Αν οι οικονομίες σου πάνε κατά διαόλου, τότε πρέπει να διαβάσεις τους παρακάτω εύκολους τρόπους για να αυξήσεις τις τραπεζικές σου καταθέσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τελειώνει ο μήνας κι έχεις μείνει με τρεις κι εξήντα κυριολεκτικά και μεταφορικά; Ψάχνεις να βρεις που έφαγες τον μισθό σου, ενώ τελευταία φορά που πήγες σε μπαρ ήταν τέλη Οκτώβρη; Οι τραπεζικές σου καταθέσεις πέσανε πάλι σε μονοψήφια νούμερα, τη στιγμή που παίρνεις έναν αξιοπρεπή μισθό;
Κάτι λάθος κάνεις, είναι το μόνο σίγουρο και το ομολογείς κι ο ίδιος/α στον εαυτό σου όπως σε φίλους και γνωστούς. Για σένα κι όλους τους υπόλοιπους που έχουν βρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη θέση, συγκεντρώσαμε κάποια εύκολα tips ώστε να κάνεις αποταμίευση. Δεν είπαμε να γίνεις Σκρουτζ ή γερολαδάς, αλλά λίγα παραπάνω χρήματα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν/καμία.
Πούλα ό,τι δεν χρειάζεσαι
Αν κάνεις μια γύρα στο σπίτι σου, θα βρεις αρκετά πράγματα που δεν χρειάζεσαι κι αναρωτιέσαι, για ποιο λόγο τα κρατάς. Αντί να καταλήξουν στο πατάρι ή ακόμη χειρότερα στα σκουπίδια, μπορείς να τα μεταπωλήσεις σε πολύ μικρότερη τιμή από εκείνη που τα πήρες, εξασφαλίζοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό. Κι αν δεν ξέρεις που να το κάνεις αυτό, σου έχουμε και πάλι τη λύση.
Κάνε ανακύκλωση
Αν κάτσεις και μετρήσεις πόσα πράγματα και προϊόντα ανακυκλώνονται, είναι σίγουρο ότι θα ξαφνιαστείς. Πέρα από τα τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης, ωστόσο, μεγάλη διαφορά μπορείς να δεις και στην τσέπη σου. Στην ανταποδοτική ανακύκλωση για παράδειγμα μπορείς να κερδίσεις 1 ευρώ ανά 33 συσκευασίες που ανακυκλώνεις.
Αντίστοιχα ανακυκλώνοντας τις παλιές ηλεκτρικές σου συσκευές ή τα ρούχα σου, μπορείς να κερδίσεις δωροεπιταγές και σημαντική έκπτωση σε επόμενες αγορές ανάλογα το κατάστημα.
Κάνε όλες τις συναλλαγές σου ηλεκτρονικά
Ένα από τα καλά της πανδημίας, είναι δίχως άλλο ότι ψηφιοποιήθηκαν διαδικασίες κι υπηρεσίες που απαιτούσαν μπόλικο χρόνο από τη ζωή μας, σε μηνιαία σχεδόν βάση. Θέλοντας να προτρέψουν τον κόσμο να χρησιμοποιούν πολλές από αυτές οι αρμόδιες εταιρείες έδιναν μπόνους και μειώσεις στους πελάτες τους. Εκτός από τον χρόνο που κερδίζεις, ελαφραίνεις λοιπόν και τον προϋπολογισμό σου, πληρώνοντας τους λογαριασμούς και τις πάγιες υποχρεώσεις σου, ηλεκτρονικά.
Αποταμίευε το 3-5% του μισθού σου κάθε φορά που πληρώνεσαι
Αν θες να μαζέψεις χρήματα, πρέπει να έχεις σύστημα κι υπομονή. Επομένως χρειάζεται να συμπεριλάβεις την αποταμίευση, στο μηνιαίο σου μπάτζετ «εξόδων», βάζοντας ένα ποσό στην άκρη κάθε φορά που πληρώνεσαι. Μην το αφήσεις για το τέλος του μήνα, ή για την επόμενη εβδομάδα- γιατί τα λεφτά θα έχουν γίνει πάπαλα- και θα δεις με εκθετικό τρόπο τις αποταμιεύσεις σου να αυξάνονται.
