Πώς θα κάνεις οικονομία στην καραντίνα

Σε έχει αφήσει η πανδημία πανί με πανί; Δεν είσαι μόνος/η, αλλά αυτό το ξέρεις. Το θέμα είναι πώς θα κάνεις καλύτερες οικονομικές επιλογές όσο μένεις μέσα.
Πώς θα κάνεις οικονομία στην καραντίνα
Στην αρχή του πρώτου λοκντάουν, όλοι εμείς που κατά κανόνα τρώμε τα λεφτά μας έξω, στα ποτά, τα φαγητά και τα ξενύχτια, σκεφτήκαμε «τουλάχιστον θα μας βρει το τέλος του μήνα με λεφτά». Και διαψευστήκαμε πανηγυρικά.

Πού πάνε τα λεφτά όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι; Σε λογαριασμούς κατ’ αρχάς, ρεύματος, τηλεφώνου, θέρμανσης, ίντερνετ και όλων εκείνων των μικρών θαυμάτων του σύγχρονου πολιτισμού από τα έξοδα των οποίων γλίτωνες για τουλάχιστον ένα 8ωρο την ημέρα όσο δούλευες εκτός σπιτιού.

Πέρα από τους αυξημένους λογαριασμούς, όμως, για τους οποίους δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, η καραντίνα έχει κι άλλα έξοδα, τα οποία ίσως κάπως μπορείς να μετριάσεις. Να μερικοί τρόποι.

Κόψε τα πολλά delivery. Το ξέρουμε, δεν μας έχουν μείνει και πολλές μικρές χαρές στην καραντινιασμένη μας ζωή. Τώρα, όμως, που έχεις χρόνο, προσπάθησε να μαγειρεύεις περισσότερο και να παραγγέλνεις λιγότερο. Θα κάνεις καλό και στη σιλουέτα και στο πορτοφόλι σου –και θα σου μείνει και μια νέα γνώση, αν δεν είχες ασχοληθεί μέχρι τώρα με τη μαγειρική.

Άσε κάτω το ποντίκι. Το ξέρουμε, έχει πλάκα να χαζεύεις ρούχα και γκατζετάκια στα ονλάιν μαγαζιά. Αν όμως είσαι επιρρεπής στους πειρασμούς, δεν είναι και δύσκολο να βρεθείς με δυο καινούρια παλτά που (δεν θέλουμε να σε ταράξουμε κι άλλο αλλά) μάλλον δεν θα χρειαστεί να φορέσεις το επόμενο δίμηνο. Βρες άλλους τρόπους να σπαταλάς τον ονλάιν χρόνο σου –κάνε τα κουίζ μας, ας πούμε, ή άνοιξε καυγάδες εποικοδομητικούς διαλόγους με αγνώστους στο Facebook. Ότι θα φτάναμε να το προτείνουμε αυτό, ποιος θα μας το ‘λεγε.

Πρόσεχε στο σούπερ μάρκετ. Δε φτάνει που πηγαίνεις πια μια φορά τη μέρα, εκεί που πήγαινες μια φορά την εβδομάδα, πας και χωρίς λίστα και παίρνεις κι ένα σωρό πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπαιρνες. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στη Μετακίνηση 2, τουλάχιστον φρόντισε να αγοράζεις περισσότερα λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, απόφυγε τις έτοιμες συσκευασίες (μια χαρά έχεις χρόνο τώρα να το κόψεις μόνος/η σου το ρημάδι το μαρούλι) και σύγκρινε τιμές πριν στοιβάξεις προϊόντα στο καλάθι σου. Περισσότερα τιπς για οικονομία στο σούπερ μάρκετ, εδώ κι εδώ

Μην τρως άλλο παιδί μου, φτάνει. Αγαπημένο αστειάκι των boomers του Facebook στο πρώτο λοκντάουν, αλλά με μεγάλες δόσεις αλήθειας: Όλοι πήραμε κιλά, γιατί όλοι τρώγαμε πολλές φορές όχι επειδή πεινούσαμε αλλά επειδή βαριόμασταν. Τώρα ναι, δεν θα προσποιηθούμε ότι αυτό καταπολεμάται εύκολα, αλλά ένα κολπάκι που διαπιστώσαμε πως πιάνει είναι να ανοίγεις το Netflix κάθε φορά που νιώθεις την παρόρμηση να σηκωθείς και να ανοίξεις το ψυγείο. Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα πιάσει το μάτι σου για να ξεχαστείς και να καθυστερήσεις έστω, αν δεν αποφύγεις τελείως, το να ξαναπάς στην κουζίνα.

Απεταξάμην τα σνακ του σατανά. Έχουμε μια μεγάλη τύχη ως χώρα (από τις λίγες μας) σε σχέση ας πούμε με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες του δυτικού κόσμου: Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι εδώ σαφώς φτηνότερα από πατατάκια/ σοκολατάκια/ ζαχαρούχα δημητριακά και λοιπά επεξεργασμένα και παχυντικά. Γέμισε το ψυγείο και τα ντουλάπια σου με αυτά κι έχεις double win που λέγαμε και στο χωριό όταν έρχονταν τουρίστες: Και τσιμπολογάς χωρίς τύψεις όταν σε πιάνουν οι λιγούρες της βαρεμάρας, και λιγότερα λεφτά ξοδεύεις.

Πόσες συνδρομητικές πλατφόρμες χρειάζεσαι; Ναι, δεν αντιλέγουμε, κι εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάναμε στην καραντίνα χωρίς ταινίες και σειρές. Αλλά αν ο μηνιαίος σου λογαριασμός περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές πλατφόρμες για σειρές συν μία (τη γνωστή) για μουσική, μιλάμε πάνω-κάτω για 50€ τον μήνα. Ε δεν το λες και αμελητέο ποσό. Δες εδώ αναλυτικά τι βλέπεις σε καθεμιά από τις πλατφόρμες και πόσα πληρώνεις, διάλεξε μία και βάλε τις υπόλοιπες σε παύση –όλες διαθέτουν λειτουργία παύσης, για τους 2-3 μήνες που θέλεις να εξοικονομήσεις λεφτά ή που (ω μη γένοιτο) σταματάς να έχεις έσοδα. Όποτε θέλεις επιστρέφεις, no questions asked που (ξανα)λέγαμε και στο χωριό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v