10 απλοί τρόποι να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα

Μάθετε πώς να διατηρήσετε το μυαλό σας… ξυράφι με απλές ασκήσεις και tips που ωφελούν τον εγκέφαλό μας.
10 απλοί τρόποι να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα
Το μυαλό, όπως και το υπόλοιπο σώμα μας θέλει την εξάσκησή του, γιατί όσο το αφήνεις… σε αφήνει. Το καλό, όμως, είναι, πως σε αντίθεση με τις ασκήσεις που κρατούν τους μύες και το σώμα μας σε φόρμα, η εξάσκηση του εγκεφάλου μας δεν απαιτεί ιδρώτα, αθλητικά παπούτσια και ατελείωτα χιλιόμετρα στους διαδρόμους των γυμναστηρίων. Αρκεί η προσθήκη ορισμένων απλών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητά σας, που λειτουργούν ως ευχάριστα… push ups για το μυαλό μας. Δοκιμάστε τα παρακάτω:

*Λύστε ένα σταυρόλεξο ή ένα Sudoku κάθε μέρα
Φρεσκάρουν τη μνήμη, δίνουν τροφή στην επαγωγική σκέψη και ακονίζουν την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα. Το να βρούμε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να λύσουμε ένα μικρό σταυρόλεξο ή ένα online Sudoku είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον εγκέφαλό μας.

*Διαβάστε περισσότερο
Ό,τι είναι η τροφή για το σώμα μας είναι και το διάβασμα για το μυαλό μας. Οι έξτρα γνώσεις επεκτείνουν τους ορίζοντες, τα δύσκολα αναγνώσματα δοκιμάζουν την αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου ενώ τα ευχάριστα βιβλία ή άρθρα σε περιοδικά ωφελούν ιδιαίτερα την φαντασία μας και επιτρέπουν στο μυαλό μας να πάρει… πολύτιμες ανάσες.

*Μιλήστε περισσότερο
Έχετε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερο βαριόμαστε να συζητήσουμε ουσιαστικά στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους; Οι μεγάλες κουβέντες έχουν αντικατασταθεί με τα μονολεκτικά SMS, οι επαγγελματικές επικοινωνίες στριμώχνονται σε βιαστικά email και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις έχουν περάσει στην εποχή των 140 χαρακτήρων ενός tweet. Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως, πως οι πραγματικές συζητήσεις, αυτές που έχουν ειρμό, τροπές, επιχειρήματα και τροφή για σκέψη και αντίλογο, ο γόνιμος δηλαδή διάλογος, είναι ιδιαίτερα καλή άσκηση για να κρατάμε τη σκέψη μας «αιχμηρή» και σε ετοιμότητα. Επομένως, φροντίστε να… μιλάτε όσο μπορείτε περισσότερο με τους γύρω σας.

*Δοκιμάστε να γράφετε τακτικά
Το να γράφετε απαιτεί πολλή σκέψη, και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στο μυαλό και σε λειτουργίες του όπως οι λογικοί συνειρμοί, η φαντασία, η δομημένη γραφή και η πλοκή. Δοκιμάστε, ακόμη κι αν θεωρείτε ότι δεν είστε καλοί σε αυτό, να γράψετε μια μικρή δική σας ιστορία, ένα διήγημα ή ένα άρθρο γνώμης που μπορείτε να στείλετε στο αγαπημένο σας Μέσο.

*Παίξτε
Τα video games και τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους, αφού απαιτούν εγρήγορση και λειτουργία πολλών διανοητικών δεξιοτήτων ταυτόχρονα. Προτιμήστε τα παιχνίδια που εστιάζουν στους τομείς τους οποίους θέλετε να «γυμνάσετε» και επιλέξτε αντίστοιχα παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας, γνώσεων, επίλυσης προβλημάτων, συνεργασίας κ.ο.κ.

*Μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα
Πρόκειται για πρώτης τάξης άσκηση για τον εγκέφαλο, ο οποίος αναλαμβάνει να μάθει εξ αρχής μια νέα δομή γλώσσας, καινούριο λεξιλόγιο και κανόνες έκφρασης με αποτέλεσμα να ξεσκουριάσει για τα καλά. Φυσικά, οποιαδήποτε νέα ασχολία, χόμπι, μουσικό όργανο κλπ που αποφασίζετε να μάθετε μπορεί να κάνει την ίδια ευεργετική για τον εγκέφαλό σας δουλειά.

*Φροντίστε το σώμα σας
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το «πολυφορεμένο» αρχαιοελληνικό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Όταν προσέχετε την διατροφή σας και γυμνάζετε το σώμα μας, διατηρώντας έναν υγιή οργανισμό, ο εγκέφαλος επηρεάζεται αντιστοίχως θετικά και μπορεί ελεύθερα να λειτουργήσει στο μέγιστο δυνατό χωρίς προβλήματα. Επομένως, ισορροπημένη διατροφή για να παίρνει ο εγκέφαλος τα αναγκαία γι’ αυτόν θρεπτικά συστατικά, άσκηση και επαρκής ύπνος είναι τα μυστικά για να έχετε, στην κυριολεξία, το κεφάλι σας ήσυχο.

*Αλλάξτε τις συνήθειές σας
Δεν υπάρχει πιο «ύπουλη» απειλή για την εγρήγορση του μυαλού από την ρουτίνα, τον εφησυχασμό και την «ευκολία» της συνήθειας. Αν κάνετε κάθε μέρα ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, διαδρομές και εργασίες, με πανομοιότυπο κάθε φορά τρόπο, ο εγκέφαλός σας δεν έχει τίποτα να σκεφτεί και πηγαίνει… με τον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα να «μισοκοιμάται». Δοκιμάστε να τον «ταρακουνάτε» αλλάζοντας τις συνήθειές σας ή ακόμη και τις απλές κινήσεις σας. Αν για παράδειγμα δοκιμάσετε να πλύνετε τα δόντια σας με το αριστερό σας χέρι (αν είστε δεξιόχειρες) θα διαπιστώσετε πόσο δύσκολο είναι – ή με άλλα λόγια, πόσο πολύ έχετε καλομάθει τον εγκέφαλό σας, δίνοντάς του συνεχώς τις προβλέψιμες εντολές σας.

*Γραφτείτε σε ένα brain training πρόγραμμα
Ένα από τα καλύτερα – και δωρεάν – online προγράμματα που αναλαμβάνουν να σας εφοδιάσουν με εξειδικευμένες για τις ανάγκες σας ασκήσεις και παιχνίδια είναι το Lumosity. http://www.lumosity.com/ Εδώ, αφού εγγραφείτε, θα συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο με βάση το οποίο θα σας προταθεί ατομικό πρόγραμμα τόνωσης της μνήμης, της προσοχής, της παρατηρητικότητας, της ταχύτητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων. Κάθε μέρα, το Lumosity θα σας αναθέτει ευχάριστα παιχνίδια/ασκήσεις ώστε να έχετε… μυαλό-ξυράφι. Περισσότερα brain training sites εδώ

*Δοκιμάστε να λύσετε τους γρίφους που έχουμε συγκεντρώσει σε παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life
«Προφορικά» παιχνίδια όπως ο περίφημος γρίφος του Αϊνστάιν ή online κουίζ και σπαζοκεφαλιές για γερά μυαλά είναι συγκεντρωμένα εδώ και εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v