8 απλοί τρόποι να σκέφτεσαι περισσότερο τους άλλους
Δεν χρειάζεται να βάζεις τους άλλους σε προτεραιότητα, αλλά μπορείς να αυξήσεις λίγο την ενσυναίσθησή σου και να ενδιαφέρεσαι περισσότερο
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν χρειάζεται να είσαι φιλάνθρωπος (επίτρεψέ μας να απορρίπτουμε τον όρο καθώς μειώνει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη), χρειάζεται να είσαι αλληλέγγυος και να «νιώθεις» τους γύρω σου. Δεν υπονοούμε να γίνεις χαλί να σε πατήσουν, απλά να ενδιαφέρεσαι λίγο περισσότερο.
Ρώτα με ειλικρίνεια τους άλλους αν είναι καλά
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις για το πώς να σκέφτεσαι περισσότερο τους γύρω σου είναι με το να τους ρωτάς ένα ειλικρινές «τι κάνεις ρε φίλε;» ή ακόμα καλύτερα «πώς είσαι;». Όταν ακούς τους ανθρώπους γύρω σου, τους προβληματισμούς τους, αυτά που περνάνε, γίνεσαι πιο ευαίσθητος και αναπτύσσεις την ενσυναίσθησή σου.
Γίνε πιο παρατηρητικός με τις ανάγκες των άλλων
Υπάρχουν άνθρωποι που παραείναι ντροπαλοί για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά αν είσαι παρατηρητικός θα καταλάβεις τι χρειάζονται. Αν για παράδειγμα είσαι στο σπίτι ενός φίλου σου και τον βλέπεις να τρέχει πέρα δώθε για να ετοιμάσει να φάτε, σήκω να στρώσεις το τραπέζι. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά. Αν είσαι με μια φίλη σου η οποία έχει περίοδο και πονάει, πάρε την πρωτοβουλία να της πετάξεις ας πούμε τα σκουπίδια.
Φτιάξε πρόγραμμα
Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι έντονοι. Τρέχουμε διαρκώς και ξεχνάμε ακόμα και να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Θα ακουστεί περίεργο, αλλά μια υπενθύμισή στο ημερολόγιό σου να πάρεις εκείνη τη φίλη που έχει μεταναστεύσει στην Αγγλία για δουλειά, δεν είναι υπερβολικό να τη βάλεις.
Προσπάθησε να βοηθάς ακόμα και σε θεωρητικά ασήμαντα πράγματα
«Πέταξε» έναν φίλο σου σε μία υποχρέωση που έχει -αν και με την κίνηση που έχει τελευταία, δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι αποτελεσματικό. Πήγαινε στην ορκωμοσία της ξαδέρφης σου. Βοήθησε τη μάνα σου πλένοντας τα πιάτα. Βοήθα αντί να περιμένεις μόνο να σε βοηθήσουν. Τρόποι υπάρχουν.
Ενθάρρυνε τους ανθρώπους γύρω σου
Αυτό είναι πάρα πολύ απλό. Έστω ότι ένας φίλος ψάχνει δουλειά και του έχει πάρει καιρό να βρει. Πες του «σε καταλαβαίνω, είναι δύσκολο αυτό που περνάς, αλλά όλα κάποια στιγμή θα φτιάξουν, προσπάθησε να μη χάνεις το κουράγιο σου, είμαι εγώ εδώ για εσένα».
Μην περιμένεις ανταλλάγματα
Όταν βοηθάς τους ανθρώπους γύρω σου, ψάξε μέσα σου, τα συναισθήματά σου, τις προθέσεις σου. Δώσε γιατί θέλεις να βοηθήσεις πραγματικά, κι όχι γιατί θέλεις να σου κάνουν κάποια χάρη. Για παράδειγμα, αν ένας φίλος έχει ανάγκη από χρήματα (δεν μιλάμε για υπέρογκο ποσό, για 5 ή 10 ευρώ) δώσε τα απλά και πες «δεν είναι κάτι». Κι όταν μειώνεις τις προσδοκίες σου σχετικά με το πόσο γρήγορα θα σου τα επιστρέψει, δεν θα υπάρχει περίπτωση να απογοητευτείς.
Γίνει πιο προσιτός
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φαίνονται σνομπ και στην πραγματικότητα δεν είναι. Μπορεί να φαίνεσαι κι εσύ έτσι. Μπορεί να το κοινωνικό σου στάτους ή το επίπεδο μόρφωσής σου να είναι τέτοιο που να σε κάνει να φαίνεσαι απρόσιτος. Ξεκίνα εσύ τις συζητήσεις, προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με τους ανθρώπους, πάρε την πρωτοβουλία να προσφέρεις τη βοήθειά σου.
Μοιράσου
Έστω ότι είσαι σε μία ταβέρνα με φίλους, αν υπάρχει κάποιος φίλος που ξέρεις ότι δεν έχει λεφτά, πρότεινε να πάρετε πιάτα «για τη μέση». Δάνεισε κάτι σε κάποιον που το χρειάζεται, πχ κάποια συσκευή, κάποιο εργαλείο. Είναι υπέροχο το συναίσθημα του να μοιράζεσαι.