Κάθε Bon Viveur που σέβεται τον εαυτό του διατηρεί έναν σεβαστό αριθμό από αντίκες στο σπίτι. Μερικές από αυτές αξίζουν μια ολόκληρη περιουσία, άλλες πάλι έχουν καθαρά συναισθηματική αξία. Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να επενδύσετε σε κάποιες από αυτές; Ναι, καλά διαβάσατε. Οι καιροί είναι (οικονομικά) δύσκολοι και ο κόσμος ψάχνει ασταμάτητα εναλλακτικούς τρόπους να επενδύσει τα χρήματα που διαθέτει. Μερικοί στρέφονται στα αμοιβαία κεφάλαια και στις ιδιωτικές επενδύσεις, άλλοι στην ηλιακή ενέργεια και στην ξυλεία. Οι πιο τολμηροί στην εκμετάλλευση του Υδρογόνου. Εσείς μπορείτε να πρωτοτυπήσετε και να επιλέξετε τις αντίκες. Όχι όμως οποιεσδήποτε αντίκες. Υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα που η αξία τους ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο και η επένδυση σε αυτά μπορεί να αποβεί άκρως προσοδοφόρα. Ποιά είναι αυτά; Μην πάει το μυαλό σας σε παμπάλαια σκαλιστά έπιπλα και σκονισμένους πίνακες ζωγραφικής.
Κρασί
Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά το κρασί τον 21ο αιώνα σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασε σε απόδοση τον δείκτη της Wall Street. Το 2008 σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν σε δημοπρασία κρασιού που έγινε στο Χονγκ Κονγκ, δείχνοντας πως οι αγοραστές δεν διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και πως θα μπορούσαν να μην το κάνουν άλλωστε; Πολλοί είναι εκείνοι που σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να επενδύσουν τα λεφτά τους. Όπως φαίνεται, οι επενδύσεις στο καλό κρασί αποδίδουν μεγάλα κέρδη. Για παράδειγμα, το κρασί Chateu Lynch - Bages Pauillac 2000, πουλήθηκε για 450 στερλίνες το 2001 ανά κάσα, ενώ τώρα πωλείται για 1200 στερλίνες. Όπως και να έχει, πρέπει να κάνετε αρκετή υπομονή για να αποδώσει η επένδυσή σας. Προτού κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, σας συμβουλεύουμε να ρίξετε μια ματιά στις τιμές των συλλεκτικών κρασιών σύμφωνα με το Ken's ή να προμηθευτείτε το βιβλίο Wine Price File, απαραίτητη πηγή για τις πρόσφατες τιμές των κρασιών σε όλον τον κόσμο. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Wine Investor, ένα μπλόγκ που απευθύνεται τόσο στους κλασσικούς οινόφιλους που θέλουν να αγοράσουν σπάνια κρασιά, αλλά και σε αυτούς που ενδιαφέρονται να αποκομίσουν κέρδος από αυτά. Βαθμολογεί και κρίνει το κάθε κρασί ξεχωριστά με την κλίμακα Robert Parker. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση στον οίνο δεν είναι χωρίς ρίσκο. Αλλά και στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, μπορείτε κάλλιστα να το απολαύσετε στο τέλος της μέρας χωρίς κανείς να σας πει τίποτα!
Νομίσματα
Ένα από τα σημαντικότερα ατού της συλλογής νομισμάτων - και αυτό οι νομισματολόγοι το ξέρουν πολύ καλά- είναι η δυνατότητα διαφοροποίησης. Συγκριτικά με τα έργα τέχνης ή τα παλιά έπιπλα, τα νομίσματα κοστίζουν πολύ λιγότερο (οι τιμές κυμαίνονται από 1.000 μέχρι 10.000 δολλάρια) και το ποσοστό απόδοσής τους είναι αρκετά μεγάλο. Εκτός από το πλέον διαδεδομένο χόμπι λοιπόν, η συλλογή σπάνιων νομισμάτων και χαρτονομισμάτων μπορεί να σας ωφελήσει τα μέγιστα, αν φυσικά διαλέξετε τα σωστά νομίσματα. Στις ΗΠΑ, λόγου χάρη, η κυβέρνηση έχει σταματήσει να "κόβει" ασημένια νομίσματα με αποτέλεσμα η αξία τους να έχει διπλασιαστεί στην αγορά.
