Ελλάδα ή εξωτερικό; Full-time ή part-time; ΜΑ, ΜSc ή ΜΒΑ; Η ιδέα του μεταπτυχιακού γεννά αμέτρητες απορίες και άλλες τόσες εναλλακτικές. Ένας μίνι οδηγός για να μην πελαγώσετε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ολοκληρώνοντας τις βασικές μας σπουδές, η ιδέα παρακολούθησης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος προκειμένου να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, ακούγεται δελεαστική. Η δε απόκτηση ενός ακόμα τίτλου σπουδών, μεταφράζεται στο μυαλό των νέων ως εξασφαλισμένη θέση εργασίας και αυξημένες αποδοχές. Δεν θέλω να σας χαλάσω το όνειρο –το αν αξίζει ή δεν αξίζει να κάνετε μεταπτυχιακό και πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή γι’αυτό μπορείτε να το αποφασίσετε αφού διαβάσετε παλαιότερο σχετικό αφιέρωμα: Επιλέγοντας μεταπτυχιακό: Πώς, πότε και γιατί.
Αν το σκέφτεστε σοβαρά, αυτό που πραγματικά χρειάζεστε αυτή την στιγμή είναι ένας μίνι οδηγός που θα σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες διευθύνσεις, όπου μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο σπουδών που σας ενδιαφέρει.
Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσφέρονται από όλα σχεδόν τα ελληνικά Πανεπιστήμια, άνευ διδάκτρων ή με σχετικά περιορισμένο κόστος, αλλά και από πολλά ιδιωτικά κολλέγια.
• Αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε κάποιο από τα ελληνικά Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει δημιουργήσει μία εξαιρετική βάση μεταπτυχιακών, η οποία ενημερώνεται τακτικά και είναι ιδιαίτερα εύχρηστη. • Λίστα με τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ θα βρείτε και στο site του Υπουργείου Παιδείας. • Σχετικά με τα ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα, μπορείτε να δείτε ποια από αυτά είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων εδώ και επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του καθενός να ενημερωθείτε για τα φετινά μεταπτυχιακά τους προγράμματα. Ωστόσο, αξίζει να ενημερωθείτε και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του εκπαιδευτικού οργανισμού ALBA, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα.
Μεταπτυχιακό στο εξωτερικό Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό, αλλά δεν έχετε ακόμα αποφασίσει για την χώρα ή το Πανεπιστήμιο, χρήσιμος θα σας φανεί ο ετήσιος οδηγός του ένθετου των Times «Higher Education», ο οποίος περιλαμβάνει τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και βαθμολογίες σε συγκεκριμένους τομείς τους.
Αν πάλι έχετε καταλήξει στην χώρα όπου σας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσετε το μεταπτυχιακό σας και αναζητάτε το Πανεπιστήμιο, χρήσιμος θα σας φανεί ο Οδηγός Εκπαίδευσης του Education Place, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης, ανά χώρα. Καθώς η Μ. Βρετανία είναι για τους Έλληνες η δημοφιλέστερη χώρα σπουδών στην Ευρώπη, ο οδηγός πανεπιστημίων της χώρας για το 2011 από την εφημερίδα Guardianείναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος για αυτόν που ενδιαφέρεται να σπουδάσει εκεί. Για σπουδές στην Γερμανία, χρήσιμος θα σας φανεί ο οδηγός των καλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, ο οποίος δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την έγκριτη εφημερίδα Die Zeit.
Τέλος, για μεταπτυχιακές σπουδές σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου (π.χ. Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία), προτιμότερο είναι να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας από τις πρεσβείες της κάθε χώρας. Θα τις βρείτε όλες συγκεντρωμένες εδώ.