Ο Βασίλης Παπαβασιλείου καταπιάνεται με την ηθογραφία του Κάρλο Γκολντόνι και παρουσιάζει τους «Καβγάδες στην Κιότζα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Αν ο συγγραφέας του δώσει ένα ρόλο που ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα του, μπορεί να τον αποδώσει με επιτυχία... Αυτή είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσω την αλλαγή που τόσο καιρό σχεδίαζα... Ναι, πρέπει να ασχοληθώ με τους χαρακτήρες: αυτή είναι η πηγή της καλής κωμωδίας. Κάρλο Γκολντόνι
Γραμμένο το 1760, το έργο του Γκολντόνι, «Καβγάδες στην Κιότζα», σηματοδοτεί το πέρασμα του Βενετσιάνου στην καταγωγή κωμωδιογράφου από τη συμβατική λατινογενή κωμωδία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, στην ηθογραφία και στο σύγχρονο ρεαλιστικό θέατρο. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αυτή την Άνοιξη παρουσιάζει την συγκεκριμένη κωμωδία του σε μετάφραση – σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.
Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» είναι μια κωμωδία καταστάσεων της γνήσιας λαϊκής ζωής, στην Ιταλία και ειδικότερα σε ένα μικρό της ψαροχώρι, την Κιότζα, κοντά στη Βενετία. Ο Γκολντόνι παρουσιάζει την καθημερινότητα των κατοίκων ενός μικρού ψαράδικου χωριού και μέσα από αυτήν σκιαγραφεί τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, τη διαπλοκή στις σχέσεις και την ευδαιμονία της άγνοιας. Με καυστικότητα, χιούμορ και γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ο συγγραφέας σχολιάζει μια ολόκληρη εποχή.
Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» έχουν χαρακτηριστεί ως μια αυτοβιογραφική κωμωδία. Μια νοσταλγική αναδρομή του Γκολντόνι στα νεανικά του χρόνια και στην εποχή κατά την οποία ασκώντας δικαστικά καθήκοντα στην πόλη Κότζια, γνώρισε τις καθημερινές ασχολίες, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των εμπόρων, των βαρκάρηδων, των νοικοκυρών.
Για τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ο Γκολντόνι είναι ένας συγγραφέας - φάρος για το ευρωπαϊκό θέατρο. «Οι Καβγάδες στην Κιότζα, σημειώνει ο σκηνοθέτης, «συνθέτουν ένα παλλόμενο πίνακα ζωής – ύμνο στον κόσμο της καθημερινής ζωής, στην καθημερινότητα των λαϊκών ανθρώπων».
Ο Γκολντόνι αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της δουλειάς του Βασίλη Παπαβασιλείου στο θέατρο για περισσότερο από 30 χρόνια. Τη συγκεκριμένη παράσταση ο σκηνοθέτης αφιερώνει στην μνήμη του ιταλού σκηνοθέτη Τζώρτζιο Στρέλερ, ο οποίος πενήντα χρόνια πριν ανέβασε στο Πίκολο Τεάτρο τους «Καβγάδες στην Κιότζα»