20 sites για να σκοτώσετε τον (αυγουστιάτικο) χρόνο

Έξυπνοι γρίφοι, «καμένα» παιχνίδια, ολόκληρες (!) ταινίες στο YouTube και… τόμοι φιλοσοφίας στην οθόνη σας, υπόσχονται πως ο Αύγουστος στο γραφείο δεν θα είναι ποτέ ξανά βαρετός.
20 sites για να σκοτώσετε τον (αυγουστιάτικο) χρόνο
της Ηρώς Κουνάδη

Στην αρχή το σχέδιο έμοιαζε μεγαλοφυές. Θα πάρετε την άδεια νωρίτερα –ή θα την αφήσετε για αργότερα– θα γλιτώσετε τις αυξημένες τιμές και την έλλειψη διαθεσιμότητας του Δεκαπενταύγουστου και θα αράξετε στο γραφείο, έχοντας ελάχιστη έως μηδαμινή δουλειά, ενώ όλοι οι άλλοι λείπουν. Όταν περνούν οι τέσσερις πρώτες ώρες είναι που το σχέδιο αρχίζει να μη φαίνεται ιδιαίτερα μεγαλοφυές. Τότε που οι βόλτες στην καφετιέρα αρχίζουν να σας κουράζουν, οι ειδήσεις της ημέρας (περιλαμβανομένων εκείνων του τύπου ποιος-celebrity-εθεάθη-σε-ποια-παραλία) εξαντλούνται, και οι τύψεις για τα 67 τηλεφωνήματα που έχετε κάνει από το σταθερό του γραφείου στους φίλους σας για να τους πείτε πόσο βαριέστε έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται.

Κάπου εκεί αρχίζετε και συνειδητοποιείτε ότι ένα οκτάωρο χωρίς δουλειά είναι χρόνος ατελείωτος (μα πώς δεν σας έφτανε μέχρι πριν από μια εβδομάδα για να τελειώσετε τις δουλειές σας;) κι αρχίζετε να πανικοβάλλεστε. Πριν αρχίσετε να αναζητάτε το λογιστήριο για να ανακαλέσετε την άδεια (δεν μπορείτε, λείπουν) ρίξτε μια ματιά στα είκοσι sites που συγκεντρώσαμε για να σκοτώσετε (δημιουργικά, πάντα) τον αυγουστιάτικο χρόνο… μέχρι την επόμενη βουτιά στην παραλία.

Παιχνίδι για έναν (μοναχικό εργαζόμενο που περιμένει να περάσει το 8ωρο)

Γρίφοι, γρίφοι, γρίφοι:
Εν αρχή ην το NotPron. Ίσως όχι ο πρώτος –ή ο δυσκολότερος, όπως αυτοδιαφημίζεται– αλλά σίγουρα ο πλέον δημοφιλής online γρίφος αυτή τη στιγμή. Στην (απίθανη) περίπτωση που τον έχετε λύσει, ή στην (πιθανότερη) περίπτωση που τον έχετε παρατήσει, επειδή δεν αντέξατε, χιλιάδες άλλοι –παρόμοιοι ή όχι– υπόσχονται να σας κρατήσουν απασχολημένους, για ένα ή περισσότερα οκτάωρα.

Μερικοί από τους αγαπημένους μας είναι ο απολαυστικός Historiddle, για τους λάτρεις της Ιστορίας, οι γρίφοι του οποίου έχουν να κάνουν με ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, ο «σκοτεινός» και λίγο τρομακτικός Zest, ο σαρκαστικά χιουμοριστικός Clever Waste of Time (που απαιτεί, όπως και ο Not Pron, μερικές γνώσεις επάνω στους υπολογιστές και τον προγραμματισμό τους) και ο αρκετά ευκολότερος Weffriddles, που παίζει με τις λέξεις.

Βρείτε περισσότερους γρίφους εδώ.



Faith Fighter: Αυστηρά για ανοιχτόμυαλους οπαδούς και μη οποιασδήποτε θρησκείας. Επιλέξτε τον θεό σας –από τον Μωάμεθ, τον Βούδα, τον Χριστό και μερικούς ακόμη– και βάλτε τον στο ρινγκ, να αντιμετωπίσει έναν άλλο θεό. Το παιχνίδι βασίζεται στη λογική του Mortal Kombat: κάθε θεός έχει τις δικές του επιθέσεις και τις δικές του άμυνες (ο Θεός εξαπολύει το "Άγιο Πνεύμα" για να επιτεθεί, ο Βούδας μπορεί να δημιουργήσει μια ζεν ασπίδα γύρω του και ούτω καθεξής) τις οποίες θα χρειαστείτε λίγη εξάσκηση για να πετύχετε. Αν είστε αρκετά τυχεροί, ώστε να έχετε και συνάδελφο στο διπλανό γραφείο, υπάρχει και 2 player επιλογή, για να παίξετε μεταξύ σας. Αν σοκάρεστε εύκολα, υπάρχει και «λογοκριμένη» version του παιχνιδιού, την οποία μπορείτε να επιλέξετε στην αρχική σελίδα.



