10 συμβουλές για να δουλέψεις αποτελεσματικά από το σπίτι

Η μετάβαση στην εργασία από το σπίτι είναι ζόρικη υπόθεση. Δες δέκα συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποδώσεις καλύτερα.
10 συμβουλές για να δουλέψεις αποτελεσματικά από το σπίτι

Η ομαλή μετάβαση από το παραδοσιακό περιβάλλον εργασίας στη δουλειά από το σπίτι μπορεί να μην είναι ό,τι πιο εύκολο, όμως ένα από τα καλά του ανθρώπινου είδους είναι ικανότητα που έχει να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες.

Δες παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μεταβείς ομαλά στη νέα αυτή κατάσταση και να είσαι το ίδιο αποτελεσματικός σε αυτό που κάνεις.

Βάλε πρόγραμμα

Τα σαφή όρια μεταξύ δουλειάς και χαλάρωσης είναι το άλφα και το ωμέγα για να διατηρήσεις τη σωστή ισορροπία. Ένα από τα οφέλη της δουλειάς από το σπίτι είναι η ευελιξία: έχεις να κάνεις κάτι νωρίς το απόγευμα; Ξύπνα νωρίτερα το πρωί για να ξεμπερδέψεις γρηγορότερα. Μαζεύονται πολλές υποχρεώσεις το απόγευμα; Κοιμήσου λίγο παραπάνω το πρωί για να αντέξεις.

Εφαρμογές που «μετρούν» το χρόνο που δουλεύεις ή ξεκουράζεσαι, όπως το RescueTime θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το πρόγραμμά σου. Επίσης θα σε βοηθήσουν να δεις ποιες ώρες της ημέρας είσαι πιο παραγωγικός και ποιες όχι. Έτσι μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ώρες αυτές για να βάλεις τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις σου.

 

Φτιάξε την πρωινή σου ρουτίνα

Το να το πάρεις απόφαση να κάτσεις στον υπολογιστή και να ξεκινήσεις να δουλεύεις είναι το πρώτο βήμα για να είσαι παραγωγικός. Το δεύτερο είναι να φτιάξεις μια ρουτίνα η οποία θα σε οδηγήσει στο να κάτσεις στην καρέκλα. Σκέψου λοιπόν τι είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεκινήσεις να δουλεύεις; Ένα καφεδάκι; Το να φτιάξεις πρωινό; Δέκα pushups με το που ξυπνάς; Κάποιοι, ας πούμε, μπαίνουν στο κλίμα φορώντας συγκεκριμένα ρούχα. Να θυμάσαι πως η πρωινή ρουτίνα είναι πιο σημαντική από το ρολόι για να ξεκινήσεις τη δουλειά σου.



Και τον χώρο που θα δουλεύεις

Βρες ένα συγκεκριμένο μέρος στο σπίτι έτσι ώστε η δουλειά σου να μην μπλέκεται με των υπολοίπων. Έχε τον δικό σου χώρο, το δικό σου «γραφείο» και μην μετατρέψεις κάθε γωνιά του σπιτιού σε χώρο εργασίας. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμος γίνεται, και να σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς και να αποδώσεις. Αν δεν έχεις ξεχωριστό δωμάτιο για να το κάνεις αυτό, βρες ένα σημείο με τη λιγότερη δυνατή «βαβούρα» ή μια γωνίτσα που να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου ήρεμος.



Κάνε τα διαλείμματα που πρέπει

Εκμεταλλεύσου την πολιτική της εταιρείας που δουλεύεις για τα διαλείμματα – αν υπάρχει. Αν πάλι είσαι αυτοαπασχολούμενος δώσε στον εαυτό σου επαρκή χρόνο εκτός οθόνης ή κινητού. Σε κάθε περίπτωση, μην «κόβεις» χρόνο από το διάλειμμά σου και χρησιμοποίησε εφαρμογές όπως αυτή και αυτή για να κλειδώσεις τον υπολογιστή σου για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να ξελαμπικάρεις, να φας, να πας μια βόλτα κτλ.  

