Σας φαίνονται οι ξένες γλώσσες δύσκολες; Μάλλον δεν έχετε βρει τον σωστό τρόπο για να τις κάνετε παιχνιδάκι. Τον βρήκαμε εμείς για εσάς.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
«Μια ξένη γλώσσα είναι μια δεύτερη ζωή» έλεγαν οι αφίσες του Ινστιτούτου Πούσκιν που είχαν πλημμυρίσει τον χειμώνα την Αθήνα –και δεν θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο δίκιο. Εκτός από μια δεύτερη ζωή, μια ξένη γλώσσα είναι και ένας νέος τρόπος σκέψης, όπως θα επιβεβαίωναν δεκάδες έρευνες που έχουν κατά καιρούς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μαθαίνοντας ξένες γλώσσες γινόμαστε εξυπνότεροι.
Όσο, όμως, μεγαλώνουμε, το να μάθουμε μια ξένη γλώσσα γίνεται όλο και δυσκολότερο. Κάτι ο διαθέσιμος χρόνος που μειώνεται, κάτι η μνήμη μας που δεν συγκρατεί πια τόσο πολλές πληροφορίες όσες, ας πούμε, είκοσι χρόνια πριν, και το εγχείρημα μοιάζει τιτάνιο. Δεν είναι, όμως. Ιδού μερικές απλές συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να μάθετε μια ξένη γλώσσα όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα.
Συμβουλή #1: Να ξέρεις γιατί το κάνεις
Τόσο προφανές, που τείνουμε να το ξεχνάμε: Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο στόχος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να παρεκκλίνουμε από αυτόν –δηλαδή, να βαρεθούμε και να τα παρατήσουμε κάπου στην πορεία. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μεγαλόπνοος στόχος (να θέλετε π.χ. να διαβάσετε Ντοστογιέφσκι στο πρωτότυπο), αρκεί να είναι κάτι που σας παθιάζει και σας κάνει χαρούμενους. Το να φλερτάρετε με μια τουρίστρια στη γλώσσα της, ας πούμε, είναι μια χαρά λόγος για να μάθετε σουηδικά, και μην ακούτε κανέναν.
Συμβουλή #2: Πέσε με τα μούτρα
Δεν χρειάζεται να διαβάζετε πέντε ώρες την ημέρα –πιθανότατα δεν έχετε και τον χρόνο να το κάνετε. Αρκεί να ασχολείστε έστω λίγο κάθε μέρα με κάτι το οποίο έχει να κάνει με τη γλώσσα που μαθαίνετε: Να ακούσετε μερικά τραγούδια και να ρίξετε μια ματιά στους στίχους τους, να δείτε μια ταινία, να δοκιμάσετε να γράψετε κάτι –τις σκέψεις σας, τη λίστα του σούπερ μάρκετ, οτιδήποτε– στη γλώσσα που μαθαίνετε. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να ρυθμίσετε τη γλώσσα του κινητού σας, του e-mail ή του Facebook σε αυτή τη γλώσσα. Γενικώς, να «εκτίθεστε» σε αυτήν καθημερινά, ανεξαρτήτως μαθημάτων ή διαβάσματος.
Συμβουλή #3: Μίλα!
Και φτάνουμε στη δυσκολότερη αλλά και πιο χρήσιμη συμβουλή όλων: Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος να μάθετε μια ξένη γλώσσα από το να προσπαθείτε να τη μιλήσετε, ήδη από τα πολύ αρχικά στάδια. Ναι, ξέρουμε, είναι δύσκολο, πιθανότατα φοβάστε ότι θα πεθάνετε από ντροπή, αλλά σκεφτείτε το εξής: Γιατί τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τόσο γρήγορα τη μητρική τους γλώσσα, χωρίς να τη διαβάζουν, χωρίς να μελετάνε γραμματικούς κανόνες, χωρίς καν να προσπαθούν; Ακριβώς επειδή την ακούν όλη την ώρα και την επαναλαμβάνουν χωρίς να ντρέπονται να κάνουν λάθη.
Πάρτε, λοιπόν, μια βαθιά ανάσα, θυμίστε στον εαυτό σας πόσο απίθανο θα ήταν να κρίνετε κάποιον άσχημα επειδή κάνει λάθη στα ελληνικά αντί να προσπαθήσετε να τον βοηθήσετε και μιλήστε. Το ότι δεν έχετε σε κάποιον να μιλήσετε είναι φτηνή δικαιολογία και το ξέρετε: Στον καθηγητή σας στο φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο, στα παιδιά στο έθνικ εστιατόριο που θα χαρούν να σας ακούσουν να παραγγέλνετε στη γλώσσα τους (δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε γλώσσα της οποίας η κουζίνα δεν υπάρχει κάπου στην Αθήνα), ή ακόμα και online.
Υπάρχουν δύο καταπληκτικά και εντελώς δωρεάν site για να το κάνετε αυτό το τελευταίο: Το Shared Talkέχει voice chat και «κανονικό» (δηλαδή γραπτό) chat και εκατοντάδες χρήστες online ανά πάσα στιγμή. Στην αρχική του σελίδα μπορείτε να δείτε ποιος είναι online ανά πάσα στιγμή, από ποια χώρα, και αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Στο LiveMocha θα κάνετε ενδιαφέρουσες ασκήσεις και θα βοηθήσετε άλλους χρήστες να μάθουν τη δική σας γλώσσα, βρίσκοντας language partners με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε.
Συμβουλή #4: Διασκέδασε
Κάθε γλώσσα είναι πρωτίστως το μέσο που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε –και αν η επικοινωνία δεν ήταν ένας τρόπος ευχαρίστησης, κανείς ποτέ δεν θα μάθαινε γλώσσες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να διασκεδάσετε με τη γλώσσα που μαθαίνετε: Δοκιμάστε να γράψετε στιχάκια, διαβάστε κόμικς online, κάντε chat με αγνώστους όπως λέγαμε προηγουμένως, χρησιμοποιήστε την σαν «μυστικό κώδικα» αν την μαθαίνετε μαζί με τον σύντροφο ή τον κολλητό σας, δείτε κωμωδίες και ρομαντικές κομεντί.
Αν μαθαίνετε γλώσσα που φημίζεται για τον σοβαρό της κινηματογράφο (ας πούμε, γερμανικά ή ρώσικα) ορίστε ένα tip που θα σας αλλάξει τη ζωή: Σχεδόν όλες οι σαχλές χολιγουντιανές κομεντί της προηγούμενης δεκαετίας υπάρχουν ντουμπλαρισμένες στη γλώσσα που θέλετε να ακούτε –τόσο στο videoclub της γειτονιάς σας όσο και στο, εχμ, internet. Ρυθμίζετε τους υπότιτλους στα ελληνικά και απολαμβάνετε τη Reese Witherspoon να μιλά με τη φωνή της Anna Kournikova.