Η Academy of Saint Martin in the Fields στο Μέγαρο
Ένα από τα διασημότερα μουσικά σύνολα της Ευρώπης φέρνει στο Μέγαρο τις γεμάτες φρεσκάδα ερμηνείες του το Σάββατο 25/1.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ένα από τα διασημότερα μουσικά σύνολα της Ευρώπης, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, που φημίζεται για τον λαμπερό ήχο της και τις γεμάτες φρεσκάδα ερμηνείες της, ανοίγει τον κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το 2020.
Η φημισμένη αγγλική ορχήστρα που, με τον ιδρυτή της σερ Νέβιλ Μάρρινερ, υπήρξαν το πλέον παραγωγικό δίδυμο στην παγκόσμια δισκογραφία, συναντούν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, έναν πολύπλευρο καλλιτέχνη διεθνούς ακτινοβολίας, τον τούρκο πιανίστα Fazil Say [Φαζίλ Σάυ], που εμφανίζεται στο Μέγαρο υπό την ιδιότητα του σολίστ και συνθέτη.
Το πρόγραμμα της συναυλίας της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών καλύπτει ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Αρχίζει με το Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο σε φα μείζονα, το οποίο ο Μότσαρτ έγραψε σε ηλικία 11 ετών και συνεχίζεται με ένα άλμα στον 20ό αιώνα, μέσα από τη Συμφωνία δωματίου σε ντο ελάσσονα για ορχήστρα εγχόρδων του λαμπρού ρώσου μουσουργού και πιανίστα Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ακολουθούν, στο δεύτερο μέρος, η σύνθεση του Φαζίλ Σάυ Κινούμενη έπαυλη για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων και το Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων του Ούγγρου Μπέλα Μπάρτοκ, εξέχουσας μορφής της ευρωπαϊκής μουσικής με σπουδαίο εθνομουσικολογικό έργο.
Ο πιανίστας και συνθέτης Fazil Say… … μαγεύει, είκοσι πέντε χρόνια τώρα, το κοινό με την αμεσότητα, την ελευθερία και την ένταση της ερμηνείας του καθώς και με την αυτοσχεδιαστική του δεινότητα.
Η λεπταίσθητη ερμηνεία και η λαμπρή δεξιοτεχνία του τον έφεραν στην πρώτη θέση στο διαγωνισμό Young Concert Artists 1994, στη Νέα Υόρκη. Έκτοτε έχει συμπράξει με όλες τις γνωστές αμερικανικές και ευρωπαϊκές ορχήστρες υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών, χτίζοντας σταδιακά το «πολυπρόσωπο» ρεπερτόριό του που εκτείνεται από τον Μπαχ μέχρι τους βιεννέζους κλασικούς (Χάυντν, Μότσαρτ και Μπετόβεν) και τους μεγάλους ρομαντικούς αλλά και μέχρι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, όπου περιλαμβάνονται και οι προσωπικές του συνθέσεις για πιάνο.
Εμφανίζεται σε αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας ένθερμα σχόλια. Η εφημερίδα Le Figaro τον αποκάλεσε «μεγαλοφυΐα».
Έχει τιμηθεί με το διεθνές Βραβείο Μπετόβεν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ειρήνη, την Ελευθερία, την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και με το Μουσικό Βραβείο του Ντούισμπουργκ.
Έχει ηχογραφήσει έργα Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Γκέρσουιν και Στραβίνσκι, λαμβάνοντας επαινετικά σχόλια και κερδίζοντας βραβεία, μεταξύ άλλων, τρία ECHO Klassik. Το 2014 κυκλοφόρησαν σε CD η ηχογράφησή του στο Τρίτο κοντσέρτο για πιάνο και στις Σονάτες Έργο 111 και Έργο 27/2 του Μπετόβεν καθώς και σε δικές του συνθέσεις (CD Say plays Say). Ο δίσκος του με όλες τις σονάτες του Μότσαρτ (2016) βραβεύτηκε με ECHO Klassik 2017. Έχει επίσης ηχογραφήσει τα Νυχτερινά του Σοπέν, το άλμπουμ 4 Cities (σε συνεργασία με τον τσελίστα Νίκολας Άλτστεντ) και το άλμπουμ Secrets (σε συνεργασία με τη μετζοσοπράνο Μαριάν Κρεμπασσά) που βραβεύτηκε με Gramophone 2018. Στην πλέον πρόσφατη ηχογράφησή του ερμηνεύει Ντεμπυσσύ και Σατί.