Πάρε ένα δεύτερο νούμερο τηλεφώνου

Όχι απαραίτητα συσκευή, μπορεί να είναι μια δεύτερη SIM, την οποία θα χρησιμοποιείς αποκλειστικά με πελάτες/συναδέλφους/προϊστάμενο. Εναλλακτικά, φτιάξε ένα λογαριασμό στο Google Voice ή στο Skype που θα έχεις αποκλειστικά για εργασιακούς λόγους. Αυτό θα σε βοηθήσει να κρατήσεις την ισορροπία που πρέπει μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

Το σωστό online εργαλείο για τη σωστή online δουλειά

Αν χρειάζεσαι μία πλατφόρμα για επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, τέκαρε το Slack ή το Flowdock. Αν τα μηνύματα δεν είναι αρκετά και προτιμάς την επικοινωνία πρόσωπο-με-πρόσωπο, τότε το Google Meet, το Zoom, το FaceTime, το GoToMeeting και το Microsoft Teams είναι ό,τι πρέπει. Για την οργάνωση με τους συναδέλφους, θα σε βοηθήσουν οι πλατφόρμες για project management της Asana και της Trello, των οποίων οι βασικές υπηρεσίες είναι δωρεάν.



Κοινωνικοποιήσου

Η μοναξιά και η απομόνωση του σπιτιού είναι συνηθισμένα προβλήματα, ειδικά για όσους είναι φύσει εξωστρεφείς. Ένα πρωινό online meeting, ακόμα και μία δεκάλεπτη τηλεδιάσκεψη είναι αρκετή, φτιάξε ένα γκρουπ για να συνομιλείς πιο χαλαρά με τους συναδέλφους σου. Αν πάλι είσαι εσωστρεφής δεν και δεν σου αρέσει ιδιαίτερα η κοινωνικοποίηση, δοκίμασε να βρεις τρόπους να κοινωνικοποιηθείς online. Ή τουλάχιστον δοκίμασε.

Εκμεταλλεύσου προγράμματα για ενίσχυση κατ’ οίκον δουλειάς

Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή έχεις δική σου μικρή επιχείρηση, πρωτοβουλίες όπως το Facebook Small Business Grants Program μπορούν να σε βοηθήσουν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια και αρκετά credits για διαφημίσεις σε μικρές επιχειρήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Κάνε εγγραφή εδώ, για να ενημερωθείς όταν ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα.

Βρες τρόπους να εξελιχθείς

Αν η δουλειά σου προσέφερε σεμινάρια επιμόρφωσης με φυσική παρουσία, ρώτα αν υπάρχει περίπτωση να προγραμματιστεί κάτι αντίστοιχο online. Εναλλακτικά, μπορείς να ζητήσεις να σου παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις κάποιο online σεμινάριο στον τομέα σου, καλύπτοντας το κόστος. Αν κάτι τέτοιο δεν παίζει, τότε εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο σου χρόνο για να γίνεις καλύτερος σε αυτό που κάνεις επιλέγοντας κάποιο online μάθημα Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Εδώ, για παράδειγμα θα βρεις ένα course για online marketing πάντα χρήσιμο και εδώ ένα course για την τέχνη της διαπραγμάτευσης – επίσης πάντα χρήσιμο. 

Κλείσε τη μέρα σου με συγκεκριμένο τρόπο

Όπως ακριβώς θα πρέπει να ξεκινάς τη μέρα σου με μια συγκεκριμένη ρουτίνα, έτσι και το κλείσιμο καλό θα ήταν να περιλαμβάνει μια συνήθεια που θα σηματοδοτεί το «τέλος» της μέρας. Μπορεί να είναι π.χ. μια βόλτα με στον σκύλο, ή ένα online μάθημα γιόγκα ή το να κλείσεις τον υπολογιστή και να βάλεις να δεις Μάστερ Σεφ ή μια σειρά. Ό,τι και αν διαλέξεις, φρόντισε να το κάνεις συνήθεια ώστε να σηματοδοτεί το τέλος του ωραρίου σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v