσιμη εμπειρία. Τυχαία συναντηθήκαμε με μία στιχουργό και μου είχε πει "είναι στοιχείο ωριμότητας η κατάθλιψη, μην τη φοβάσαι". Αυτά που μου δίδαξε η κατάθλιψη, αν δεν τη φοβηθείς και την κάνεις εργαλείο, μού έμαθε τα πιο σοφά πράγματα για τον εαυτό μου».
Νίκος Κουρής
Ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Κουρής είχε βρεθεί στο Πρωινό του Ant1 το 2021, όπου και μίλησε δημοσίως για τη συνεχή του μάχη με την κατάθλιψη και τον διαβήτη: «Δεν νικάς ποτέ οριστικά την κατάθλιψη αλλά επειδή εγώ είμαι και διαβητικός και έχω μία καθημερινότητα δύσκολη δεν ξέρω αν θα είχα κατάθλιψη αν δεν είχα διαβήτη. Είναι λίγο μαζί με εμένα. Ο αγώνας μου με τον διαβήτη και την κατάθλιψη είναι συνεχής αλλά πλέον βλέπω τα πράγματα καλύτερα και έχω καταφέρει πράγματα με τον διαβήτη».
Έλενα Παπαρίζου
Το «Number One» του ελληνικού τραγουδιού είχε μιλήσει στο περιοδικό Hello για τη σκοτεινή περίοδο της ζωής της που ακολούθησε τον αδόκητο θάνατο του πατέρα της. «Με τον χαμό του πατέρα μου, μαύρισε η ζωή μου για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέρασα πολύ άσχημα και δεν είχα από που να κρατηθώ. Έπαθα κατάθλιψη και απέκτησα πολλές φοβίες. Βρήκα όμως τον τρόπο να σκαρφαλώσω. Ίσως τότε να άντλησα δύναμη από τον Θεό και να άρχισα να προσπαθώ περισσότερο για τον εαυτό μου. Όταν είμαστε οι ίδιοι καλά, βοηθάμε και τους άλλους να είναι καλά.
Έτσι, όταν διένυα εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, ήταν σαν να αρρώστησε όλη η οικογένεια μου μαζί μου. Όταν άρχισαν να βλέπουν ότι συνέρχομαι, βελτιώθηκε και η δική μου ψυχολογία» δήλωσε σχετικά η Έλενα που αγαπάμε.
Κάτια Δανδουλάκη
Τον περασμένο Μάρτιο η Κάτια Δανδουλάκη έδωσε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της στην εκπομπή «Status» του Astra TV και μίλησε για την πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής της, μετά τον θάνατο του συντρόφου της Μάριου Πλωρίτη: «Μετά τον θάνατο του Μάριου, έπεσα σε κατάθλιψη. Δούλευα υστερικά και μετά από τρία χρόνια κατάλαβα ότι έχω ανάγκη από γιατρό, γιατί πήγαινα στο θέατρο, άκουγα κόσμο κάτω και με έλουζε κρύος ιδρώτας. Δεν ήθελα να αντιμετωπίσω κόσμο. Φοβήθηκα πάρα πολύ γιατί ήταν η δουλειά μου και πήγα και σε ψυχίατρο και σε σύμβουλο αυτογνωσίας. Χρειαζόμουν και φάρμακο και να καταλάβω τι είναι αυτός ο πόνος και πώς φεύγει από μέσα μου».
Μαρία Κίτσου
Η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Κίτσου που ενθουσίασε το κοινό μέσα από την ερμηνεία της ως Ελένη στις Άγριες Μέλισσες είχε μιλήσει για τη δική της μάχη με την κατάθλιψη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πήρα την απόφαση πολύ συνειδητά να μιλήσω γι’ αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή, ακόμα και να μιλάς γι’ αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολεμιέται όμως, υπάρχουν τρόποι να λυτρωθείς από αυτό, να βγεις από αυτό και γι’ αυτό το έκανα, για να δώσω παράδειγμα ότι δεν είναι ταμπού. Να μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες στον σύντροφό τους, οι άντρες στις γυναίκες τους, οι φίλοι με τους φίλους. Να ζητήσουν βοήθεια, δεν είναι τίποτα. Ίσα ίσα θα τους φύγει ένα μεγάλο βάρος και θα γίνουν καλά»
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης το 2019 διασταυρώθηκε τηλεοπτικά με τον Νίκο Χατζηνικολάου, μιλώντας για την δική του πολύ δύσκολη εμπειρία με την κατάθλιψη :«Δεν έφτασα στα όρια της κατάθλιψης, έπαθα κατάθλιψη. Όπως θα όφειλα να κάνω, ζήτησα τη γνώμη ειδικών και πήρα φαρμακευτική αγωγή, και όπως προτρέπω και τους ανθρώπους να το κάνουν. Στην Ελλάδα υπάρχει μια σειρά από ταμπού, μεταξύ των οποίων ένα πολύ χοντρό ταμπού για την ψυχική υγεία, το οποίο οδηγεί πολύ συχνά να ακούμε ιστορίες ότι 17χρονα παιδιά τον καιρό των πανελληνίων εξετάσεων να πηδάνε από μπαλκόνια επειδή δεν αντέχουν την πίεση. Για μένα τότε ήταν πολλές ήττες, η μία πάνω στην άλλη».