5 τρόποι που το κουτσομπολιό μπορεί να κάνει και καλό
Δεν θα το πιστέψεις τι μάθαμε: Το κουτσομπολιό μπορεί υπό προϋποθέσεις όχι μόνο να είναι ακίνδυνο, αλλά να κάνει και καλό. Βάλε καφεδάκι να σ’ τα πούμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το ξέρουμε, το μαθαίνουμε όλοι από παιδιά, το κουτσομπολιό είναι κακό, μπορεί να πληγώσει ανθρώπους, και συχνά είναι το ταχύτερο μέσο διάδοσης ψεμάτων. Όμως –μεγάλο όμως: Όταν το κουτσομπολιό δεν είναι κακεντρεχές, ή επικίνδυνο, μπορεί για την ακρίβεια να μας κάνει και καλό, και μάλιστα με παραπάνω από έναν τρόπους.
Μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικούς δεσμούς
Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων και ο Γιούβαλ Νόα Χαράρι στο βιβλίο του Sapiens, το κουτσομπολιό ήταν ουσιαστικό μέρος της επικοινωνίας που βοήθησε τους προγόνους μας να επιβιώσουν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κουτσομπολιό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό –μπορεί να είναι θετικό ή ουδέτερο.
Οι πρόγονοί μας πιθανότατα χρησιμοποιούσαν το κουτσομπολιό ως τρόπο σύνδεσης, όπως κάνουμε εμείς τώρα. Αυτό που λέμε «ψιλοκουβέντα» αν το σκεφτείς περιλαμβάνει κυρίως άλλους ανθρώπους και μεταδίδει κοινωνικές πληροφορίες, κάτι που με τη σειρά του κάνει το κουτσομπολιό έναν τρόπο δημιουργίας δεσμών ανάμεσα στους ανθρώπους που κουτσομπολεύουν (τονίζουμε ξανά, όχι κακοπροαίρετα). Το κουτσομπολιό, άλλωστε, μας δίνει τη δυνατότητα να διαδώσουμε πολύτιμες πληροφορίες σε μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και να διατηρήσουμε τη συνοχή των διαφόρων κοινωνικών ομάδων σε βάθος χρόνου.
Είναι ένδειξη του τι είναι κοινωνικά αποδεκτό
Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι το κουτσομπολιό είναι απόδειξη πολιτισμικής και κοινωνικής προσαρμογής: Προσφέρει διδακτικές εμπειρίες και παρέχει στους ανθρώπους παραδείγματα για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη μέτρηση του πόσο ηθική είναι μια κοινότητα.
Εάν, για παράδειγμα, σε έναν κοινωνικό κύκλο, διαπιστωθεί ότι ένα άτομο απατά συνεχώς, και η υπόλοιπη κοινότητα αρχίσει να κάνει αρνητικά σχόλια για αυτό, κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από τα άλλα μέλη της ομάδας ως προειδοποίηση για τα όρια ανοχής της συγκεκριμένης ομάδας απέναντι στο ψέμα και την εξαπάτηση. Αναλόγως αν τα δικά τους όρια συμπίπτουν ή όχι, τα μέλη της ομάδας έχουν έτσι την δυνατότητα να διαπιστώσουν αν ταιριάζουν στην ομάδα και αν θα μείνουν ή θα φύγουν.
Μπορεί να βοηθήσει σε στρεσογόνες καταστάσεις
Μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι υπάρχουν ψυχολογικές διαφορές μεταξύ της παθητικής και της ενεργητικής εμπλοκής στο κουτσομπολιό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όταν οι συμμετέχοντες άκουσαν για την ανήθικη συμπεριφορά ή την δύσκολη κατάσταση κάποιου άλλου, παρουσίασαν αύξηση του καρδιακού παλμού. Όταν όμως μπόρεσαν να εμπλακούν ενεργά σε κουτσομπολιά για το άλλο άτομο ή την κατάσταση, αυτό τους έκανε να χαλαρώσουν και μείωσε τον καρδιακό τους ρυθμό. Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης υποδηλώνει ότι το ενεργό κουτσομπολιό μπορεί να βοηθήσει σε στρεσογόνες καταστάσεις και να ηρεμήσει το σώμα.
Είναι χρήσιμο για την συγκρότηση ομάδων
Η φράση «η φήμη σου προηγείται» πιθανότατα αναφέρεται σε ένα κουτσομπολιό που κάποιος άλλος διέδωσε για σένα. Αυτό κάνει το κουτσομπολιό χρήσιμο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών μιας κοινότητας.
Σε μια μελέτη από το Rotman School of Management του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κουτσομπολιό βοήθησε να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν από μια ομάδα άτομα που συμπεριφέρονταν εγωιστικά. Μέσω ορισμένων ομαδικών ασκήσεων, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να παρατηρήσουν πόσο πολύ συνέβαλαν οι συμμετέχοντες στο αμοιβαίο όφελος και επικοινωνούσαν μεταξύ τους για το ποιος θα αποκλειόταν ως μη «ομαδικός παίκτης».
Μπορεί να πει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφο ή τους φίλους σας
Σε μια σχέση, η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθιστά εφικτό αυτό το είδος σύνδεσης. Και παραδόξως, το κουτσομπολιό μπορεί να πει πολλά για τις σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας: Θα μοιραστούμε κουτσομπολιά μόνο με τους ανθρώπους που νιώθουμε αρκετά κοντινούς μας.
Έτσι, το κουτσομπολιό μπορεί να αποτρέψει τη μοναξιά και να διευκολύνει το δέσιμο και την εγγύτητα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλεις να διαπιστώσεις πώς νιώθει ο σύντροφος ή ο φίλος σου, δώσε προσοχή στο είδος των πληροφοριών που μοιράζεται μαζί σου.