Ουζερί: Μεζέδες με άρωμα καλοκαιριού

Ένα ποτηράκι ούζο, πολλά πιατάκια με νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες για το τσιμπολόγημα, χαλαρή διάθεση και πρόγευση… καλοκαιριού. Δεν είναι πολλά αυτά που χρειαζόμαστε για να περάσουμε καλά, και τα βρίσκουμε σε 9 ουζερί… να τα πιούμε στο ποτήρι.
Ουζερί: Μεζέδες με άρωμα καλοκαιριού
του Γιώργου Κόκουβα

«Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και παντοκράτορας», τραγούδησε η Χαρούλα Αλεξίου και εμείς, χωρίς να διεκδικούμε κανένα από τα παραπάνω αξιώματα, την ακολουθούμε πρόθυμα στην ουζοκατάνυξη, πιάνοντας τραπεζάκι σε εννιά «καλοκαιρινές» διευθύνσεις που ειδικεύονται στους καλούς μεζέδες και το παρεϊστικο κλίμα.

Η Λέσβος (Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ: 210 3814525) 

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διάσημους καλλιτέχνες μέχρι τις πιο χαλαρές εξαρχειώτικες παρέες, όλοι οι θαμώνες τιμούν την «Λέσβο» της Μπενάκη γιατί και εκείνη τους τιμά με όσα γευστικά σερβίρει στα τραπεζάκια της. Τα καραφάκια διαδέχονται το ένα το άλλο, όχι μόνο επειδή οι ποικιλίες ούζου από το νησί είναι διαλεχτές, αλλά και για τα φρέσκα ψάρια κατευθείαν από την Μυτιλήνη που θα διαλέξετε από την «βιτρίνα», για την ονομαστή χωριάτικη με λάδι Μυτιλήνης και για τους σπιτικούς μεζέδες. Το περιβάλλον είναι αυτό που επιβάλλεται για ένα καλό ουζερί: λιτό, με μερικές παραδοσιακές διακοσμητικές νότες και με το ρετρό μωσαϊκό, τις καρέκλες καφενείου και την φιλική διάθεση στο πεζοδρόμιο.
Ενδεικτική τιμή: 12-15 ευρώ κατ’ άτομο. 


Στροφή (Λ. Ειρήνης 33 και Βάρναλη, Πέραμα, τηλ: 210 4416456) 

Σε μια περιοχή που δύσκολα επισκέπτεσαι χωρίς προφανή αιτία, η Στροφή γίνεται η αφορμή που… βγάζει μάτι –αλλά και ουρανίσκους- και γίνεται από μόνη της λόγος για να κατηφορίσεις στην «θαλασσινή» αγκαλιά της.
Το μενού της ειδικεύεται στα ψαρικά και τους μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα. Η αχινοσαλάτα της είναι ονομαστή, ενώ το ψητό χταποδάκι και το καβούρι δεν θα διαψεύσουν την φήμη της. Οι γνωρίζοντες θα εκτιμήσουν πολύ και τους σωλήνες, τα νόστιμα οστρακοειδή που δεν συναντάς συχνά στα αθηναϊκά μενού. Το περιβάλλον είναι απλό αλλά ελκυστικό και η παρεϊστικη ατμόσφαιρα ενδείκνυται για ούζο και πολλά πιατάκια για τσιμπολόγημα, παρ’ ότι η Στροφή διαθέτει εξίσου καλά μαγειρευτά και κυρίως πιάτα.
Ενδεικτική τιμή: 25 ευρώ κατ’ άτομο.


Τσέλιγκας (Ζ. Πηγής 50 και Αραχώβης, Εξάρχεια)

Σε άλλη μία εξαρχειώτικη γωνιά, ο «Τσέλιγκας» ξεγελάει με την ονομασία του και παρά τις βουνίσιες συνεκδοχές, σερβίρει εξαιρετικά θαλασσινά με συνοδεία τσίπουρου. Το σκηνικό διαθέτει τις απαραίτητες ρετρό πινελιές που παραπέμπουν σε παλιό καφενείο χωριού, κάτι που ίσως να ξενίσει τους νεότερους. Παρ΄όλα αυτά, δεν θα σας ξενίσουν όσα ετοιμάζονται στην κουζίνα του Τσέλιγκα εδώ και δεκαετίες, όπως ο πεντανόστιμος τηγανιτός γαύρος, η ολόφρεσκη κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος και οι σπιτικοί μεζέδες που θα σας θυμίσουν αυτόματα… μαμά.
Ενδεικτική τιμή: 12-13 ευρώ κατ’ άτομο.


Ο Καφενές (Θεμιστοκλέους 11, εντός στοάς, τηλ: 210 3825961)

Από τα παλιότερα ουζερί της πόλης, ο «Καφενές» βρίσκεται σε μια μικρή στοά της Θεμιστοκλέους και προσφέρει μαζί με το ούζο υπέροχο ψητό χταπόδι, παραδοσιακό μπακαλιάρο, ταραμά αλλά και μεζέδες κρεατικών, όπως το περίφημο παστό χοιρινό του. Ο χώρος είναι απλός κι απέριττος, ενώ τα τραπεζάκια του απλώνονται στον διάδρομο μπροστά από την είσοδο μιας μεγάλης πολυκατοικίας, κρύβοντας τους θαμώνες από την φασαρία της Ακαδημίας και της Ομόνοιας.
Ενδεικτική τιμή: 12-15 ευρώ κατ’ άτομο.


