Οι 10 ειδικότητες που βρίσκουν (αμέσως) δουλειά

Πρόσφατη έρευνα της Manpower για την Έλλειψη Ταλέντων στην Ελλάδα έδειξε ότι το 37% των ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα κατάλληλα προσόντα. Ποιες είναι οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες και γιατί.
Οι 10 ειδικότητες που βρίσκουν (αμέσως) δουλειά
Δυσκολία αντιμετωπίζει το 37% των ελλήνων εργοδοτών στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2009» της Manpower, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2009, σε δείγμα 750 εργοδοτών. Το ποσοστό, αν και μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2008, παραμένει υψηλό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον οποίο το 30% των εργοδοτών από τις 33 χώρες που ερεύνησε η Manpower δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Η διαφορά των αποτελεσμάτων της Ελλάδας με το μέσο όρο της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς μόλις το 25% των εργοδοτών της περιφέρειας ΕΜΕΑ δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κάλυψη διαθέσιμων θέσεων. Η Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων της Manpower πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή συνολικά 39,000 εργοδοτών από 33 χώρες.

Η Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων στην Ελλάδα
Η Έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 750 εργοδοτών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα περίπου 1 στους 3 εργοδότες δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προσόντα που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Oι 10 πιο δυσεύρετες ειδικότητες για το 2009 / Σύγκριση με το 2008
Οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες 2009 Οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες 2008
1. Στελέχη Πωλήσεων
2. Τεχνικοί (κυρίως παραγωγής / λειτουργίας και συντήρησης)
3. Γραμματείς όλων των βαθμίδων & Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου
4. Λογιστές και Χρηματοοικονομικοί Υπάλληλοι
5. Προσωπικό ΙΤ (κυρίως προγραμματιστές / developers)
6. Εργάτες
7. Πτυχιούχοι Μηχανικοί
8. Προσωπικό Εστιατορίων και Ξενοδοχείων
9. Διευθυντές Πωλήσεων
10. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
1. Γραμματείς όλων των βαθμίδων & Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου
2. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
3. Τεχνικοί (κυρίως παραγωγής / λειτουργίας και συντήρησης)
4. Στελέχη Πωλήσεων
5. Εργάτες
6. Στελέχη Εξυπηρέτησης Πελατών
7. Πτυχιούχοι Μηχανικοί
8. Λογιστές και Χρηματοοικονομικοί Υπάλληλοι
9. Στελέχη Διοίκησης (Ανώτερο / Ανώτατο Επίπεδο)
10. Προσωπικό Εστιατορίων και Ξενοδοχείων

To σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω αποτελέσματα, αφορά τα Στελέχη Πωλήσεων, ειδικότητα που καταλαμβάνει την 1η θέση στη φετινή κατάταξη, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 4η θέση. Ο χώρος των Πωλήσεων συνολικά εμφανίζει μια ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά στελεχών και τη ζήτηση των επιχειρήσεων, όπως φαίνεται από το ότι οι εργοδότες δηλώνουν πως δεν βρίσκουν κατάλληλα εκπαιδευμένους Διευθυντές Πωλήσεων, μία ειδικότητα που κάνει φέτος για πρώτη φορά την εμφάνισή της και βρίσκεται στην 9η θέση της λίστας. Ένα ακόμη έλλειμμα που διαπιστώνεται από τα φετινά αποτελέσματα της έρευνας της Manpower είναι αυτό σε εξειδικευμένο προσωπικό ΙΤ, που βρίσκεται στην 5η θέση των πιο δυσεύρετων ειδικοτήτων. Αντίθετα, η περυσινή ασυμφωνία προσφοράς-ζήτησης στις θέσεις που σχετίζονται με Εξυπηρέτηση Πελατών και στα Στελέχη Διοίκησης φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, καθώς οι συγκεκριμένες ειδικότητες απουσιάζουν από τα φετινά αποτελέσματα.

Συγκριτικά με τις 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες στον υπόλοιπο κόσμο, η ελληνική αγορά εργασίας συμβαδίζει με τις ανάγκες της παγκόσμιας ως προς τη ζήτηση Στελεχών Πωλήσεων, μια ειδικότητα που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας για την Έλλειψη Ταλέντων 2009, με αναλυτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και τις 32 ακόμη χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα, είναι διαθέσιμα μέσα από το site της Manpower, στην ενότητα Research Center.

