Η δεκαετία του 90 αποτέλεσε μια από τις πιο πληθωρικές στο αμερικάνικο – και όχι μόνο – σινεμά. Αρκετές από τις ταινίες που κυκλοφόρησαν τότε, μνημονεύονται μέχρι σήμερα από κοινό και κριτικούς, καλύπτοντας ευρεία γκάμα ειδών και στιλ.
Σε μια πραγματικά χαώδη λίστα με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις, ξεχωρίσαμε εκείνες που κατά την ταπεινή μας άποψη οφείλεις να δεις.
Clerks (1994)
«Τόσο αστεία που θα σε κάνει να ουρλιάξεις» έγραφε το περιοδικό Rolling Stone στην κριτική του για την ταινία του Kevin Smith, ένα διαμαντάκι που εξιστορεί μια ημέρα από τις ζωές δύο όχι και τόσο βαρετών υπαλλήλων: Ο Dante και ο Randal δεν σταματούν να πειράζουν τους πελάτες τους, να συζητούν για ταινίες και να παίζουν χόκεϊ στην οροφή του καταστήματος – απολαυστικές οι ερμηνείες των Biran O’Halloran και Jeff Anderson.
Goodfellas (1990)
“As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster.” Σεβασμός και μόνο για την κορυφαία ίσως ταινία του Martin Scorsese και ταυτόχρονα ένα από τα καλύτερα γκανγκστερικά φιλμ που γυρίστηκαν ποτέ. Robert De Niro, Ray Liota και Joe Pesci δίνουν ρέστα ως πρωταγωνιστικό τρίο. Ανεπανάληπτη.
The Silence of the Lambs (1991)
Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν το έχει δει, αλλά και πάλι δε γινόταν να μην μπει. Η Jodie Foster αναγκάζεται να καταφύγει στη βοήθεια του έγκλειστου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ανθρωποφάγου κατά συρροή δολοφόνου Hannibal Lecter, που έχει την φάτσα και την απίστευτη φωνή του Antony Hopkins, για να πιάσει έναν άλλο κατά συρροή δολοφόνο. Hello, Clarice…
Pulp Fiction (1994)
Η απόλυτη ταινία του Quentin Tarantino είναι ένα instant classic και διαθέτει εκείνο το χαρακτηριστικό στιλ γραφής και όλες τις σινεφίλ εμμονές του μεγάλου δημιουργού που έφτιαξε ολόκληρη σχολή. Η ταινία βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ το σενάριο με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.
Close-Up (Nema-ye Nazdik) (1990)
Ο ιρανός Abbas Kiarostami μεταφέρει στον κινηματογράφο μια παράξενη αληθινή ιστορία ενός άντρα που χρησιμοποίησε την ταυτότητα του μεγάλου Ιρανού σκηνοθέτη Mohsen Makhmalbaf, για να πείσει μια οικογένεια να συμμετάσχει στην υποτιθέμενη νέα του ταινία. Μία από τις σπουδαιότερες ταινίες παγκοσμίως και ταυτόχρονα ένας ύμνος στη δύναμη του σιναμέ και των απλών ανθρώπων.
Heat (1995)
Tο μεγαλύτερο στοίχημα του Michael Mann ήταν να καταφέρει να ισορροπήσει σε μία ταινία, δύο από τα μεγαθήρια του σύγχρονου κινηματογράφου (DeNiro/Pacino). Τα κατάφερε μαεστρικα, και έστησε ένα από τα πιο σφιχτοδεμένα αστυνομικά θρίλερ του σύγχρονου σινεμά, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή στην κλασική ιστορία του «κλέφτη και αστυνόμου».
The Crow (1994)
Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του αδικοχαμένου Brandon Lee έμελλε να είναι κι η σπουδαιότερή του. Βασισμένο σε κόμικ του James O’ Barr το καλτ φιλμ του Alex Projas δεν είναι παρά ένα θλιμμένο ερωτικό γράμμα στην απώλεια του άλλου σου μισού, με σκοτεινή ατμόσφαιρα, υπέροχο soundtrack και σεμιναριακού επιπέδου μοντάζ.
Malcolm X (1992)
Μόνο ο Spike Lee θα μπορούσε να κάνει μια ταινία για έναν από τους πιο επιδραστικούς ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας στις Η.Π.Α. τον χαρισματικό Ελ-Χατζ Μαλίκ Ελ-Σαμπάζ (γεννημένος Μάλκολμ Λιτλ). Και την έκανε όπως (του) έπρεπε, δίνοντας κινηματογραφική πνοή σε έναν θρύλο και έχοντας τον υπέροχο Denzel Washington σε μια από τις κορυφαίες ερμηνείες του.
Chungking Express (1994)
Ο στιλίστας Wong Kar-wai σε μια από τις πρώτες του κινηματογραφικές δουλειές κάνει σαφές ότι ήρθε για να μείνει και γυρίζει μια ονειρική ερωτική ταινία με επίκεντρο το Χονγκ Κονγ, γεμάτη υπέροχες εικόνες, αποκλειστικά και μόνο για τους απαιτητικούς σινεφίλ οφθαλμούς μας.
Magnolia (1999)
Μια τυχαία μέρα στον Σαν Φρανσίσκο Βάλεϊ, δέκα διαφορετικοί χαρακτήρες πρωταγωνιστούν σε μικρές περιπέτειες. Με ένα καταπληκτικό καστ, και υπέροχη μουσική υπόκρουση ο Pol Thomas Anderson φτιάχνει ίσως την πιο συγκινητική και ολοκληρωμένη ταινία του για τη μοναξιά, τις χαμένες ευκαιρίες και την ίδια τη ζωή.
Fargo (1996)
Ένας πωλητής αυτοκινήτων με οικονομικά προβλήματα βάζει δυο γκάνγκστερ να απαγάγουν τη γυναίκα του, σε αυτό το αριστούργημα -σήμα κατατεθέν του σινεμά τον αδερφών Coen, το οποίο απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες. Ίσως η καλύτερη ταινία τους μέχρι σήμερα, βασισμένη εν μέρει σε αληθινή ιστορία.