Πόσο εύκολα θυμάστε ονόματα; Ημερομηνίες; Πού βάλατε τα κλειδιά σας; Επτά online παιχνίδια για να βελτιώσετε τη μνήμη σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Θυμάστε εκείνο το κινέζικο παιχνίδι στα πρώτα μας ηλεκτρονικά, στο οποίο έπρεπε να «ταιριάξεις» τα ζεύγη των καρτών με τα ιδεογράμματα, αφού πρώτα τις κοιτούσες για μερικά δευτερόλεπτα πριν κλείσουν; Αυτός είναι πιθανότατα ο «μπαμπάς» όλων των παιχνιδιών μνήμης που εξελίσσονται καθώς τα χρόνια περνούν, αλλά –κακά τα ψέματα– βασίζονται σχεδόν όλα σε εκείνη την αρχική ιδέα. Ιδού μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια που εντοπίσαμε στο internet για να βελτιώσετε τη μνήμη σας.
Το Memory Test του BrainMetrix.com: Μπορεί στην αρχή να σας φανεί απλοϊκό, δοκιμάστε όμως να περάσετε το 5ο level και τα ξαναλέμε. Αυτό που σας καλεί να κάνετε το (απλό στο σχεδιασμό του, είναι η αλήθεια) Memory Test είναι να δείτε ποια κουτάκια αλλάζουν χρώμα, και να τα κλικάρετε με την ίδια σειρά όταν έρθει η σειρά σας. Πριν ξεκινήσει το τεστ, υπάρχει ένα ενδιαφέρον κείμενο με διάφορες τακτικές για να βελτιώσετε την μνήμη σας (για παράδειγμα, να θυμάστε νούμερα αντί για σχήματα ή να αντιστοιχείτε τα αντικείμενα σε μια διάταξη που έχετε στο μυαλό σας, όπως πχ τα έπιπλα στο σαλόνι σας).
The Lightning Librarian: Η Λυδία είναι βιβλιοθηκονόμος, και χρειάζεται την βοήθειά σας, για να βρει γρήγορα τα βιβλία που της ζητούν τα παιδιά που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη. Μπροστά της έχει δεκαπέντε ράφια με βιβλία διαφορετικών κατηγοριών, τα οποία ξεχωρίζουν με ένα συμβολάκι. Το πρόβλημα, τώρα, είναι ότι τα σύμβολα μπορείτε να τα δείτε μόνο για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να αρχίσουν να έρχονται τα πιτσιρίκια –που όπως ξέρουμε είναι οι πιο απαιτητικοί πελάτες. Κάθε παιδί ζητά μια διαφορετική κατηγορία βιβλίου, η οποία εσείς πρέπει να θυμάστε σε ποιο ράφι βρίσκεται. Η βιβλιοθηκάριος κινείται με τα βελάκια, και με το space κατεβάζει το βιβλίο.
Velma Vision: Η Velma είναι η μόνη ελπίδα των ντετέκτιβ να συλλάβουν έναν επικίνδυνο εγκληματία, τον οποίο είναι η μόνη που έχει δει. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να τον ανακαλέσει στη μνήμη της για μερικά μόνο δευτερόλεπτα –και μετά να βοηθήσει τους ντετέκτιβ να τον σκιτσάρουν, επιλέγοντας ανάμεσα σε 4-5 διαφορετικούς τύπους μαλλιών, ματιών, αυτιών, μύτης και πάει λέγοντας… Πιστεύετε ότι μπορείτε να τη βοηθήσετε;
Flipped out: Αυτό το παιχνίδι θα τεστάρει την φωτογραφική σας μνήμη. Έχετε μπροστά σας οκτώ κλειστές κάρτες, οι οποίες «γυρνούν» για ένα δευτερόλεπτο –χρόνος αρκετός για να εντοπίσετε το ζευγάρι που καλείστε να βρείτε. Αυτό στον πρώτο γύρο, που μοιάζει πολύ απλός. Στον δεύτερο γύρο, όμως, δεν ξέρετε ποιο από τα τέσσερα ζευγάρια ψάχνετε: το μαθαίνετε μόνο αφού οι κάρτες κλείσουν.
Simon: Ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια μνήμης, το Simon σας δείχνει τέσσερα βασικά χρώματα –κόκκινο, πράσινο, μπλε και κίτρινο– τα οποία αναβοσβήνουν με μια διαφορετική αλληλουχία σε κάθε γύρο. Εσείς καλείστε να επαναλάβετε αυτή την αλληλουχία, κλικάροντας το σωστό χρώμα με το ποντίκι. Ακούγεται απλό; Δεν είναι και τόσο.
Το παιχνίδι με τα σήματα: Βλέπετε δώδεκα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τα «μελετάτε» για 45 δευτερόλεπτα, και μετά καλείστε να απαντήσετε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με αυτά. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερα –θα καταλάβετε γιατί μόλις παίξετε τον πρώτο γύρο. Για δυνατούς λύτες μόνο.
Memory Lane: Ούτε σχήματα, ούτε χρώματα. Μόνο μερικές λέξεις, και δύο επιλογές κάθε φορά: Ξεκινάτε ένα ταξίδι, και έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα πράγματα, όπως ποιο δρόμο θα ακολουθήσετε, πού θα καθίσετε να ξεκουραστείτε και πάει λέγοντας. Υπάρχουν σωστές επιλογές και λάθος επιλογές. Κάθε φορά που φτάνετε σε μια λάθος επιλογή, ξεκινάτε από την αρχή, και χρειάζεται να θυμάστε όλες τις σωστές επιλογές που κάνατε, όπως και τις λανθασμένες, για να τις αποφύγετε. Όπως στη ζωή, ένα πράγμα.
Σημειώστε επίσης: Το Lumosity είναι ένα πολύ ενδιαφέρον site, στο οποίο αφού δημιουργήσετε έναν δωρεάν λογαριασμό, σε λίγα δευτερόλεπτα, σας φτιάχνει ένα εξειδικευμένο “training programme”, με παιχνίδια προσαρμοσμένα στις λειτουργίες του εγκεφάλου σας που θα δηλώσετε εξαρχής ότι θέλετε να βελτιώσετε.