10 τρόποι για να μην φρικάρεις με την πάρτη σου

Έξυπνα tips ώστε να μπορέσεις να διαχειριστείς το έντονο στρες που σε διακατέχει για όσα δεν πάνε και τόσο καλά στη ζωή σου.
10 τρόποι για να μην φρικάρεις με την πάρτη σου
Η τελευταία χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για όλους. Lockdown, περιορισμοί μετακινήσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας κι ένας διαρκής φόβος μην κολλήσουμε κορωνοϊό είτε εμείς είτε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όπως μπορείς να καταλάβεις όλη αυτή η κατάσταση επιτείνει το άγχος και το στρες που κουβαλάμε όλοι για δουλειές, σχέσεις, αποτυχίες, τον χρόνο που περνά και μας μεγαλώνει ηλικιακά και φρικάρουμε. Συμβαίνει σε όλους, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε για αυτό. Αντίθετα, μπορούμε με τα παρακάτω tips να διαχειριστούμε «τις φρίκες που τρώμε».

Βρες τρόπους να αποσπάται η προσοχή σου από αυτό που σε φρικάρει

Κράτα τον εαυτό σου σε εγρήγορση, μην τον αφήσεις να βυθιστεί σε όποια στρεσογόνα κατάσταση σε καταβάλλει. Προσπάθησε λοιπόν να κρατάς απασχολημένο τον εαυτό σου, βάζοντας του μικρά κι εύκολα tasks. Σιγά σιγά θα δεις ότι θα λειτουργήσεις καλύτερα και το άγχος που μπορεί να νιώθεις (για μια δουλειά, ή για μια συζήτηση μετά από κάποιο χωρισμό) θα μειωθεί όσο περνά η ώρα. Μην αφήνεις να σε καταπιεί όλο αυτό.

Αναγνώρισε στον εαυτό σου όλα όσα έχει πετύχει

Ήρθε η στιγμή να δώσεις πρώτος εσύ credit στον εαυτό σου για αυτά που έχει πετύχει και δεν του τα αναγνώρισες ποτέ. Σχολείο, σπουδές, ταλέντα, φίλοι, εργασία κι όλα τα πράγματα με τα οποία για χρόνια καταπιάνεσαι, αποδεικνύουν πως είσαι και ικανός και σημαντικός για τους ανθρώπους γύρω σου. Μην το ξεχνάς αυτό. Όταν τρως φρίκες με όσα δεν έχεις καταφέρει να κάνεις, απαρίθμησε όσα άλλα πέτυχες και θα δεις ότι το ζύγι θα βγει θετικό.

Φρίκαρε

Έχουμε μάθει να ζούμε σε μια κοινωνία που οι πάντες σε βομβαρδίζουν με πληροφορίες για να μη φρικάρεις. Ακόμη κι εμείς το κάνουμε εδώ, ωστόσο κάποιες φορές, έχεις ανάγκη να εκτονώσεις τη φρίκη σου. Ούρλιαξε, κλάψε, ρίξε και καμία μπουνιά στον σάκο του μποξ ή σε ένα μαξιλάρι τέλςο πάντων, . Με λίγα λόγια βγάλ’ το από μέσα σου και θα δεις, ότι θα ζήσεις καλύτερα χωρίς το βάρος που κουβαλούσες τόσο καιρό.

Πάρε βαθιές ανάσες

Όταν ήσουν μικρός και σε τραβολογούσαν οι γονείς σου στον παιδίατρο για τα εμβόλια, ο παιδίατρος συνήθως έλεγε να πάρεις μια βαθιά ανάσα, πριν σε τρυπήσει με τη βελόνα. Αν συντόνιζες λοιπόν την ανάσα σου μέχρι κι ο πόνος της βελόνας γινόταν πιο υποφερτός. Απομνημόνευσε τις τεχνικές των διαφραγματικών αναπνοών και χρησιμοποίησε τες σε κάθε κατάσταση που σε φρικάρει. Δώσε στον εαυτό σου λίγα λεπτά να βρει την ανάσα του κι όλα θα στρώσουν.

Γράψε

Αν έχεις κάνει ψυχοθεραπεία, τότε ίσως γνωρίζεις ότι για να εξωραΐσεις το μέσα σου, πολλές φορές το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να πάρεις μολύβι και χαρτί. Αφού γράψεις ελεύθερα και χωρίς καμία νοηματική ή συντακτική σειρά όσα σε φρικάρουν, θα διαπιστώσεις ότι πλέον δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο πριν. Προσπάθησε λοιπόν να καταγράψεις τις σκέψεις σου κι έπειτα να τις διαβάσεις φωναχτά μόνος σου. Σίγουρα θα σε βοηθήσουν να δεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο κατάματα, κάνοντας το πρώτο βήμα για να τον αντιμετωπίσεις.

