Ρακομελάδικα: 11 μέρη για να… μελώσετε

Η ρακή σιγοβράζει μαζί με ευωδιαστό μέλι και κανέλα, κι εμείς έχουμε πιάσει θέση σε έντεκα αθηναϊκά στέκια που την έχουν μετατρέψει σε ιεροτελεστία, και περιμένουμε να πιούμε στην υγειά της Κρήτης και του ελληνικού μεζέ.
Ρακομελάδικα: 11 μέρη για να… μελώσετε
του Γιώργου Κόκουβα

Κάποιος, κάπου, κάποτε, σκέφτηκε να αναμίξει τη ρακή με μέλι. Αυτό το «κάπου» ήταν φυσικά στην Κρήτη, όπου η αυθεντική δυνατή ρακή έσμιξε με την γλυκιά υφή του μελιού και εγένετο… ρακόμελο. Προσθέστε τώρα και τα αρώματα που του προσφέρουν μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο, ανεβάστε και την θερμοκρασία στο επίπεδο εκείνο που κάνει το μίγμα βάλσαμο και έχετε… ένα πρώτης τάξεως φάρμακο.

Τουλάχιστον έτσι το έβλεπαν στην Κρήτη – και από εκεί σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα- μέχρι πριν δέκα περίπου χρόνια. Βήχας, πονόλαιμος, κρύωμα έβρισκαν τον δάσκαλό τους με δυο-τρία ποτηράκια ζεστό ρακόμελο. Μέχρι που το γλυκόπιοτο μίγμα βρήκε τελικά ένα… λιγότερο άρρωστο target group: Τα ουζερί απέκτησαν «ξαδερφάκια» που σέρβιραν ρακόμελο και ωραίους μεζέδες, και το ποτό απέκτησε την θέση που του άξιζε στις προτιμήσεις των απανταχού φοιτητών (και όχι μόνο) σε κάθε νυχτερινή πιάτσα ανά την Ελλάδα.

Από την Καισαριανή μέχρι του Ψυρρή και από το κέντρο μέχρι τα προάστια, αναζητάμε τις αθηναϊκές διευθύνσεις όπου μπορούμε, τώρα που χειμωνιάζει, να πιούμε ζεστό ρακόμελο στην υγειά της Κρήτης, αλλά πάντα με μέτρο – γιατί πίσω από την ζεστή γλύκα του, κρύβει μεγάλη δόση απολαυστικής, που-χτυπάει-κατευθείαν-στο-κεφάλι, αγνής ρακής.

*Μορφή (Ηρακλειδών 40, Θησείο)
Σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης, η Μορφή (ή πιο σωστά το ρακομελάδικο του Μορφή) σερβίρει ρακόμελο αλλά και ονειρικό οινόμελο με μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών, και ελαφρώς τσιμπημένα στην τιμή μεν, πεντανόστιμα δε, μεζεδάκια (περί τα 15€ κατ΄ατομο). Οι φοιτητές της Αθήνας πάντως, πίνουν (πολλούς άσπρους πάτους) στο όνομά της και συρρέουν κατά δεκάδες στα τραπεζάκια της, τα οποία γίνονται σταδιακά... αυτοκρατορία και απειλούν να καταλάβουν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

*Ρακόμελο (Διστόμου 9α, Ηλιούπολη, τηλ: 210 9702025)

«Η δική μας μέλισσα δεν τσιμπάει», αναγράφει η ανακοίνωση του «Ρακόμελου», που έχει καθιερώσει happy hour για τα καραφάκια του δικού του ρακόμελου: Από Δευτέρα ως Πέμπτη, και από τις 18.30 ως τις 21.30, τα 125mL στοιχίζουν μόλις 3€ - ουσιαστικά μισοτιμής. Και τα σερβίρει στην πέτρινη μονοκατοικία του ’29, στην οποία έχει δώσει ζωή τα τελευταία έξι χρόνια, όχι μόνο με τη μελωμένη ρακή και τους μεζέδες του, αλλά και με την καλλιτεχνική του διάθεση, την fusion ελληνική κουζίνα, τις εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και κοσμημάτων και τα lives ή τις θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενεί συχνά-πυκνά. Θα το βρείτε ανοιχτό τις καθημερινές από τις 17.00 ως τις 2.30 και τα σαββατοκύριακα από τις 10.00 το πρωί. Μάθετε για τις εκδηλώσεις στο «Ρακόμελο» εδώ

