Παραδοσιακά ουζερί, μουσικά μεζεδοπωλεία, κρητικές ταβέρνες και εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας, μας συστήνουν ωραίες ελληνικές γεύσεις στο Γαλάτσι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Οι κρητικοί μεζέδες συναντούν την δημιουργική κουζίνα. Τα μερακλίδικα κρεατικά στη σχάρα «παντρεύονται» με ψαρομεζέδες από τη Μυτιλήνη. Τα «μπινελίκια» και τα ρακόμελα διαδέχονται τα σουβλάκια και τα φριγαδέλια. Έξι εστιατόρια και μεζεδοπωλεία μας συστήνουν στην ελληνική κουζίνα κι εμείς ανακαλύπτουμε την πιο νόστιμη πλευρά του Γαλατσίου.
Σχετικά πρόσφατη άφιξη στο Γαλάτσι που μυρίζει… σαν την κουζίνα μιας μάνας από την Κρήτη, το Αρισμαρί κι Αβάρσαμο διαθέτει έναν ζεστό, φωτεινό και φιλόξενο χώρο με λευκά τραπεζάκια, καναπέδες και καρό τραπεζομάντιλα. Εδώ θα δοκιμάσετε τις γεύσεις της λεβεντογέννας, όπως τις επιμελήθηκε ο βραβευμένος σεφ Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος: Σφακιανές πίτες, τηγανιά με αρισμαρί, απάκι με μέλι και ρακί, σύγκλινο με στάκα και αυγά, σαλάτα κουκουβάγια με κρίθινο παξιμάδι, αλλά και κλασικά πιάτα σχάρας, όπως μπριζολάκια, πανσετάκια, φιλέτα και μπιφτέκια. Μαζί με κρητική ρακή, υπολογίστε ένα χορταστικό γεύμα των 15€ κατ’ άτομο.
Παλιά αλλά σταθερή αξία, σε μια νοσταλγική γειτονιά στις ανηφοριές του Γαλατσίου, το Λέσβιον αποτελεί έναν χώρο μεταξύ καφενέ, ουζερί και παραδοσιακού μεζεδοπωλείου που λειτουργεί από νωρίς για καφεδάκι, αλλά από το μεσημέρι ξεφουρνίζει υπέροχα μεζεδάκια με μυρωδιά θάλασσας. Γαύρος και παστή σαρδέλα, κοκκινιστές σουπιές και μαριδάκι, φρέσκα μπαρμπούνια και φαγκρί ή χταποδάκι συνοδεύουν ιδανικά το ούζο από τη Μυτιλήνη (εδώ θα βρείτε 10 διαφορετικές ετικέτες και άλλες τέσσερις τσίπουρου), ενώ για όσους δεν έχουν όρεξη για θαλασσινά, ετοιμάζονται και ωραιότατα κεφτεδάκια, λαδοτύρια, γίγαντες και κουκιά. Οι τιμές είναι πολύ καλές – υπολογίστε περί τα 10-15€ για ουζάκι και παρεΐστικο τσιμπολόγημα.
Ανεπιτήδευτος χώρος με εξίσου ανεπιτήδευτη κουζίνα, το Χαγιάτι αποτελεί το μερακλίδικο ψητοπωλείο της γειτονιάς, που οι ντόπιοι εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια. Στα τραπεζάκια του ζεστού εσωτερικού χώρου με το ξύλινο ταβάνι και τους πέτρινους τοίχους, θα δοκιμάζετε από φοβερά τυλιχτά, αν βιάζεστε, μέχρι φοβερή προβατίνα σχάρας, σουτζουκάκια, αρνίσια παϊδάκια και ψητά σούβλας (μη χάσετε το φριγαδέλι ή το ρολό γουρουνόπουλου). Συνδυάστε με κλασικά ορεκτικά (πολύ ωραία τα τηγανητά κολοκυθάκια και το τζατζίκι) και πολύ φθηνό βαρελίσιο κρασί, και υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο.
Ένα γοητευτικό αρχοντικό, μέσα σε ένα κήπο με λεύκες στο Γαλάτσι, μας προσκαλεί στα άνετα τραπέζια, που είναι απλωμένα στα διαφορετικά δωμάτια του «σπιτιού», να απολαύσουμε δημιουργική κουζίνα με βάση κλασικές ελληνικές γεύσεις: Από μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου και μπριζόλες λουσμένες σε σος λεμονιού μέχρι χοιρινό με μανιτάρια στη λαδόκολλα, σκιουφηχτά ζυμαρικά με απάκι και στάκα και rib eye με σουφλέ κολοκυθιού και καρέ πατάτας. Από τα ορεκτικά, ξεχωρίζουμε τα… "γλειφιτζούρια" κοτόπουλου, το μπουγιουρντί στο πήλινο και το ταλαγάνι σαγανάκι με τσάτνεϊ φράουλας. Κλείστε το γεύμα με μια Μπανανίτα, μια πορτοκαλόπιτα ή ένα Bailey’s cheesecake με παγωτό και υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο με κρασί.
Κιβωτός Ρίζου Ροϊλου 11, τηλ: 2102113944 Σε έναν όμορφο, «σπιτικό» χώρο με παραδοσιακά διακοσμητικά στοιχεία και μια ωραία οικογενειακή αυλή που ενδείκνυται όταν ο καιρός το επιτρέπει, αλλά και ένα ζεστό τζάκι όταν ο καιρός το απαιτεί, η Κιβωτός σερβίρει ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στα προϊόντα από ξεχωριστούς τόπους: Κρεατικά από τη Θεσσαλία, ψάρια από το βόρειο Αιγαίο, νησιώτικα τυριά είναι μερικές από τις πρώτες ύλες. Σουτζούκι, μελιτζάνες με ελληνικά τυριά, σταβλίσιες μπριζόλες και ονομαστά μπιφτέκια είναι μερικά από τα highlight του μενού. Συνδυάστε με κρασάκι ή με κάποια από τις ικανοποιητικής ποικιλίας μπύρες, κλείστε με κερασμένο γλυκάκι και υπολογίστε όχι περισσότερο από 15€ κατ’ άτομο.
Στον ζεστό, παρεΐστικο χώρο του «Για δες», θα βρείτε ένα all day στέκι με τη δική του φιλόσοφία: Εδώ συνδυάζονται περίφημα οι πρωινοί καφέδες στη χόβολη με soul μουσικές και τα βράδια με μερακλίδικους μεζέδες και παραδοσιακούς ήχους. Κάθε Τρίτη μάλιστα θα πετύχετε έντεχνο-ρεμπέτικο live, το οποίο θα αποτελέσει soundtrack για τις δοκιμές σας: Κολοκυθοκεφτέδες, ψητή μελιτζάνα, ωραίο λουκάνικο, ποικιλίες κρεατικών, τηγανιά, ντάκος, κεμπάπ και σαγανάκια είναι τα ‘must’ του μικρού αλλά πάμφθηνου καταλόγου (οι περισσότεροι μεζέδες κυμαίνονται στα 2,50-3,50€). Συνδυάστε με ρακόμελα, χύμα κρασί και τσίπουρο ή ούζο και υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.