Πήγαινε το βήμα βήμα

Η Ακρόπολη δεν φτιάχτηκε σε μια μέρα, το ξέρεις αυτό. Αντίστοιχα κι όσα βασανίζουν την ψυχή σου, θέλουν τον χρόνο τους για να επουλωθούν. Αν προσπαθήσεις να τα αντιμετωπίσεις όλα μονομιάς, το πιθανότερο είναι να χαωθείς και να ενταθεί ο πανικός σου. Αν από την άλλη προσπαθήσεις βήμα- βήμα να αντιμετωπίσεις όσα σε φρικάρουν, σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα. Φτιάξε ένα πλάνο, ή κράτα ημερολόγιο αν σε βολεύει καλύτερα. Σημείωνε την πρόοδο σου κι επιβράβευε τον εαυτό σου για κάθε πετυχημένο του βήμα.

Προσπάθησε να εκλογικεύσεις όσα σε φρικάρουν

Σίγουρα τη στιγμή που βλέπεις να πέφτουν όλα καταπάνω σου, η λογική χάνεται, ωστόσο είναι σημαντικό να την επαναφέρεις, γιατί θα δώσει διέξοδο στον λαβύρινθο που έχεις βρεθεί. Βρες τι είναι αυτό που σε φρικάρει (θάνατος, απώλεια, αρρώστια, αποτυχίες, δουλειά) και μέσα από μια σειρά ερωτήσεων στον εαυτό σου, βρες τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Βάλε τη λογική μπροστά και σκέψου τι θα συμβούλευες έναν φίλο αν βρισκόταν σε παρόμοια με τη δική σου θέση. Εκεί συνήθως θα βρεις τη σωστή απάντηση.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου κι επανεξέτασε ό,τι σε φρικάρει αργότερα

Δεν χρειάζεται να δώσεις λύση ντε και καλά άμεσα. Δικαιούσαι να πάρεις το χρόνο σου κι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να αντιμετωπίσεις αυτό που σε στρεσάρει ακατάπαυστα. Mε καθαρότερο μυαλό είναι σίγουρο πως θα μπορέσεις να δεις το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Αρχικά μέτρα από μέσα σου αργά και σταθερά μέχρι το δέκα για να εκτονώσεις το στρες της στιγμής. Έπειτα ασχολήσου με κάτι ευχάριστο και δη χαλαρωτικό η διεκπεραίωσε μια εργασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Θα δεις πως η κατάσταση όσο περνάει η ώρα, θα βελτιώνεται και δεν θα φρικάρεις. Και προπαντός, μη βιάζεσαι γιατί όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας, το πιθανότερο είναι να σκοντάψεις και να πάρεις μια λάθος απόφαση εν θερμώ.

Μην σε συγκρίνεις μάτια μου

Παραλλάσουμε την Καιτούλα κι εξηγούμε τους λόγους. Μια αέναη πηγή φρίκης για όλους είναι να συγκρίνουμε αθέλητα κάποιες φορές τον εαυτό μας, με γονείς, φίλους, συγγενείς, εραστές. Σταμάτα να το κάνεις, μιας και δεν ωφελεί σε καμία περίπτωση. Σταμάτα επίσης να μετράς τις προσωπικές σου επιτυχίες, συγκριτικά με τα αδέρφια σου, τους κολλητούς ακόμη και τους φίλους σου στο Facebook. Είσαι μια ξεχωριστή οντότητα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σέρνεις την αυτοεκτίμηση σου στα τάρταρα, επειδή νομίζεις πως κάποιος έχει περισσότερα από σένα. Είσαι ξεχωριστός και πρέπει κάθε φορά να το υπενθυμίζεις σε αυτόν που βλέπεις στον καθρέφτη σου κάθε πρωί, πριν φρικάρεις. Ζήσε τη ζωή σου χωρίς συγκρίσεις και θα αρχίσεις να την απολαμβάνεις περισσότερο.

Βρες τη δική σου άσκηση ηρεμίας

Γύρισε πίσω στα παιδικά σου χρόνια. Προσπάθησε να κάνεις focus στα happy places της παιδικής σου ηλικίας θυμούμενος/η τις στιγμές που ήσουν απόλυτα χαλαρός. Αυτές οι στιγμές θα αποτελέσουν τον ιδανικό οδηγό προκειμένου να βρεις μια δική σου προσωπική άσκηση που θα σε επαναφέρει σε ήρεμη κατάσταση όταν η φρίκη σού χτυπάει την πόρτα. (Περπάτημα, μια βόλτα στη θάλασσα ή χορός μπορούν να βοηθήσουν. Μια κυκλική επαναλαμβανόμενη κίνηση των δαχτύλων ή ένας μουσικός σκοπός που ψιθυρίζεις μπορεί επίσης να κάνει σοβαρή δουλίτσα. Είναι σίγουρο πως γνωρίζεις καλύτερα από όλους τον εαυτό σου για αυτό και θα βρεις την ιδανική άσκηση ηρεμίας για σένα, για να την χρησιμοποιήσεις αντανακλαστικά όταν τα επίπεδα του στρες σου βαρέσουν κόκκινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v