Προνόμια: Τι να ζητήσετε αντί... αυξήσεως

Ζητήσατε αύξηση, αλλά... ατυχήσατε. Μην χάνετε το κουράγιο σας! Δείτε ποια προνόμια  μπορείτε να διεκδικήσετε αντικαθιστώντας το ρευστό που δεν σας δόθηκε, και ίσως διαπιστώσετε ότι τελικά η εξέλιξη δεν είναι καθόλου άσχημη...
Προνόμια: Τι να ζητήσετε αντί... αυξήσεως
Οι επαγγελματικές αποδοχές είναι ένα θέμα, κατά κοινή ομολογία, «πονεμένο». Οι αυξήσεις σπάνια είναι αυτές που περιμένει κανείς και συχνά το αίσθημα της απογοήτευσης δεν αφορά το καθαρά οικονομικό θέμα, αλλά και αυτό της επιβράβευσης των θυσιών, που δεν έρχεται. Υπάρχουν ωστόσο διάφορα προνόμια που μπορεί να διαπραγματευτεί ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία εν μέρει αναπληρώνουν την απουσία της αύξησης σε μορφή ρευστού, εξοικονομώντας ετησίως αρκετά χρήματα στον ενδιαφερόμενο.

Στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους παροχές, αφού μόνο τα τελευταία χρόνια η κουλτούρα των δυτικού τύπου εργασιακών σχέσεων κερδίζει έδαφος. Στο εξωτερικό η διαπραγμάτευση για τα bonus αλλά και για τα benefits είναι πάγια πρακτική και όλοι οι σοβαροί επαγγελματίες υπολογίζουν σε αυτές τις κινήσεις των εργοδοτών, παζαρεύοντας για αυτές ακόμη και κατά την πρόσληψή τους.

Ποια είναι όμως αυτά τα συνηθέστερα από αυτά τα προνόμια που θα μπορούσαν να έχουν νόημα και στην ελληνική πραγματικότητα; Αν και ένας εξαντλητικός κατάλογος για το τι θα μπορούσε να ζητηθεί δεν μπορεί να καταρτιστεί, το σημαντικό είναι να πιάσετε τη λογική.

Ζητήστε κινητό τηλέφωνο ή/και φορητό υπολογιστή

Αν χρησιμοποιείτε έστω και λίγο το κινητό σας τηλέφωνο για θέματα εργασίας, μπορείτε να ζητήσετε να σας χορηγηθεί μια συσκευή με σύνδεση. Άλλωστε όλες οι εταιρίες κινητής έχουν πλέον εταιρικά προγράμματα και το πιθανότερο είναι ότι η εταιρίας σας απολαμβάνει ήδη τα οφέλη ενός από αυτά. Ζητήστε να περιληφθείτε στη ρύθμιση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ζητήστε η εταιρία να συμμετέχει με κάποιο ποσό στο μηνιαίο λογαριασμό σας. Ας μην ξεχνάμε πως η χορήγηση κινητού τηλεφώνου είναι μια «διακριτική αύξηση» που συχνά βγάζει ρους εργοδότες από τη δύσκολη θέση της δημιουργίας οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στους εργαζόμενους. Τα ίδια ισχύουν και για άλλες συσκευές όπως ο φορητός υπολογιστής ή ένα blackberry. Το πιθανότερο είναι πως σε περίπτωση αποχώρησής σας από την εταιρία θα χρειαστεί να επιστρέψετε τα gadgets αυτά, αλλά θα έχετε κερδίσει ήδη το χρόνο χρήσης τους.

Περάστε έξοδά σας στην επιχείρηση

Η πρακτική του «περάσματος» εξόδων που γίνονται εκτός γραφείου στις λογιστικές καταστάσεις της εργοδότριας εταιρίας αφορούσε παλαιότερα μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη. Σήμερα είναι συνήθης πρακτική να προσκομίζει κανείς αποδείξεις επί παραδείγματι της βενζίνης που βάζει και να ου καταβάλλεται μέρος ή όλο το αντίτιμο. Πιθανότατα κάποιο γεύμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί επαγγελματικό, κάποιος εξοπλισμός που θα αγοραστεί ώστε να μπορείτε να δουλεύετε από το σπίτι ή κάποιο ταξίδι, υπάρχει δυνατότητα να χρεωθεί στην εταιρία.

Αναζητήστε τα projects

Αρκετές εταιρίες προσφέρουν τη δυνατότητα για έξτρα εισόδημα μέσω συγκεκριμένων projects. Οταν διαπραγματεύεστε την αναπροσαρμογή του μισθού σας είναι πιο εύκολη η συζήτηση στην περίπτωση που έχετε μια «επιτυχία» στο ενεργητικό σας. Ζητήστε τα δυσκολότερα projects που παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες απολαύων.

Μετοχές στην επιχείρηση

Αντί για αύξηση ο εργαζόμενος λαμβάνει μετοχές της ίδιας της επιχείρησης. Αν και η πρακτική αυτή είναι μία ακόμη από αυτές που μπορεί να θεωρηθούν παντελώς άγνωστες στην ελληνική πραγματικότητα, στο εξωτερικό είναι ένα από τα βασικά κίνητρα αποδοτικότητας. Αρκετοί σύμβουλοι καριέρας αναφέρουν πως πρόκειται για έναν πρώτης τάξεως τρόπο να δείξει ο εργαζόμενος στους προϊσταμένους το ενδιαφέρον του για την εταιρία. Αλλωστε, τα προγράμματα stock options δίνουν τη δυνατότητα στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες να προσφέρουν τις μετοχές τους στους υπαλλήλους τους με έκπτωση έναντι της τρέχουσας τιμής.

Σεμινάρια και επιμόρφωση

Υπάρχουν αρκετά επιμορφωτικά προγράμματα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που προσφέρουν επαγγελματική γνώση στους ενδιαφερόμενους. Σχεδόν πάντα αυτά έχουν ένα κόστος. Ζητήστε από τους προϊσταμένους σας να καλύψει η εταιρία το κόστος αυτό επιλέγοντας βέβαια να αποκτήσετε μια γνώση που προφανώς θα είναι και προς όφελος της επιχείρησης. Και ενδιαφέρον θα δείξετε και θα σας μείνει η γνώση.

Γυμναστείτε!

Δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά πόρισμα ερευνών: Μετά την άσκηση οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα. Γνωρίζοντας πιθανώς αυτό όλο και περισσότερες εταιρίες «κλείνουν» εταιρικά προγράμματα σε γυμναστήρια προσφέροντας στους υπαλλήλους τους έκπτωση ή και δωρεάν συνδρομή. Με έξοδα της εταιρίας θα… «φτιάξετε σώμα» εξοικονομώντας ένα αξιοσέβαστο ποσό (μην ξεχνάτε ότι σε κάποια γυμναστήρια πολυτελείας το ετήσιο κόστος συνδρομής φτάνει και 3.000 ευρώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v