Ισοδύναμα θα θεωρούνται σύμφωνα με νέα τροπολογία τα πτυχία κολεγίων με αυτά των εγχώριων πανεπιστημίων, αρχής γενομένης από τα διπλώματα νομικών σχολών.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων ως ισοδύναμων με τα πανεπιστημιακά πτυχία με νέα τροπολογία που πέρασε στη Βουλή. Η αρχή γίνεται με τους αποφοίτους νομικών σχολών ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, αφού η τελευταία απόφαση σημαίνει πως ουσιαστικά θα επιτρέπεται η εγγραφή τους στους δικηγορικούς συλλόγους της Ελλάδας χωρίς να χρειάζεται τα διπλώματά τους να αναγνωριστούν από τον ΔΑΟΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).
Η τροποποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου ψηφίστηκε στη Βουλή προκειμένου να εναρμονιστεί η νομοθεσία μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αντικατέστησε τον περιορισμό του νόμου ότι για να εγγραφούν θα έπρεπε να «είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω (σ.σ. ευρωπαϊκών) κρατών και το πτυχίο τους να έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απονεμόμενο από τις Νομικές Σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Νομικής Σχολής». Πλέον, ισχύει η απλή διατύπωση ότι αρκεί να είναι πτυχιούχοι νομικής ευρωπαϊκού κράτους.
Έπειτα από αυτή την εναρμόνιση που προς το παρόν αφορά τους δικηγόρους, είναι προφανές πως ανοίγει ο δρόμος για ανάλογη μεταχείριση και άλλων επαγγελμάτων για τα οποία παρέχονται σπουδές και σε κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, όπως του μηχανικού, τα οικονομικά, τα ιατρικά επαγγέλματα, κ.ά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αρμοδιότητα του ελέγχου της επάρκειας των αποφοίτων αυτών θα περάσει στις επαγγελματικές ενώσεις (για παράδειγμα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος, βεβαίως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας κλπ) οι οποίες θα τους ελέγχουν με τη διαδικασία των εξετάσεων, όπως κάνουν και για τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων.