Σε κουκλίστικες αυλές και χαριτωμένους πεζόδρομους, πιάνουμε τραπεζάκι για τσίπουρα και μεζεδάκια, ή και για γκράντε φαγοπότια.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Εσύ πώς τη λες αυτή την περιοχή ανάμεσα στην Ιερά Οδό και την Πλατεία Καραϊσκάκη; Οι παλιοί τη λέμε Μεταξουργείο, από το πάλαι ποτέ εργοστάσιο μεταξιού, νυν Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, πάνω στην Πλατεία Αυδή. Καθότι όμως η περιοχή πέρασε σκοτεινές μέρες σε περασμένες δεκαετίες, και το όνομα γεννά σε κάποιους αρνητικούς συνειρμούς, κάποιοι έσπευσαν να την ξαναβαφτίσουν άμα τη αναβίωση της, και τώρα τη λένε Κεραμεικό. Για να γίνει το μπέρδεμα ακόμα μεγαλύτερο, Κεραμεικός λέγεται επίσης η στάση του μετρό που δεν βρίσκεται εδώ, αλλά στο Γκάζι, και ο αρχαιολογικός χώρος που επίσης δεν βρίσκεται εδώ, αλλά στην απέναντι όχθη της Πειραιώς.
Τι σημασία, όμως, έχει ένα όνομα, που έλεγε και ο Βάρδος; Το θέμα είναι ότι εδώ συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια μερικές από τις νοστιμότερες διευθύνσεις της Αθήνας. Κι αυτές είναι που πρέπει να ξέρεις πώς ακριβώς λέγονται.
Το ξέρουμε ότι το ξέρεις, αλλά δεν θα σπάσουμε εμείς την παράδοση για κάτι τέτοια. Οι Σεϋχέλλες συμπεριλήφθηκαν κάποια στιγμή στη λίστα του Buzzfeed με τα 50 μέρη που πρέπει να φας πριν πεθάνεις, κι από τότε χρειάζεσαι οπωσδήποτε κράτηση αν θέλεις να βρεις τραπεζάκι στην πλατεία Αυδή ή στον πεζόδρομο της Ακαδήμου μια καλοκαιρινή βραδιά. Μικρή η θυσία μπροστά στο πιάτο-ποίημα που λέγεται παπαρδέλες με καβουρμά, στο εξαιρετικό ταρτάρ μυλοκόπι με αβοκάντο, στα χειροποίητα ντολμαδάκια του και στα γλυκοκαυτερά μπριζολάκια που καίνε καρδιές χρόνια τώρα. Λογαριασμός στο τέλος με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.
Απλώνει τα τραπεζάκια της στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά της, που είναι και προστατευμένο από τις ξαφνικές ανοιξιάτικες μπόρες, και μας σερβίρει μεζεδάκια πεντανόστιμα, πολλά εκ των οποίων εμπνευσμένα από τις κουζίνες των χωρών του Πόντου. Δοκίμασε, ας πούμε, τα πελμένι που είναι ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και σερβιρισμένα με σάλτσα γιαουρτιού, τον βοδινό καβουρμά με πατάτες baby, το λουκάνικο με φάβα και τηγανητό κρεμμύδι, και το πεϊνιρλί με απάκι. Συνοδεύουμε με τσίπουρο από την Καρδίτσα ή ουζάκια, και πληρώνουμε γύρω στα 12€ το άτομο.
Μετακόμισε πρόσφατα από τον πεζόδρομο της Ακαδήμου στον χώρο όπου βρισκόταν μέχρι πρόσφατα το Κάππα, με την κρυφή εσωτερική αυλίτσα που έχει μείνει ίδια κι απαράλλαχτη. Στο μενού της βρίσκουμε και πάλι όλα τα πιάτα για τα οποία την αγαπήσαμε (μοσχαρίσια μάγουλα σιγοψημένα στον φούρνο και σερβιρισμένα με πουρέ, κοτόπουλο μαριναρισμένο με μουστάρδα και μυρωδικά, παπαρδέλες με σύγκλινο Μάνης και μανούρι, ριζότο με σπαράγγια και φακοσαλάτα με ταχίνι). Συνοδεύουμε με κρασί και πληρώνουμε περί τα 17€-20€ το άτομο.
Στην γλυκύτατη αυλή του έχουμε ξεκαλοκαιριάσει χρόνια και χρόνια, κι αυτό λέμε να κάνουμε και φέτος, τιμώντας όπως τους αξίζει τα κρητικά του –και ουχί μόνο– μεζεδάκια, που περιλαμβάνουν απάκι κλασικό αλλά και κοτόπουλο, σφακιανές πίτες, σιουφιχτά με μανιτάρια και κρέμα ούζου, χειροποίητα ντολμαδάκια και πατάτες με αυγά και στάκα. Συνοδεύουμε με –τι άλλο;– κρητική ρακή, κρασάκι ή ούζο για τους άπιστους, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ περίπου το άτομο.
Άλλη μια κρυφή, εσωτερική αυλίτσα από αυτές που ευδοκιμούν στην γειτονιά, η Φαβέλα σερβίρει καφεδάκια κάτω από τις φυλλωσιές της από τις 10.00 το πρωί, και μετά το γυρνά σε ευφάνταστα μεζεδάκια σαν το καυτερό λουκάνικο σε πάστα φασολιού με γλυκόξινο κόκκινο λάχανο, τον μουσακά μπακαλιάρου με πουρέ πατάτας, τις τραγανές μπουκιές κοτόπουλου με κρέμα φέτας, την μπρουσκέτα με απάκι, σελινόριζα και τζελ δεντρολίβανου και την καπνιστή ρέγγα πατέ με τσιπς αραβικής πατάτας (αναλυτικό μενού εδώ). Συνοδεύουμε με κρασί ή ουζάκι, και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.
Το γνωρίσαμε πριν χρόνια ως «Μια Ζωή την Έχουμε» και το αγαπήσαμε για την απίστευτη αυλή του, με τα ψηλά δέντρα, τις φερ φορζέ πολυθρόνες, τα πολύχρωμα τραπεζάκια, τις αιώρες και το χαλικάκι που φέρνει στο νου παλιό θερινό σινεμά. Από πέρυσι το αγαπάμε ακόμα περισσότερο στη νέα του μετεμψύχωση ως Cachou, που τα έχει όλα αυτά (χωρίς τις αιώρες) και έχει και ωραίο φαγητό. Δοκίμασε, ας πούμε, τα ρεβύθια με γάλα καρύδας και πιπεριές, τις τηγανιτές πατάτες με κιμά, την ψητή φέτα με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τα κεφτεδάκια με σος γιαουρτιού και θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός με μπύρα ή κρασί, στα 15€ το άτομο.
Είναι ένα από τα λιγότερο χύμα μαγαζιά της περιοχής, απλώνει τα τραπεζάκια του σε ένα κουκλίστικο σκηνικό στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Λεωνίδου και στο μικρό πεζοδρομάκι της και μας σερβίρει ευφάνταστες νοστιμιές σαν τα μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα στον ζωμό τους με πικάντικη μουστάρδα, το παραδοσιακό ιταλικό μοσχαράκι ραγού με παπαρδέλες, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης και γίδινο τυρί Νάουσας, την φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καβουρδισμένο κουκουνάρι, και τον καβουρμά από τη Δράμα με φρέσκο κρεμμυδάκι και λαδολέμονο. Λογαριασμός με κρασί στο τέλος, στα 20€ περίπου το άτομο.