Η Κρήτη (Βερανζέρου 5, πλ. Κάνιγγος, τηλ: 210 3826998)

Στην μικρή στοά δίπλα από την πλατεία Κάνιγγος, η «Κρήτη» ενδείκνυται για όσους αναζητούν στο κέντρο μια φιλική γωνιά με νόστιμους μεζέδες. Εδώ θα ξεστρατίσετε από την πεπατημένη του ούζου, χάριν της –ελαφριάς όσο πρέπει- κρητικής ρακής και θα την συνοδεύσετε με αξιομνημόνευτες αυθεντικές γεύσεις, όπως σφακιανές πίτες, καλτσούνια με μυζήθρα και μέλι, απάκι και ψαρομεζέδες. Η «Κρήτη» σπάνια αδειάζει, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε υπομονή ώστε να πιάσετε ένα από τα ούτως ή άλλως λίγα τραπεζάκια της στοάς. Παρά την στενότητα του χώρου, το φιλικό service αναλαμβάνει να σπάσει τον πάγο με τα πρώτα αστειάκια και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ρακή.
Ενδεικτική τιμή: 15-20 ευρώ κατ’ άτομο.


Ανδρέας (Θεμιστοκλέους 18, τηλ: 210 3821522)

Λάτρης της παράδοσης, ο «Ανδρέας» της οδού Θεμιστοκλέους αποτελεί την πρώτη επιλογή για το «νομικό» τσιμπολόγημα. Δεν χρειάζεται ωστόσο να είστε δικηγόρος για να εκτιμήσετε την γεύση του ψητού χταποδιού και της μερακλίδικης σαλάτας του. Το σέρβις είναι όσο φιλικό χρειάζεται με τους πελάτες, που σπάνια αφήνουν άδειο το ουζερί, το περιβάλλον είναι απλό πλην… τίμιο κι ευρύχωρο, και οι τιμές είναι λογικές.
Ενδεικτική τιμή: 15 ευρώ κατ’ άτομο.

Η Ωραία Νάξος (Πλατεία Χριστοκοπίδου 1, Ψυρρή, τηλ: 210 3218222)

Από τις κλασικές αξίες του Ψυρρή, που δεν επηρεάστηκε ούτε από την ακμή ούτε από την παρακμή της περιοχής, η «Νάξος» φέρνει νησιώτικη διάθεση στην πλατεία γύρω από το εκκλησάκι της Γέννησης του Χριστού. Ως γνήσια… νησιώτισσα, η Νάξος σερβίρει καλό ουζάκι και τσίπουρο, αλλά και λαχταριστό χταπόδι, τσίρο, γαρίδες και φρέσκο ψάρι. Πιάστε τραπέζι στην αυλίτσα της ή κάτω από την απέναντι τέντα και απολαύστε την «τουριστική» περαντζάδα της πλατείας… αλλιώς, αλλά και ελαφρώς πιο τσιμπημένα.
Ενδεικτική τιμή: 20-25 ευρώ κατ’ άτομο. 


Γεια μας (Ακτή Θεμιστοκλέους 66, Πειραιάς, τηλ: 210 4511260)

Επιστρέφουμε στο μέρος, η αύρα του οποίου αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό του ούζου: την θάλασσα. Με θέα στην πειραϊκή ακτή, το «Γεια μας» παρακινεί για τσουγκρίσματα με τις τέσσερις ποικιλίες ούζου που διαθέτει (Βαρβαγιάννη, Μίνι, Πλωμάρι και Ματαρέλι). Το ύφος του μαγαζιού είναι σαφώς πιο μοντέρνο από τους προηγούμενους «ναούς» του ούζου, παραπέμποντας σε νεοταβερνάκι, αλλά οι μεζέδες δεν στερούνται παραδοσιακής γεύσης. Ντοκοματοκεφτέδες, μπεκρή μεζέ, αράβικη πίτα με χαλούμι και mix fish είναι μερικά από τα hit του Γεια μας, που θα σας βάλουν στον πειρασμό να γεμίσετε το τραπέζι σας με πολλά πιατάκια για να συνοδεύσετε το ούζο με γευστική ποικιλία. Αν είστε πιο πεινασμένοι, έχετε επίσης αρκετές επιλογές κυρίως πιάτων, όπως η γαριδομακαρονάδα και η σχάρα.
Ενδεικτική τιμή: 20-25 ευρώ κατ’ άτομο.

Γαλήνη (Λεωφ. Σουνίου, Παλαιά Φώκαια)

Συνεχίζουμε παραθαλάσσια, αυτή την φορά στην περαντζάδα της Παλαιάς Φώκαιας, όπου η Γαλήνη ξεχωρίζει ανάμεσα στα τοπικά ουζερί και έχει ορκισμένους... φίλους εδώ και πολλά χρόνια. Μερικοί από τους λόγους είναι το υπέρχο ολόφρεσκο καλαμάρι, που ίσως αξίζει βραβείο, το ξιδάτο χταπόδι με τουρσί και καροτάκια, οι κολοκυθοκεφτέδες και το μερακλίδικο τζατζίκι. Για τους αμετανόητους ψαροφάγους της παρέας, παίζει πάντα και φρέσκο ψάρι –τα είδη ποικίλλουν, ανάλογα την ημέρα και την… ψαριά. Οι ποικιλίες ούζου που διατίθενται είναι οι κλασικές (Βαρβαγιάννη, Πλωμάρι, 12 και Μίνι).
Ενδεικτική τιμή: Για ένα πλουσιότατο τραπέζι θα πληρώσετε περί τα 22 ευρώ κατ' άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v