Ως συνθέτης, έχει δεχθεί παραγγελίες, μεταξύ άλλων, από το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, τη Ραδιοφωνία της Δυτικής Γερμανίας στην Κολωνία, το Κοντσέρτχαους της Βιέννης, τη Φιλαρμονική της Δρέσδης, τα Φεστιβάλ Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Μεκλεμβούργου-Δ. Πομερανίας, το Ίδρυμα Louis Vuitton, την Ορχήστρα Δωματίου «Oρφέας» και το BBC. Έχει γράψει συμφωνίες, ορατόρια, πολλά έργα για πιάνο, μουσική δωματίου καθώς και κοντσέρτα για σόλο όργανα.
H περίφημη Aκαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών… … ιδρύθηκε το 1958 από τον Σερ Νέβιλ Μάρρινερ και διακεκριμένους λονδρέζους μουσικούς, έκανε το ντεμπούτο της στην ομώνυμη εκκλησία τον Νοέμβριο του 1959 και λειτούργησε αρχικά ως σύνολο εγχόρδων χωρίς αρχιμουσικό. Οι συχνές εμφανίσεις της, οι διεθνείς περιοδείες της και οι περισσότερες από 500 ηχογραφήσεις της –μεταξύ άλλων, οι πολύ επιτυχημένες Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι το 1969 και το σάουντρακ του οσκαρικού Αμαντέους το 1985– την ανέδειξαν σε κορυφαίο όνομα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Μουσικός διευθυντής της είναι ο βιρτουόζος βιολονίστας Τζόσουα Μπελ. Υπό τη διεύθυνση του Μπελ και με την υποστήριξη του εξάρχοντα Τόμο Κέλλερ καθώς και του κύριου προσκεκλημένου αρχιμουσικού Μάρρεϋ Περάια, εκπλήσσει κάθε φορά με τη δυναμική της ερμηνεία τόσο σε συμφωνικά έργα όσο και στη μουσική δωματίου.
Την περίοδο 2019–2020 γιόρτασε τα εξηκοστά γενέθλιά της με πρωτότυπα προγράμματα σε συναυλίες και περιοδείες στην Αγγλία και στο εξωτερικό καθώς και με συνεργασίες με εξέχοντες καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων με τον κλαρινετίστα Γαιργκ Βίντμαν και τον πιανίστα Φαζίλ Σάυ.
Επιπλέον, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών συνεχίζει το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της μέσω των προγραμμάτων Learning and Participation (Μάθηση και Συμμετοχή), που απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών και κάθε μορφωτικού επιπέδου. Διοργανώνει εργαστήρια μουσικής σύνθεσης και ερμηνείας για μαθητές, στα οποία θα ενταχθούν στο άμεσο μέλλον άτομα της τρίτης ηλικίας.
Οι συνεργασίες της με τη Southbank Sinfonia, τη Σχολή Γκίλντχολ, το Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής στο Μάντσεστερ και τα σεμινάρια τελειοποίησης που πραγματοποιεί, συμβάλλουν στην ανάδειξη και κατάρτιση νέων επαγγελματιών μουσικών. Τέλος, προσφέρει δημιουργική διέξοδο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε άστεγους σε Κέντρα Ημέρας του Λονδίνου, ενώ προγραμματίζει τακτικά ομιλίες για το κοινό των συναυλιών της.
Academy of Saint Martin in the Fields Fazil Say
Tomo Keller | εξάρχων Fazil Say | πιάνο, μουσική διεύθυνση