Μην σνομπάρεις τα Bonus επιβράβευσης των τραπεζών
Μπορεί να είσαι αρνητικά διακείμενος/η απέναντι στις τράπεζες και με το δίκιο σου κάποιες φορές. Ωστόσο στην προσπάθεια τους, να επιβραβεύσουν τους πελάτες τους, τρέχουν Bonus προγράμματα ειδικά για τη χρήση πιστωτικών/ χρεωστικών καρτών που ευρέως χρησιμοποιούμε. Ψάξε λοιπόν τα συνεργαζόμενα καταστήματα αλλά και τις παροχές των παραπάνω προγραμμάτων και θα διαπιστώσεις ότι στο τέλος της μέρας, θα ωφεληθεί η τσέπη σου.
Σύγκριση τιμών, αγάπη μου
Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια συζήτηση με φίλους ή γνωστούς που κάποιος αγόρασε την ίδια τηλεόραση/κουζίνα/ καλλυντικά/ τσάντα με μέσα στο ένα τρίτο και βγάλε των χρημάτων που εσύ έδωσες; Είναι σίγουρο ότι ο συγκεκριμένος έκανε πολύ καλύτερη έρευνα στην αγορά του, από εσένα που πήρες ό,τι βρήκες εύκαιρο. Από τα μακαρόνια στο σούπερ μάρκετ, μέχρι και το αυτοκίνητο που θα αγοράσεις, η σύγκριση τιμών χρησιμοποιώντας κάποιο τα Online ψαχτήρια (skroutz, bestprice κ.α.) θα βγάλει ασπροπρόσωπο το πορτοφόλι σου, αυξάνοντας τις αποταμιεύσεις σου.
Κάνε εβδομαδιαίο έλεγχο στα οικονομικά σου
Αν περιμένεις να τελειώσει ο μήνας ώστε να κάνεις τον λογιστικό σου έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστηθείς και θα χαλάσεις τη ζαχαρένια σου. Μια φορά την εβδομάδα είναι καλό να παρακολουθείς τα έξοδα σου, καθώς θα μπορείς να εντοπίσεις πότε ξεφεύγεις ώστε να είσαι πιο συγκρατημένος το επόμενο διάστημα.
Κουπονάκι κανείς;
Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δίνουν σε εργαζομένους κουπόνια αντί χρημάτων, με τους πρώτους συχνά πυκνά να τα σνομπάρουν, λέγοντας το προφανές, ότι δηλαδή δεν είναι λεφτά. Από τη στιγμή βέβαια που τα δίνεις στο ταμείο του σούπερ μάρκετ ή άλλων συμβεβλημένων καταστημάτων και τα ανταλλάσσεις με τα προϊόντα, τότε την κάνουν τη δουλειά τους. Μην τα ξεχνάς λοιπόν παρατημένα σε πορτοφόλια και τσάντες, γιατί χάνεις χρήματα.
Γίνε μέλος των καταστημάτων που είσαι τακτικός πελάτης.
Ναι, μπορεί να είναι εκνευριστικός ο βομβαρδισμός mails και μηνυμάτων από τα καταστήματα που ψωνίζεις συχνά κι έχεις γίνει μέλος τους, όμως δεν μπορείς να πεις το ίδιο για τις προσφορές που απολαμβάνεις παράλληλα. Εκτός αυτών έχεις μεγαλύτερες εκπτώσεις, πόντους που μπορείς να εξαργυρώσεις με τις επόμενες αγορές σου, δωροεπιταγές κι έξτρα συμμετοχές σε διαγωνισμούς για έξτρα δώρα. Δεν το λες κι άσχημο.