του Θεόδωρου Λέλεκα
Αυτή την εβδομάδα, έχω συγκεντρώσει για σας τα πιο ενδιαφέροντα νέα και τις τελευταίες εξελίξεις από το χώρο του ελληνικού κρασιού. Και για όσους είναι ”παγιδευμένοι” στην Αθήνα και ζηλεύουν θανάσιμα αυτούς που απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε κάποιο όμορφο νησί, έχω ένα super hot tip για να απολαύσετε, εντός Αθηνών, ολόφρεσκο ψάρι και καλό κρασί, όπως δεν θα βρείτε ούτε στο καλύτερο ψαροχώρι του Αιγαίου!
Ας δούμε λοιπόν τί έχουμε:
1. Μεγάλες χαρές για την Ελλάδα, τα κρασιά και την κουζίνα της την τελευταία περίοδο. Κι αυτό γιατί πληθαίνουν οι θετικές αναφορές από τον διεθνή τύπο.
Στο τεύχος Ιουνίου του Αμερικάνικου περιοδικού Food & Wine, η δημοσιογράφος Gisela Williams, ξεκινάει το άρθρο της ”Εκεί που τρώει το Τζετ-Σετ” με μία μεγάλη αναφορά στη Μύκονο – τις ομορφιές της, τα ξενοδοχεία της, και βέβαια τα στέκια της υψηλής γαστρονομίας που διαθέτει το νησί.
Επίσης, στο τεύχος Ιουνίου του Αμερικάνικου περιοδικού Wine & Spirits, το μεγάλο αφιέρωμα του περιοδικού στα ”Value brands of the year”, που εξετάζει τα ανά τον κόσμο οινοποιεία που σταθερά παράγουν καλά κρασιά σε καλές τιμές, περιλαμβάνει, με πολύ θετικά σχόλια τις εταιρείες Μπουτάρη, Creta Olympias, και Τσάνταλη.
Τέλος, στο τεύχος του Ιουλίου του Αγγλικού περιοδικού Decanter, η διάσημη γευσιγνώστις Fiona Beckett σχολιάζει πολύ θετικά την πρωτοβουλία ”ΚΕΡΑΣΜΑ” του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, για την ενημέρωση δημοσιογράφων και γευσιγνωστών από όλο τον κόσμο σχετικά με την Ελληνική γαστρονομία και οινοποιία.
2. Η διεθνής αναγνώριση όμως δεν σταματά εκεί. Από σχετικό δελτίο τύπου μαθαίνω ότι στην μεγάλη διεθνή εκδήλωση Aspen Classic 2006 που διοργάνωσε και φέτος το Αμερικάνικο περιοδικό Food & Wine στο Άσπεν του Κολοράντο, 2 Ελληνικά κρασιά επιλέχτηκαν από ένα πάνελ απαρτιζόμενο από Master Sommeliers από όλο τον κόσμο, στην λίστα των Τοπ 5 Ερυθρών και Τοπ 5 Λευκών Κρασιών του Παλαιού Οινικού Κόσμου.
Πρόκειται για το Ερυθρό Κτήμα Μερκούρη 2003 (Refosco, Μαυροδάφνη), και το Λευκό Gentilini Ρομπόλα 2005 (Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ) αντίστοιχα.
Η χαρά μου για την επιτυχία του Κτήματος Μερκούρη είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για ένα κρασί πολύ ιδιαίτερο, που έχει αναλάβει επάξια τον ρόλο του οινικού πρεσβευτή της Ελλάδας σε εκλεκτά κοινά του εξωτερικού.
Η χαρά μου όμως για την επιτυχία της Ρομπόλας Gentilini είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς πρόκειται για την επιβράβευση της εξαιρετικής προσπάθειας ενός πολύ επιτυχημένου παραγωγού από την Κεφαλονιά, που οινοποιεί με τέχνη, μεράκι, τις πιο τελευταίες οινοποιητικές πρακτικές, αλλά πάνω από όλα με αγάπη, την Ρομπόλα, ίσως την πιο ευγενή ελληνική λευκή ποικιλία.
Θερμά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου!
3. Και μιλώντας για την Ρομπόλα Gentilini, πρέπει να σας πω ότι πρόσφατα την απόλαυσα στα καλύτερά της, δηλαδή σε συνδυασμό με ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, σε μία ψαροταβέρνα που... απειλεί να γίνει το νέο μου στέκι.
Στο ”Ψάριστον” στο Νέο Ηράκλειο, οι ψαροφάγοι της παρέας μου έμειναν με το στόμα ανοικτό με την φρεσκάδα και τη νοστιμιά του ψαριού, αλλά και όλων των εκλεκτών εδεσμάτων.
Θα είχα μείνει κι εγώ με το στόμα ανοικτό, αλλά δεν μπορούσα: μασούλαγα το χταπόδι, τις ολόφρεσκες γυαλιστερές, τα χτένια που είχαν ακόμα την αλμύρα της θάλασσας, και βέβαια την πεντανόστιμη Στείρα, με μεγάλη βουλιμία!
Αποκάλυψη της βραδιάς, ο λογαριασμός: μπόλικη και εκλεκτή ψαροφαγία, άφθονη δροσιστική Ρομπόλα, και μία γλυκιά καρυδόπιττα για το τέλος, και η... χαρωπή (γιατί λυπητερή δεν ήταν σίγουρα) ανήλθε στα 70 ευρώ το ζευγάρι. Το ”Ψάριστον” βρίσκεται στην οδό Καλαβρύτων 16 στο Νέο Ηράκλειο. Τηλεφωνήστε απαραιτήτως στο 210-2850746 για κρατήσεις, αλλά και για οδηγίες για να το βρείτε.
4. Νέες οινικές αφίξεις από τους Έλληνες παραγωγούς: Το αγαπημένο Chardonnay του Γιώργου Σκούρα φοράει τα νησιώτικά του, ονομάζεται πλέον ”Αρμύρα”, μπαίνει σε κλασσικό μπουκάλι Chardonnay, και συνεχίζει να στολίζει το τραπέζι μας.
Επίσης, η Οινοποιία Παπαϊωάννου από τη Νεμέα λανσάρει μία νέα ετικέτα, το λευκό Aristocracy 2005. Πρόκειται για ένα κομψό Sauvignon Blanc εμπλουτισμένο με Μαλαγουζιά, ιδιαίτερα αρωματικό και δροσιστικό για το καλοκαίρι. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Τέλος, η Οινοποιία Παπαντώνη από το Άργος λανσάρει το πρώτο της λευκό ξηρό κρασί στα 15 χρόνια της λειτουργίας της. Πρόκειται για το Μέτρον Άριστον 2005, ένα απολαυστικό blend Ροδίτη και Chardonnay. Καλώς όρισαν οι νέες αυτές αφίξεις. Δεσμεύομαι να τις δοκιμάσω σύντομα και να σας πω εντυπώσεις.
5. Το Κτήμα Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι ανοίγει τις πόρτες του στους ανθρώπους του κρασιού την άλλη εβδομάδα, με μία μεγάλη οινο-γαστρονομική εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με την Κάβα Ανθίδης. Για το νέο αυτό κτήμα έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια, και επιτέλους θα έχω την ευκαιρία να το περιηγηθώ και να το γνωρίσω από κοντά. Σας υπόσχομαι λεπτομερές φωτο-ρεπορτάζ την άλλη εβδομάδα.
Εις υγείαν!