Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι με τα πολυτελέστερα ιδιωτικά τζετ; Ο φωτογράφος αεροσκαφών, Nick Gleis, μας αφήνει να κοιτάξουμε… από την κλειδαρότρυπα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αναπαυτικές θέσεις σε καμπίνες αεροπλάνου. Αφράτα μπουρνούζια και πολυτελείς μπανιέρες δίπλα από το πιλοτήριο. Χρυσοποίκιλτα σαλόνια στα πιο ακριβά ιδιωτικά τζετ όλου του κόσμου. Ο αμερικανός φωτογράφος Nick Gleis βρέθηκε κατά την διάρκεια της καριέρας του σε ιδιωτικά αεροσκάφη κροίσων και αρχηγών κρατών για να τα φωτογραφίσει, και τώρα που τα στιγμιότυπά του βγήκαν στην δημοσιότητα, μπορούμε κι εμείς οι «κοινοί θνητοί» να πάρουμε μια γεύση από το ταξίδι με private jet.
Μια καριέρα… στον αέρα
Η «εμμονή» του Gleis με τα ιδιωτικά αεροσκάφη ξεκίνησε το 1979, όταν προσελήφθη ως φωτογράφος σε ένα ιδιωτικό Boeing 727-200. Έκτοτε, φωτογράφιζε 30-40 αεροσκάφη κάθε χρόνο, αν και τα τελευταία χρόνια παράγονται όλο και λιγότερα από αυτά, κι έτσι ο όγκος της δουλειάς του έχει μειωθεί αισθητά.
Στους εργοδότες του συγκαταλέγονται σχεδιαστές αεροσκαφών, αλλά και επενδυτές ή μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις των τζετ. Μετά την πώλησή του, η ομάδα που κατασκεύασε το αεροσκάφος δεν το ξαναβλέπει ποτέ στις περισσότερες περιπτώσεις, γι’ αυτό και η φωτογράφιση είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρήσουν αρχείο των δημιουργιών τους. Οι ιδιοκτήτες των αεροσκαφών τον προσλαμβάνουν επίσης για φωτογράφιση, αλλά του απαγορεύουν να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά τους.
Η κατασκευή τέτοιων αεροσκαφών απαιτεί υπερβολικά πολλή εργασία και εμμονή στην λεπτομέρεια, μέσα από περιγραφές χιλιάδων σελίδων, ώστε να ικανοποιηθεί το γούστο των εκατομμυριούχων ιδιοκτητών. Όσο για την εξέλιξη της αισθητικής του εσωτερικού αεροσκαφών, ο ίδιος διαπιστώνει: «Παρατηρώ πιο συντηρητικούς εσωτερικούς χώρους σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Κι αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες διατηρούν πλέον πιο χαμηλό προφίλ – άλλωστε η περίτεχνη εξατομίκευση του κάθε αεροσκάφους κοστίζει πολύ».
Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που έχει συναντήσει στα αεροσκάφη, αποκαλύπτει πως ήταν μια θολωτή οροφή που άλλαζε χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας, καθώς και ένας τοίχος σε αίθουσα συνεδριάσεων, ο οποίος ήταν διαφανής αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού γινόταν αδιαφανής. Αυτό που σίγουρα αναγνωρίζει ως αγαπημένο του στοιχείο στα ιδιωτικά αεροσκάφη, δεν είναι τα υλικά, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό. «Το προσωπικό δεν είναι ποτέ αγενές σε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, και το φαγητό δεν θα σε κάνει ποτέ να ευχηθείς να μην το είχες φάει», λέει.
Δείτε φωτογραφικό υλικό από τα ακριβότερα τζετ στο Photogallery του δημοσιεύματος.
Πηγή: Telegraph Φωτογραφίες: Nick Gleis Photography