«Το έλλειμμα δεξιοτήτων παραμένει διαπιστωμένο, κρίσιμο και διαρκώς διογκούμενο στην ελληνική αγορά εργασίας, παρά την ύφεση και παρά την αυξημένη προσφορά αριθμητικά», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα έπρεπε να είχε ήδη προβληματίσει εργοδότες και φορείς, διότι την επόμενη μέρα ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση και διακράτηση ικανών, εκπαιδευμένων εργαζομένων θα είναι πολύ σκληρότερος. Η καλύτερη σύνδεση εκπαίδευσης-απασχόλησης και η παροχή ευκαιριών για βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για όλους μας αν θέλουμε το αύριο να μας βρει ανταγωνιστικούς, τόσο ως χώρα όσο και ως επιχειρήσεις.Το θέμα, βεβαίως, αφορά και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις, σκοπεύοντας όχι μόνο στην ανταπόκρισή τους στην κρίση αλλά και στην επιτυχημένη ανάπτυξή τους, γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές, ο τρόπος που επιλέγουν είναι πιο αυστηρός και πιό προσεκτικός. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τους υποψηφίους ότι θα πρέπει να «αφουγκράζονται» προσεκτικότερα την αγορά, να φροντίζουν να ενημερώνονται διαρκώς σχετικά με το ποια χαρακτηριστικά, γνώσεις και δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες και να φροντίζουν να προετοιμάζονται ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις μεταβολές εγκαίρως», πρόσθεσε η κα Κουσία.

Η Έλλειψη Ταλέντων στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργοδότες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους είναι αυτοί στη Ρουμανία (62%), την Ταϊβάν (62%), το Περού (56%), την Ιαπωνία (55%), την Αυστραλία (49%), την Κόστα Ρίκα (48%) και την Πολωνία (48%). Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη στην Ιρλανδία (5%), την Ισπανία (8%), τη Μεγάλη Βρετανία (11%), την Κίνα (15%) και την Τσεχία (17%).

Συγκρίνοντας τα φετινά αποτελέσματα με αυτά του 2008, οι μεγαλύτερες διαφορές παρουσιάζονται στο Χονγκ – Κονγκ (μείωση κατά 24%), τη Νορβηγία (μείωση κατά 21%), την Τσεχία και τη Σιγκαπούρη (μείωση κατά 20% και για τις δύο χώρες) και την Ισπανία (μείωση κατά 19%).

Οι Εξειδικευμένοι Τεχνίτες είναι οι πλέον δυσεύρετοι εργαζόμενοι σε 10 από τις 33 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (Καναδά, Αυστραλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία). Ωστόσο, η ειδικότητα με τις περισσότερες παρουσίες στη λίστα με τις 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες είναι αυτή των Στελεχών Πωλήσεων, καθώς συγκαταλέγεται στις πιο δυσεύρετες ειδικότητες σε 30 από τις 33 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα. Επιπροσθέτως, οι εργοδότες στην Αργεντινή, την Κόστα Ρίκα, την Κίνα, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις των Τεχνικών που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους.

Σχετικά με τη Manpower Inc.
H Manpower Inc. (NYSE: MAN) είναι ηγετική δύναμη στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1948, με κύκλο εργασιών 22 δις δολάρια, δημιουργεί και προσφέρει στις εταιρείες-πελάτες της τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να επιτύχουν στο μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας. Οι υπηρεσίες της ανταποκρίνονται σε κάθε επιχειρηματική ανάγκη που σχετίζεται με την εργασία και περιλαμβάνουν εύρεση και επιλογή προσωπικού για μόνιμη και προσωρινή απασχόληση, αξιολόγηση και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσίες outplacement, outsourcing και consulting. Η Manpower, με τη δυναμική που αντλεί από ένα παγκόσμιο δίκτυο 4,200 γραφείων σε 82 χώρες, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύνθετες ανάγκες 400,000 πελατών ετησίως. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, από κάθε κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί οργανισμοί. Στόχος της Manpower είναι να προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που αυξάνουν την παραγωγικότητα, με παράλληλη μείωση του κόστους, επιτρέποντας έτσι στους εταιρικούς της πελάτες να εστιάσουν στις βασικές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η πλήρης γκάμα των υπηρεσιών της εταιρείας προσφέρεται μέσω πέντε brands: Manpower, Manpower Professional, Elan, Jefferson Wells και Right Management. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Manpower επισκεφθείτε το www.manpower.com.

Manpower: Μεσογείων 2-4, Πύργος Αθηνών, 115 27 Αθήνα, T: 210 32.24.301, Φ: 210 32.48.644.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v