Canabalt: Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε. Δεν χρειάζεται ούτε να εξασκήσετε περίπλοκους συνδυασμούς στο πληκτρολόγιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλικ του ποντικιού, για να βοηθήσετε τον ήρωά σας, ο οποίος το σκάει από το παράθυρο του γραφείου του κατά τη διάρκεια μιας (πιθανότατα) εξωγήινης εισβολής, να πηδήξει στο απέναντι κτίριο κάθε φορά που συναντά κενό. Ακούγεται βαρετά απλό; Δοκιμάστε το, και γράψτε μας στα σχόλια ότι δεν κολλήσατε. Θα σας παραδεχτούμε.



Robot Unicorn Attack: Στην… LSD εκδοχή του Canabalt ο ήρωάς σας είναι ένας μονόκερος που πολεμά τους εξωγήινους εκτοξεύοντας ουράνια τόξα, με ένα τραγούδι των Erasure για soundtrack σε ένα πιο-πολύχρωμο-δεν-γίνεται περιβάλλον. Αν ξεστομίσατε έστω και μια φορά την φράση ότι θα πέσετε στα σκληρά ναρκωτικά αν μείνετε Αύγουστο στο γραφείο, αυτό το παιχνίδι είναι όσο πιο κοντά μπορείτε να φτάσετε χωρίς (;) να χρειαστείτε αποτοξίνωση τον Σεπτέμβριο.

Feed the King: Αρχικά χτίζετε τον πύργο από τούρτες, αποφεύγοντας τα εμπόδια και βγάζοντας από τη μέση τα πουλιά που τσιμπολογούν τα γλυκά σας. Εν συνεχεία, βοηθάτε τον βασιλιά να καταβροχθίσει τον πύργο που φτιάξατε. Ναι, είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται –και ταυτόχρονα ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Πολλά διαφορετικά bonus, εθιστική μουσική και ξεκαρδιστικοί ήχοι «μασουλήματος» προσθέτουν πόντους στο παιχνίδι.

Arcuz: Θυμάστε πώς ήταν τα RPG πριν από μια εικοσαετία; Προσθέστε στο νοσταλγικό gameplay τα καλοσχεδιασμένα γραφικά, την πλειάδα χαρακτήρων και τα μυστήρια που έχετε να λύσετε ενώ αντιμετωπίζετε μερικούς σκοτεινούς εχθρούς, κι έχετε ένα παιχνίδι που θα σας κρατήσει απασχολημένους για ώρες. 



Δείτε εδώ μερικά ακόμη δωρεάν, online RPG.

Αν δεν θέλετε κάτι τόσο ενεργητικό…

…Διότι το μυαλό σας είναι ήδη σε mode διακοπών, και αρνείται να επεξεργαστεί οτιδήποτε πιο πολύπλοκο από την κίνηση του ποντικιού –άντε, κι ένα-δυο κλικ πού και πού– έχουμε μερικές εξαιρετικές προτάσεις για να σπαταλήσετε όλο το οκτάωρο χαζεύοντας.

YouTube Movies: Σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, το YouTube διαθέτει, εδώ και λίγο καιρό, ολόκληρες ταινίες στην οθόνη σας με το πάτημα ενός κουμπιού: ούτε downloading, ούτε περίπλοκες ρυθμίσεις για να παρακάμψετε τα firewalls, ούτε τίποτα. Εντάξει, μπορεί να μην είναι οι τελευταίες παραγωγές του Hollywood, περιλαμβάνουν, όμως, μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις –όπως το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Home, το θρυλικό Nosferatu, ή τα ντισνεϊκά καρτούν Lion King και Παναγία των Παρισίων, μεταξύ πολλών άλλων– σε κάποιες περιπτώσεις και με ελληνικούς υπότιτλους. Για να δείτε τις ταινίες που είναι διαθέσιμες για την Ελλάδα, κάντε μια αναζήτηση με τους όρους “full movie” στην μπάρα του YouTube.