*Του Ονείρου (Βεΐκου 84, Κουκάκι, τηλ: 215 5103341) 
Ρακόμελο (με αυθεντική αμοργιανή συνταγή για την ρακή), οινόμελο, μαστιχάτο και ροκ/έντεχες νότες συνθέτουν το «όνειρο» των ιδιοκτητών του νέου στεκιού στο Κουκάκι, που θα σας ζεστάνει όχι μόνο με την ρακή που βράζει στο μπρίκι, αλλά και με την υπέροχη διακόσμηση, τις ρετρό διαφημίσεις, το χρώμα, τις ατάκες και τα σχόλια στους μεγάλους μαυροπίνακες. Από τις πλέον feel-good γωνιές που ανακαλύψαμε τον τελευταίο καιρό, το «Του Ονείρου» σερβίρει καφέ, μαμαδίσια κουλουράκια και χαμόγελα από τις 9.30 το πρωί, ενώ αργότερα οινόπνευμα και χαλαρή διάθεση, σε αρκετά φιλικές τιμές – από 6,50€ για 250ml ρακόμελο.

*Οι Πότες (Εθν. Αντιστάσεως 27 και Τζων Κέννεντυ, Καισαριανή, τηλ: 6980823221) 
Ο Τσιτσάνης παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι από την μεγάλη φωτογραφία της εισόδου και τα ρακόμελα πάνε κι έρχονται στο ρακομελάδικο «Οι Πότες», σε μια περιοχή της Αθήνας που φημίζεται για αυτού του είδους τα μαγαζάκια. Στους «Πότες» θα αράξετε στα όμορφα ξύλινα τραπέζια, είτε στην πληθωρική σάλα, είτε στο ζεστό πατάρι και θα απολαύσετε ξενύχτι με ελληνικούς μεζέδες (διαλέξτε είτε από τον μακρύ κατάλογο ορεκτικών είτε από την custom-made ποικιλία επιλογής σας) και ρακόμελο, οινόμελο (από 3€), ρακί, τσίπουρο (από 2,50€) χύμα κρασί ή ουζάκι – εμείς φυσικά σας προτείνουμε να επιμείνετε στο σπιτικό ρακόμελο. Κάθε Παρασκευή, τέσσερις μουσικοί τραγουδούν ρεμπέτικες μελωδίες, με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς μικρόφωνα από τις 22.00 – τις βραδιές με live μουσική, η ελάχιστη κατανάλωση βρίσκεται στα 10€ κατ’ άτομο.

*Τα Αχλάδια (Κερασούντος και Κων/πόλεως 25, Αιγάλεω, τηλ: 2105986568) 

Αυθεντικά κρητικά ρακόμελα και τσικουδιές έχουν την τιμητική τους στα «Αχλάδια» στο Αιγάλεω, όπου έχει δημιουργηθεί μια «φωλιά» κρητικού κεφιού, με live πρόγραμμα τα σαββατοκύριακα και υπέροχους μεζέδες (δοκιμάστε σφακιανή τυρόπιτα, ομελέτα, μπουμπουριστούς χοχλιούς ή αρνάκι) για να συνοδέψετε το ρακόμελο – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ΄άτομο για πλήρες γεύμα.

*Χελώνα (Νηλέως 54, Θησείο, τηλ: 210 3478540) 

Ο καιρός απαιτεί ζεστασιά, γι’ αυτό εγκαταλείπουμε την όμορφη αυλίτσα της Χελώνας και πιάνουμε θέση στον λιτό, παρεΐστικο χώρο της και παραγγέλνουμε ρακόμελο για να ανάψουν τα αίματα. Απαραίτητο συνοδευτικό, οι μεζέδες της κυρίας Χριστίνας, που έχει ετοιμάσει από τυροπιτάρια με σπιτικό φύλλο, γεμιστές πιπεριές, κεφτεδάκια και αγκινάρες αλά πολίτα μέχρι γλυκά του κουταλιού. Κάθε Πέμπτη, θα πετύχετε «παραμυθοκουκλοθεατροτσιρκομαριονετοκλοουνοκαραγκιοζομουσικοχορευτικές» παραστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να βρείτε ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης να διακοσμούν τον χώρο. Το ρακόμελο στοιχίζει από 4,50€ ανά 100ml.