Βιβλία
Ποιός θα το περίμενε ότι το πρωτότυπο του βιβλίου "Ο Χάρυ Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" της τότε άγνωστης συγγραφέως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, θα πωλούταν προς 25 χιλιάδες δολάρια. Εντάξει, μπορεί να αποτελεί λαμπρή εξαίρεση, αλλά καθιστά σαφές το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε σπάνια βιβλία σχεδόν πάντα αποφέρουν κέρδη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 από το Worth Magazine, οι πρώτες εκδόσεις 244 κλασικών λογοτεχνικών έργων είχαν μέση ετήσια απόδοση 12,3% μεταξύ 1982-2002, ενώ αμερικανικά ομόλογα και μετοχές είχαν χαμηλότερη απόδοση στο ίδιο διάστημα. Το πιο ακριβό χειρόγραφο που πωλήθηκε ποτέ είναι το "Codex Leicester" του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για 30.8 εκατομμύρια δολάρια. Ο αγοραστής δεν ήταν άλλος από τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates. Αν η ιδέα σας ιντρίγκαρε και θέλετε να το "ψάξετε" λίγο παραπάνω, υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν πληροφορίες για σπάνια βιβλία, χειρόγραφα κτλ. Για παράδειγμα το Rare Books, προσφέρει παραπάνω από 101 ηλεκτρονικές βιβλιογραφίες και 600.000 σελίδες online. Για τους αρχάριους κυκλοφορεί και το βιβλίο Out of Print and Into Profit το οποίο προσφέρει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για συλλεκτικά βιβλία και που μπορείτε να το παραγγείλετε από το Amazon.
Αναμνηστικά, κάρτες κτλ
Μην σας φαίνεται περίεργο. Αυτοκόλλητα, συλλεκτικές κάρτες, αυτόγραφα διασημοτήτων, τάπες και ούτω καθ'εξής είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που αποτελούν σίγουρη επένδυση μιας και η αξία τους ανεβαίνει με καλπάζοντες ρυθμούς. Αν και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος να υπολογίσουμε το πόσο κοστίζουν ένα είναι σίγουρο: τα ποσά είναι αρκετά μεγάλα και σίγουρα αξίζουν της προσοχής σας. Για παράδειγμα μια συλλογή από κάρτες baseball στην Αμερική πουλήθηκε από έναν 89χρονο έναντι 1.9 εκατομμυρίων δολαρίων. Όχι και άσχημα για μερικές στοίβες από χαρτάκια.
Μουσικά όργανα
Σύμφωνα με άρθρο της Newsday το 2002, τα καλοφτιαγμένα κλασσικά βιολιά είχαν καλύτερες αποδόσεις από πολλές άλλες επενδύσεις συμπεριλαμβανομένων και τον μετοχών. Και είναι πράγματι αλήθεια. Ενώ αντίστοιχα συλλεκτικά αντικείμενα όπως αυτόγραφα, κάρτες κτλ. μπορούν εύκολα να πλαστογραφηθούν, τα βιολιά δύσκολα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εξαπάτησης. Πραγματικά σκεφτείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να γίνει πιστή αντιγραφή ενός κλασσικού Stradivarius. Αυτά τα αριστουργήματα είναι μετρημένα και αναγνωρισμένα από πλήθος μουσικών και κριτικών τέχνης, ενώ πέντε από αυτά φιγουράριζαν στην προπέρσινη λίστα του Forbes με τα πιο ακριβά μουσικά όργανα. Αν η ιδέα σας ενδιαφέρει, τότε πιθανώς να να πρέπει να κοιτάξετε το Steinway του Johnn Lennon (2 εκατομμύρια δολάρια), το Strat του Eric Clapton (περίπου 1 εκατομμύριο δολλάρια) ή ακόμα και το drum set του Keith Moon (250 χιλιάδες δολλάρια). Οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών Christie's έχουν θέσει ορισμένα κριτήρια που πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη προτού αγοράσει κάποιο συλλεκτικό μουσικό όργανο. Για παράδειγμα τον κατασκευαστή του, τον καλλιτέχνη που το χρησιμοποίησε και φυσικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το όργανο. Η γενικότερη τάση για αγορά συλλεκτικών οργάνων πάντως, δεν δείχνει να κοπάζει. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η στροφή των θεσμικών επενδυτών σε σπάνια μουσικά όργανα έχει καταστήσει ακόμη πιο επικερδή την αγορά. Το «Chi Mei Foundation» της Ταϊβάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχώρησε σε εξαγορά - επένδυση συλλογής βιολιών συνολικής αξίας 25 εκατ. δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται και πέντε Stradivarius.