Θέατρο στο Λονδίνο, clubbing στο Βερολίνο, shopping στην Κωνσταντινούπολη και φαγητό στο Σαν Σεμπαστιάν. Η Ευρώπη στα καλύτερά της.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Τι κάνει μια πόλη μοναδική; Μπορεί η αυθόρμητη απάντηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι «να τα συνδυάζει όλα –και μπαρ, και αξιοθέατα, και καλό φαγητό, και νυχτερινή ζωή, και θέατρο, και ωραίες υπαίθριες βόλτες, και, και…»– στην πραγματικότητα, όμως, είναι μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία θα θέλαμε να επισκεφθούμε τον κάθε ευρωπαϊκό προορισμό.
Αν καλούμασταν, για παράδειγμα, να δώσουμε το βραβείο της πόλης που ξενυχτά πάνω από χρωματιστά κοκτέιλ κάθε μέρα της εβδομάδας, θα ανακηρύσσαμε πανηγυρικά νικήτρια την Αθήνα, με φόβο να κατηγορηθούμε για τοπικισμό. Παρομοίως, συγκεντρώνουμε τέσσερις top εμπειρίες σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες αποτελούν αφορμή για ταξίδι από μόνες τους. Και, όπως πάντα, περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.
Θέατρο στο Λονδίνο
Δεν είναι μόνο το σαφές πλεονέκτημα της γλώσσας –γιατί και στο Βερολίνο ανεβαίνουν εξαιρετικές παραστάσεις, αλλά πόσο μπορείς να εκτιμήσεις μια παράσταση όταν δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα; μεγάλο ζήτημα, που έχει εγείρει πολλές συζητήσεις. Είναι και η ύπαρξη τόσων μεγαλειωδών ιστορικών θεάτρων: από το The Globe όπου ανέβαζε παραστάσεις ο ίδιος ο Σαίξπηρ, μέχρι το Old Vic του Kevin Spacey και του προκατόχου του στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Laurence Olivier.
Και είναι, τέλος, και οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές του: Φέτος μόνο, ο θεατρικός κόσμος κρατά την ανάσα του για το Λεωφορείο ο Πόθος του Benedict Andrews, με την Gillian Anderson στο ρόλο της Blanche duBois το καλοκαίρι στο Young Vic, τον Βασιλιά Ληρ του Sam Mendes στο National’s Olivier και το Testament of Mary που σκηνοθετεί η Deborah Warner στο Barbican, με πρωταγωνίστρια την Fiona Shaw.
Clubbing στο Βερολίνο
Κρατά τα σκήπτρα του clubbing στην Ευρώπη από τότε που εφευρέθηκε ο όρος, και δε φαίνεται να τα παραδίδει σύντομα. Τα club του Βερολίνου φιλοξενούν στα decks τους σταθερά τους καλύτερους DJ’s της Ευρώπης (καθιερωμένους και ανερχόμενους), ανακαλύπτουν ή και… εφευρίσκουν είδη μουσικής, και αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα.
Το θρυλικό Berghain, που στεγάζεται σε έναν παλιό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το αγαπημένο των hipster Waterloo στο Kreuzberg, το Weekend στον 15ο όροφο μιας σοβιετικής πολυκατοικίας στο Mitte και το Club Der Visionaere, του οποίου residents υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Richie Hawtin και Ricardo Villalobos είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σε μια πόλη που ξέρει να περνά πολύ καλά μετά τα Μεσάνυχτα. Η Guardian έχει ένα πολύ ενδιαφέρον top-10 των βερολινέζικων clubs εδώ.
Φαγητό στο Σαν Σεμπαστιάν
«Φαγητό, πού;» θα ρωτήσετε. Κι όμως, σχεδόν όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί της Ευρώπης δείχνουν να συμφωνούν: Είναι μια μικρή, πανέμορφη πόλη στον ισπανικό βορρά (στη Χώρα των Βάσκων, για να είμαστε ακριβείς) που συγκεντρώνει περισσότερα αστέρια Michelin και από την αυτού μεγαλειότητα, το Παρίσι.
Κι αυτό από μόνο του μπορεί να μη λέει πολλά σε όλους τους καλοφαγάδες ταξιδιώτες (γιατί «καλό φαγητό» δεν είναι απαραιτήτως και μόνο η gourmet κουζίνα) το κάνουν όμως τα ολόφρεσκα θαλασσινά, η ανυπέρβλητη τοπική κουζίνα και τα συγκλονιστικά pintxos. Αυτά τα τελευταία είναι η βάσκικη εκδοχή των ισπανικών tapas, για τα οποία μάλιστα οι Ισπανοί λένε χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορίες είναι τρεις: τα tapas, τα pintxos και τα pintxos του Σαν Σεμπαστιάν. Περισσότερες λεπτομέρειες για το Σαν Σεμπαστιάν και την υπέροχη κουζίνα του, έχουμε εδώ.
Shopping στην Κωνσταντινούπολη
Ξεχάστε το Μιλάνο και τις απλησίαστες τιμές των boutique που βλέπουν στον ύπνο τους οι απανταχού fashionistas. Το shopping στα καλύτερά του βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, για έναν απλούστατο λόγο: Εδώ θα βρείτε τα πάντα, από την πιο παραδοσιακή χειροποίητη Κασμιριανή πασμίνα μέχρι την τελευταία κολεξιόν των Dolce & Gabbana, και από τα ρούχα-μπαλαντέρ του Sfera και του H&M μέχρι τις πιο ιδιαίτερες δημιουργίες ανερχόμενων σχεδιαστών που παράτησαν το Λονδίνο και άνοιξαν το ατελιέ τους στον Γαλατά.
Και όλα αυτά, θα τα βρείτε σε τιμές πολύ καλύτερες απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη –χάρη στην ισοτιμία της τούρκικης λίρας και το χαμηλότερο κόστος ζωής εν γένει. Από τους πάγκους του Grand Bazaar μέχρι τις απαστράπτουσες μπουτίκ των διάσημων σχεδιαστών στο Nisantasi (2 χιλιόμετρα βόρεια της Πλατείας Ταξίμ), το shopping στην Κωνσταντινούπολη είναι πάντα απολαυστικό, και πάντα ευκαιρία.