Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα του καλοκαιριού
Τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες, φίδια, τσούχτρες και σκορπιούς δεν είναι τόσο απειλητικά όσο νομίζουμε. Δείτε πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Έχοντας μπει και επίσημα πλέον στην καλοκαιρινή περίοδο, οι εξορμήσεις σε παραλία και ύπαιθρο έχουν αρχίσει και πυκνώνουν για τους περισσότερους εξ ημών. Μαζί τους όμως πυκνώνουν και οι… συναντήσεις με τους κατοίκους της υπαίθρου, οι οποίοι σίγουρα δεν μοιράζονται την ίδια χαρά με εμάς.
Σφήκες, μέλισσες, φίδια, τσούχτρες και σκορπιοί εγγυώνται όχι και τόσο ευχάριστα συναπαντήματα και μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν αρκετά αν αποφασίσουν να μας τσιμπήσουν/δαγκώσουν. Ζητήσαμε από τον κ. Σπύρο Μητριτσάκη, εκπαιδευτή Α’ βοηθειών και υπεύθυνο της σχολής Lifeguard Hellas Training Center, να μας κατατοπίσει σχετικά με την αντιμετώπιση αυτών των «συναντήσεων».
ΚΣΣΣΣΣΣΣΣ: Δάγκωμα φιδιού Αντίθετα με το τι μπορεί να πιστέψατε παρακολουθώντας τα βίντεο του Serres Snake Hunter, στην Ελλάδα τα φίδια δεν είναι θανατηφόρα. Τα περισσότερα μάλιστα είναι ακίνδυνα, ενώ το μόνο δηλητηριώδες είναι η γνωστή σε όλους μας οχιά. «Θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να επισκεφθούμε το πλησιέστερο νοσοκομείο», αναφέρει σχετικά ο κ. Μητριτσάκης τονίζοντας ότι ούτε το κόψιμο γύρω από την περιοχή του δαγκώματος ούτε το ρούφηγμα του δηλητηρίου με το στόμα μπορούν να προσφέρουν κάτι. Αντίθετα, δημιουργούν πολλούς κινδύνους όπως βλάβες ιστών, ισχαιμίες και μολύνσεις οι οποίες μπορούν να επιβαρύνουν τον ασθενή.
Τα γενικά τοπικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται (πάγος, παγωμένα επιθέματα, αλοιφή), ενώ η χορήγηση του αντιϊσταμινικού χαπιού στο νοσοκομείο θα πρέπει να συνοδεύεται και από την χορήγηση παυσίπονου για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου.
Το σημάδι του Σκορπιού Πρόκειται για τρύπημα το οποίο μοιάζει αρκετά με εκείνο της μέλισσας όσον αφορά τα συμπτώματα: έντονος, καυστικός πόνος, ερυθρότητα στην περιοχή και ελαφρύ πρήξιμο. Οι σκορπιοί στην Ελλάδα δεν είναι θανατηφόροι όπως στις τροπικές χώρες, επομένως συνίσταται και πάλι ψυχραιμία και επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Επίσης, το μούλιασμα του τραύματος σε ζεστό νερό για τριάντα έως εξήντα λεπτά μπορεί να ανακουφίσει τον πάσχοντα, μέχρι να διακομιστεί στο νοσοκομείο.
Τσίμπημα τσούχτρας Υπάρχουν πολλών ειδών τσούχτρες στις ελληνικές θάλασσες, όμως δεν «τσιμπούν» όλες. Κάποιες από αυτές, διαθέτουν στα πλοκάμια τους τις λεγόμενες νηματοκύστες, οι οποίες περιέχουν μια τοξίνη που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα απελευθερώνεται χάρη σε έναν μηχανισμό που θυμίζει αρκετά… ελατήριο. Αν μας τσιμπήσει τσούχτρα, το οινόπνευμα για τα 2-3 πρώτα λεπτά μπορεί να βοηθήσει αρκετά, μιας και αδρανοποιεί την τοξίνη και στερεοποιεί τις νηματοκύστες.
Ύστερα, η χρήση αμμωνίας ενδείκνυται μιας και εξουδετερώνει την τοξίνη, ενώ στο τέλος βάζοντας πούδρα (τάλκ) αναγκάζουμε τα «εχθρικά» κύτταρα να κολλήσουν μεταξύ τους και έτσι να μπορέσουν να απομακρυνθούν ευκολότερα με το ξύσιμο με τη βοήθεια μιας πετσέτας ή ενός γαντιού.
Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να τρίψετε την περιοχή αμέσως μιας και ενδεχομένως να υπάρχουν αρκετές νηματοκύστες που δεν έχουν ακόμα απελευθερώσει τις τοξίνες τους.
Σφήκες και μέλισσες Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου. Τα τσιμπήματα αυτά, πέρα από αρκετά επώδυνα, δεν απειλούν τη ζωή εκτός και αν το άτομο είναι αλλεργικό, οπότε και θα πρέπει να κάνει ένεση κορτιζόνης από κάποιον ειδικό.
Και σε αυτήν την περίπτωση συνίσταται η χρήση απλής αμμωνίας και… υπομονή μέχρι να περάσει η φλεγμονώδης αντίδραση.