Πως αερίζουμε σωστά το σπίτι όταν έξω έχει καύσωνα
Ακόμη κι όταν σκάει ο τζίτζικας, υπάρχουν τρόποι για να κρατήσουμε δροσερό το σπίτι μας κι εμείς τους μοιραζόμαστε μαζί σου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Στη λίστα με τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν στο καλοκαίρι σου, πάντοτε ο καύσωνας βρίσκεται πολύ ψηλά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει κι αν συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο δεν είναι απίθανο να βλέπουμε λιπόθυμες καμήλες στην Πατησίων, Αύγουστο μήνα. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι καύσωνες, ξεκινώντας πάντα με τον σωστό αερισμό του σπιτιού. Αντίστοιχα αρκετά δροσερά tips, μπορούν να κάνουν πιο υποφερτή την κατάσταση της οικίας σου τις καυσωνικές μέρες. Κράτα σημειώσεις κι όλα θα πάνε καλά.
Η δροσιά της νύχτας θα σε σώσει
Ακόμη και όταν ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο λόγω καύσωνα, τις νύχτες η θερμοκρασία πέφτει. Αν μάλιστα διαμένεις σε περιοχή με πράσινο και χαμηλή δόμηση, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη δροσιά της νύχτας αερίζοντας όλο το σπίτι. Αν έχεις τέντες, θυμήσου να τις ανεβάσεις ώστε να εξασφαλίσεις την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα τις νυχτερινές ώρες σε όλο το σπίτι.
Τα ανοιχτά παράθυρα δεν είναι η λύση
Φαντάσου τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες σαν τεράστιους μεγεθυντικούς φακούς που υπερθερμαίνουν τα δωμάτια, εφόσον μένουν ανοιχτά/ες τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας.
Η μάχη με τον ήλιο είναι η πιο σημαντική
Αν έχεις τέντες στο σπίτι σου, φρόντισε να τις έχεις κατεβασμένες προκειμένου να μπλοκάρεις την είσοδο του ήλιου εντός του σπιτιού. Σε περίπτωση που δεν έχεις πρέπει να χτίσεις ένα τείχος προστασίας με κλειστά παντζούρια και κουρτίνες. Καλή λύση είναι και οι περσίδες/ στόρια όπως και οι ειδικές ανακλαστικές μεμβράνες που κυκλοφορούν κι απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, τις ώρες της ηλιοφάνειας.
Αποχαιρέτησε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως
Είναι σημαντικό να αντικαταστήσεις όλες τις λάμπες παλαιού τύπου που έχεις στο σπίτι σου, με αντίστοιχες υψηλής ενεργειακής κλάσης (Led). Πέρα από την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, θα εξασφαλίσεις και σημαντική μείωση της θερμότητας που εκπέμπεται από τους συγκεκριμένους λαμπτήρες.
Όχι μαγείρεμα και πλυντήρια τις ώρες αιχμής
Τόσο οι κουζίνες, όσο και τα πλυντήρια (σε μικρότερο βαθμό) φυσικά εκπέμπουν θερμότητα όταν βρίσκονται σε λειτουργία, κάνοντας έξτρα ανυπόφορη την κατάσταση ενός καυσωνικού μεσημεριού ή απογεύματος. Καλό θα ήταν λοιπόν να προγραμματίσεις το μαγείρεμα και τα πλυντήριά σου είτε πολύ πρωί είτε το βράδυ, ώστε να μην επιβαρύνεις την κατάσταση εντός σπιτιού.
Βαμβάκι αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ
Το βαμβάκι είναι το κατάλληλο ύφασμα για να την βγάλεις καθαρή εν μέσω καύσωνα. Φρόντισε λοιπόν να φοράς βαμβακερά ρούχα, να έχεις αντίστοιχα ριχτάρια στον καναπέ και σεντόνια στο κρεβάτι, καθώς είναι τα μόνα που αφήνουν το σώμα σου να αναπνέει. Περιόρισε στο ελάχιστο την χρήση συνθετικών υφασμάτων εν μέσω καύσωνα και θα δεις σημαντική διαφορά.
Χωρίζουμε το σπίτι σε ζώνες
Είναι σημαντικό να επωφελούμαστε της μέγιστης φυσικής η τεχνητής (κλιματιστικό, ανεμιστήρας) δροσιάς την περίοδο του καύσωνα. Για αυτόν τον λόγο καλό είναι όταν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό να κλείνουμε τις πόρτες ώστε να μην έχεις απώλειες. Μην ξεχνάς να στεγανοποιείς τα κενά γύρω από τις πόρτες με ειδικό αεροστόπ, ώστε να μην φεύγει ο δροσερός αέρας. Αντίστοιχα αποκλείεις την είσοδο του θερμού αέρα που βρίσκεται εκτός σπιτιού.
Το πράσινο μπαλκόνι είναι η λύση
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πεύκα δεν φυτρώνουν στα μπαλκόνια μας, αλλά πολύ καλή δουλίτσα κάνουν τα φυτά εξωτερικού χώρου, τα λουλούδια, τα αναρριχόμενα φυτά και τα μικρά δεντράκια που μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλες γλάστρες. Αντίστοιχα το ίδιο μπορείς να κάνεις και στην ταράτσα σου, ενώ αν το βαστάει η τσέπη σου μπορείς να στρώσεις φυσικό ή τεχνικό χλοοτάπητα για έξτρα αίσθηση εξοχής.