5 διευθύνσεις για αληθινή ισπανική κουζίνα στην Αθήνα
Πού θα δοκιμάσετε την καλύτερη paella, τα πιο γευστικά churros, την ωραιότερη sangria και την πιο αυθεντική εκδοχή της καταλανικής κουζίνας στην Αθήνα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Λαχταριστή paella με μυρωδάτη sangria. Patatas bravas με κρασιά του ισπανικού αμπελώνα. Tapas με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, pinchos υπό τους ήχους λατινο-μεσογειακών ήχων και μαδριλένικοι λουκουμάδες για γευστικές βόλτες. Αυθεντικές γεύσεις από την μεθυστική κουζίνα της Ισπανίας, προσγειώνονται στην Αθήνα και μας προκαλούν για μεσογειακές δοκιμές σε πέντε νόστιμες διευθύνσεις.
Δεν το βάζει το μυαλό σου, ότι σε αυτή την σχεδόν κρυμμένη πόρτα, στην άκρη από τα σκαλάκια που κατεβαίνουν στο 9 της οδού Σίνα, φωλιάζει όλη η γευστική κουλτούρα της Καταλονίας. Στον μικρό, αλλά άκρως ζεστό και ατμοσφαιρικό της χώρο με τα ψηλά τραπέζια, την μεγάλη μπάρα και την καταλανική διακόσμηση παντού, η Taverna Catalana μας προτείνει από burger με patatas bravas (ήτοι πατατούλες με σκορδάτη σάλτσα), ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και καραμελωμένα κρεμμύδια, ποικιλίες αλλαντικών και, για όσους αναζητούν κάτι πιο έντονο, την brandada, ήτοι κρέμα μπακαλιάρου. Θα βρείτε επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών από καταλανικούς και ελληνικούς αμπελώνες, και θα υπολογίσετε συνολικά περί τα 25€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ετοιμάζεται ειδικό μενού από 30€ το άτομο, που θα περιλαμβάνει εορταστικό πιντσο-καλωσόρισμα, σούπα λαχανικών και ιβηρικού χαμόν με μίνι κεφτεδάκια και ζυμαρικά, μίνι κοτοπουλάκι στο φούρνο με ξερά φρούτα, μανιτάρια και πικάδα μαντολάτου, σοκολάτας και παξιμαδιών με γλυκοπατάτα, καθώς και καταλανικό χριστουγεννιάτικο κορμό.
Para Siempre Χάρητος 45, Κολωνάκι, τηλ: 2107210155
Ένα tapas wine bar απλώνει τραπεζάκια στον πιο γνωστό πεζόδρομο του Κολωνακίου, αλλά διαθέτει και έναν μοντέρνο, cozy εσωτερικό χώρο, όπου μπορούμε να αράξουμε με τις ώρες, να ακούσουμε ευχάριστες latin μουσικές, και να συνοδεύσουμε το κρασί μας (υπάρχουν πάνω από 10 ετικέτες που σερβίρονται και by the glass) με pinchos, ισπανικά πιάτα, esnaladas και άλλα μεσογειακά μεζεδάκια. Από τα pinchos ξεχωρίζουμε τις καραβίδες με χαμόν, ποπ κορν και γκασπάτσιο και την ομελέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, πατάτα και τυρί, ενώ ωραιότατη είναι και η παέγια με κοτόπουλο, χοιρινό, θαλασσινά και μελάνι σουπιάς ή σαφράν. Για ποτήρι κρασί με pinchos για την μέση υπολογίστε περί τα 18-20€ κατ’ άτομο.
Αν το αγαπημένο σας μεσογειακό πιάτο είναι η παέγια, εδώ είναι το ιδανικό μέρος να την δοκιμάσετε. Κι αυτό γιατί ειδικεύεται σ’ αυτή, και την ετοιμάζει σε διαφορετικές εκδοχές: Κλασική παέγια θαλασσινών, παέγια κρεατικών και παέγια λαχανικών. Θα βρείτε επίσης δροσερές σαλάτες και ωραία sangria και θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο. Σημειώστε επίσης πως στην Paella Barcelona «μαγειρεύεται» κάτι νέο: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα, γίνονται μαθήματα ισπανικών με καφεδάκι και ελεύθερη συνεισφορά. Μάθετε περισσότερα στην σελίδα της Paella Barcelona στο Facebook.
Βρίσκεται μια ανάσα από το Σύνταγμα, αυτοσυστήνεται ως paella & cocktail bar και μας μυεί στη βαλενθιάνικη συνταγή της paella, με παραδοσιακή συνταγή που περιλαμβάνει σαφράν, κοτόπουλο, γαρίδα, καλαμάρι και μύδια. Μάλιστα, κάθε μέρα «τρέχει» προσφορά με paella για δύο και μία κανάτα sangria στα 16€. Θα βρείτε επίσης πιατάκια με μεσογειακές μπρουσκέτες και ριζότο, αν δεν θέλετε sangria, θα τα συνδυάσετε με καλοφτιαγμένα εξωτικά κοκτέιλ και θα υπολογίσετε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Δεν είναι εστιατόριο, αλλά… λουκουματζίδικο, καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να μας ταξιδέψει στην Ιβηρική χάρη στην ισπανική εκδοχή λουκουμάδων που προσφέρει, τα churros, που αποτελούν αγαπημένο πρωινό έδεσμα στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μακρόστενο τραγανό γλύκισμα που σερβίρεται σε χάρτινο χωνάκι με ζάχαρη και κανέλα ή βουτηγμένο σε ζεστή σπιτική σοκολάτα. Θα τα βρείτε σε μερίδες των 10 μικρών κομματιών (από 2,80€) ή σε μεγάλη γεμιστή εκδοχή (με πραλίνα, βανίλια, καραμέλα, σοκολάτα ή φιστίκι και διάφορα συνοδευτικά ή toppings (1,70€). Στο Loukumami θα βρείτε επίσης και την ελληνική εκδοχή των λουκουμάδων (κρίκους ή μπάλες με μέλι) και την γαλλική εκδοχή (βελούδινα bignets με άχνη ζάχαρη).