The Zoomquilt II: Σκεφτήκατε ποτέ πως οι λεπτομέρειες των φωτογραφιών που χαζεύετε online, θα μπορούσαν να αποτελούν μια φωτογραφία μόνες τους; Οι καλλιτέχνες του Zoomquilt «ζωντανεύουν» αυτήν την ιδέα, «ζουμάροντας» στις λεπτομέρειες κάθε εικόνας του έργου τους μέχρι να δημιουργηθεί μια νέα εικόνα κάθε φορά. Αν δεν ζαλιστείτε, θα το βρείτε μεγαλειώδες.

Writers Mugs: Μπορεί να είναι ένα ακόμη site με αποφθέγματα, είναι όμως και ένα από τα ωραιότερα εκεί έξω. Κάθε quote συνοδεύεται από ένα σχεδιασμένο στο χέρι μίνι πορτρέτο του εμπνευστή του –μερικά είναι πραγματικά εντυπωσιακά, όπως αυτό του J. R. R. Tolkien και αυτό του Winston Churchill.

Best of Verticles: Το… κόλπο είναι γνωστό, ήδη από τα εφηβικά μας χρόνια, όταν «εμπλουτίζαμε» με bubbles διαλόγων τα βιβλία της Ιστορίας. Εδώ, όμως, χρησιμοποιούνται καρέ ταινιών, στα οποία προσαρμόζονται οι σπαρταριστοί διάλογοι. Το αποτέλεσμα είναι –τουλάχιστον– ξεκαρδιστικό. Πριν κάνετε κλικ, βεβαιωθείτε πως η πόρτα του γραφείου είναι κλειστή.

The Amazing Fact Generator: Ξέρατε ότι από τον Ιούνιο του 1990 έως τον Μάρτιο του 1991 ο MC Hammer και ο Vanilla Ice μονοπωλούσαν εναλλάξ ανά εβδομάδα την κορυφή του αμερικάνικου billboard; Ή ότι ένας αγρότης τον 10ο αιώνα σκότωσε τον βασιλιά της Βιρμανίας και στέφθηκε βασιλιάς στη θέση του, επειδή εκείνος έφαγε τα αγγούρια από το μποστάνι του χωρίς την άδειά του; Όλες οι άχρηστες πληροφορίες που χρειάζεστε για να περάσετε ένα βαρετό αυγουστιάτικο απόγευμα, και να έχετε κάτι να διηγείστε στην παρέα το βράδυ.

Philosophers and their works: Από τον Θαλή στον Σπινόζα, και από τον Καρτέσιο στον Επίκουρο, όσα θέλετε να ξέρετε για την ζωή, το έργο και την… φιλοσοφία μερικών εκ των μεγαλύτερων φιλοσόφων που πέρασαν ποτέ από την γη, γραμμένα απλά –τόσο απλά, σαν να απευθύνονταν σε μαθητές. Οι λάτρεις της φιλοσοφίας μόλις βρήκαν την σανίδα σωτηρίας τους, για τα βαρετά αυγουστιάτικα απογεύματα στο γραφείο.

Full Text Archive: Για τους λάτρεις της λογοτεχνίας αυτήν την φορά, χιλιάδες έργα (από Σαίξπηρ μέχρι Ντίκενς, κι από Δαρβίνο μέχρι Άρθουρ Κόναν Ντόιλ) συγκεντρωμένα σε ένα site, κι εντελώς δωρεάν για τις… οθόνες σας μόνο. Αν έχετε και εκτυπωτή πρόχειρο, μπορείτε να κατεβάσετε τα βιβλία σε pdf και να μην ταλαιπωρείτε τα μάτια σας στην οθόνη. Όλα τα έργα είναι, βέβαια, στο πρωτότυπο, οπότε οι μη εξοικειωμένοι με τα αγγλικά του Σαίξπηρ, επιλέξτε κάτι απλούστερο –Mark Twain, για παράδειγμα.

Κι αν όλα τα άλλα αποτύχουν…
 
Φτιάχνετε ένα προφίλ στο Stumble Upon, δηλώνετε τα ενδιαφέροντά σας (οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τα πάντα, από χιούμορ και μαγειρική, μέχρι θρησκείες και αθεΐα) και πατάτε το “start stumble”. Κάθε φορά που το ξαναπατάτε το κουμπί πάνω αριστερά, μεταφέρεστε σε μια νέα, τυχαία σελίδα από τον ωκεανό του διαδικτύου. Μπορείτε να βάλετε και σελιδοδείκτες, πατώντας το “thumbs up” σε κάθε σελίδα που σας αρέσει, για να επιστρέψετε αργότερα. Εγγυημένα άπειρες χαμένες εργατοώρες. Αλλά αυτός δεν ήταν εξαρχής ο σκοπός μας;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v