*Τρεις κι ο Κούκος (Γρηγορίου Γυφτοπούλου 3, Χαλάνδρι, τηλ: 6938241750)

Ολοκαίνουρια άφιξη στο Χαλάνδρι, ο «μεζεδοκαφενές» Τρεις κι ο Κούκος γεμίζει με χρώμα τις χειμωνιάτικες ημέρες, και εκτός από την εξαιρετικά «φωτεινή» διακόσμηση προσφέρει και αυθεντικό ρακόμελο Κρήτης (5€ ανά 100ml) αλλά και τσικουδιά ή τσίπουρο σε εξίσου οικονομικές τιμές για να… συναλλάζετε. Τα ρεμπέτικα live έχουν ήδη μεταμορφώσει σε ιεροτελεστία τα κυριακάτικα μεσημέρια και έπεται χειμερινή συνέχεια – μείνετε ενήμεροι για τα νέα του «Κούκου» εδώ

*Γκαζοχώρι (Δεκελέων 2, Γκάζι, τηλ: 210 3424044) 
Εδώ και χρόνια σταθερή αξία στο Γκάζι, η σκεπαστή παρεΐστικη αυλίτσα του στην καρδιά του Γκαζιού μάς έχει «ποτίσει» αρκετά λίτρα από το γλυκόπιοτο ρακόμελό του, μαζί με τους ικανοποιητικούς μεζέδες του. Είναι η επιλογή για όσους δεν θέλουν «ήσυχο» βράδυ – εδώ τα πλήθη συρρέουν, ειδικά τα σαββατοκύριακα, και η γλυκιά βαβούρα δένει ιδανικά με την… γλυκιά ζαλάδα από το ρακόμελο. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο, περιλαμβανομένων των μεζέδων για το σχετικό τσιμπολόγημα.

*Ψύρρα (Μιαούλη 19, Ψυρρή, τηλ: 210 3244046)
Η… πρωτοπόρος Ψύρρα σέρβιρε τα ρακόμελά της στην καρδιά του Ψυρρή πολύ πριν η περιοχή γίνει πιάτσα, και ακόμη και αφού έπαψε να είναι. Το λιλιπούτειο «ντισκοκαφενείο», όπως αυτοσυστήνεται, αποτελεί διαχρονική αξία στο ακόμη ζωντανό δρομάκι της Μιαούλη, με post modern διακόσμηση και μουσική διάθεση, αλλά όλη την παράδοση να ξεχειλίζει από τα καραφάκια με το ζεστό ρακόμελο στο πατάρι της.

*Σαλαντίν (Μεγάλου Αλεξάνδρου 111, τηλ: 211 1847890) 
Γεμάτο εναλλακτικές φάτσες, σε στρατηγική περιοχή του Μεταξουργείου, στις παρυφές της πιάτσας της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο σουλτάνος Σαλαντίν παρακολουθεί τον κόσμο να έρχεται διψασμένος και να φεύγει χορτάτος και ζαλισμένος από το οικονομικό ρακόμελο (από 2,50€ για τα 100ml) και τα νόστιμα δημιουργικά πιάτα που μυρίζουν Ανατολή. Με τα μεζεδάκια του θα χορτάσετε με λιγότερα από 15€.

*Μπιέλα (Κορυτσάς 14, Βοτανικός, τηλ: 210 3456110) 
 Μοντέρνο σε διακόσμηση και αισθητική, αλλά παραδοσιακό στους μεζέδες, το «πιώμα» και την μουσική, το στέκι της Μπιέλας στον Βοτανικό άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο μήνα και μάς προσκαλεί στο όμορφο δρομάκι για ρακόμελα και ελληνικό τσιμπολόγημα, από πιάτα που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου, καθώς η κουζίνα είναι προσαρμοσμένη και ανοιχτή, μέσα στην κυρίως σάλα. Προετοιμαστείτε για έκτακτες live βραδιές, ενώ έχετε υπόψη πως η Μπιέλα… βαράει μέχρι αργά από Τρίτη ως Σάββατο, ενώ τις Κυριακές και τις Δευτέρες ξεκουράζεται και μένει ανοιχτή περίπου μέχρι τις 19.00.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v