Αυτό θα πει «γερά αντανακλαστικά». Λίγο μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την αναστολή των προβολών σε κλειστά σινεμά μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» ανακοίνωσαν πως όλο το φεστιβάλ γίνεται… θερινό, προσθέτοντας στα ήδη υπάρχοντα (Ριβιέρα, Λαΐς, Στέλλα και Τριανόν) ακόμη τρία θερινά: την Αίγλη Ζαππείου, το Άνεσις και το Cine Αθηναία.
Δείτε αναλυτικά το νέο πρόγραμμα εδώ.
Η προοπτική αυτή μας χαροποίησε πολύ, δε θα σας το κρύψουμε. Αλλά έγινε με μπόλικη δουλειά και άψογο συντονισμό από την διοργάνωση.
«Εξ’ αρχής από το καλοκαίρι δουλέψαμε σε τριπλή κατεύθυνση. Είχαμε στο μυαλό μας ότι το φετινό Φεστιβάλ δε θα μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα λόγω συνθηκών και επιχειρήσαμε να εφαρμόσουμε ένα υβριδικό μοντέλο του. Από το καλοκαίρι που προετοιμαζόμασταν λοιπόν, είχαμε τρία σενάρια. Το πρώτο που απευχόμασταν ήταν η απευθείας μεταφορά μέρους του Φεστιβάλ σε online συνθήκη, το δεύτερο ήταν το Φεστιβάλ να γίνει σε χειμερινά, θερινά και online και το τρίτο σενάριο ήταν να μεταφέρουμε ολόκληρο το πρόγραμμα στα θερινά, όπως και έγινε», μας λέει ο Λουκάς Κάτσικας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών, για την… περιπετειώδη φετινή διοργάνωση και προσθέτει:
«Τώρα το πώς έγινε θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, να παίξει σε Φεστιβάλ. Μπορεί να έπαιρνε και βραβείο. Έγινε πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολύ συντονισμένα και με απόλυτη συναίσθηση ότι είχαμε προετοιμαστεί για αυτό κατά κάποιον τρόπο, και το είχαμε προβλέψει. Από την Παρασκευή στις 18.00 όταν έγινε η ανακοίνωση των μέτρων, μέχρι και χθες πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά, και πρόλαβε και έγινε η μεταφορά του Φεστιβάλ χωρίς να θυσιαστεί καμία ταινία. Μάλιστα βρήκαμε και ένα ακόμα θερινό που θα προβάλλει επικουρικά τις δύο 3D ταινίες μας. Καταφέραμε μέχρι και αυτό.
Ξεκινάμε λοιπόν αύριο με τις προβολές στα θερινά και με τις online προβολές που είναι αρκετά από τα «φιλέτα» του φεστιβάλ για να μπορέσει να τα παρακολουθήσει όποιος θέλει από το σπίτι, με ένα πολύ μικρό αντίτιμο – το ήμισυ του εισιτηρίου».
Εμείς από την πλευρά μας ξεχωρίσαμε 14 ταινίες που θα προβληθούν φέτος και σας προτείνουμε να τις βάλετε άμεσα στην ατζέντα σας.
Το Χρώμα του Ροδιού, Σεργκέι Παρατζάνοφ - αφιέρωμα Το Σινεμά Ονειρεύεται
Ο Σκορσέζε ανέλαβε την αποκατάστασή του ενώ ο Αντονιόνι είδε σ' αυτό την απόλυτη ομορφιά. Το αριστούργημα του Παρατζάνοφ από το 1969, παραμένει ένα εξωτικό κινηματογραφικό πλάσμα που μιλάει τη δική του γλώσσα.
Nomadland, Κλόι Ζάο (Χρυσός Λέοντας 2020 στη Βενετία)- Ταινία έναρξης
Η ταχύτατα ανερχόμενη Κλόι Ζάο (Χρυσή Αθηνά για το «The Rider») επιστρέφει με ένα road movie που ήδη προοιωνίζεται για τις μεγάλες βραβεύσεις της σεζόν. Τι είναι όμως το «Nomadland»; Είναι η ιστορία μιας μοντέρνας περιπλανώμενης, που διαλέγει μια ωραία πρωία να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε δεδομένη ζωή της και να διασχίσει ολομόναχη την αμερικανική ενδοχώρα, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο και αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει.
Δεν Υπάρχει Κακό, Μοχάμαντ Ρασούλοφ - Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ
Τέσσερεις καθηλωτικές βινιέτες, γυρισμένες κρυφά από το καθεστώς Αχμαντινετζάντ, επιχειρούν να ζυγίσουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο της διαρκούς απειλής των πολιτικών διώξεων και της θανατικής ποινής στο σύγχρονο Ιράν. Αψηφώντας την απαγόρευση να γυρίζει ταινίες αλλά και να ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ αντιστέκεται έμπρακτα και σθεναρά μέσα από την τέχνη του. Η φετινή Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου.
Μπάρτον Φινκ, Τζόελ Κόεν, Ίθαν Κόεν - αφιέρωμα Το Σινεμά Ονειρεύεται
Οι αδελφοί Κοέν στο δημιουργικό τους απόγειο με το οποίο σάρωσαν, για πρώτη φορά στην ιστορία των Καννών, όλα τα μεγάλα βραβεία (Χρυσό Φοίνικα, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ερμηνείας).
Σε Κουβαλάω Μέσα μου, Χάιντι Γιούιν - Διεθνές Διαγωνιστικό, βραβείο κοινού στο Σάντανς
Χάιντι Γιούινγκ ακολουθεί έναν επίδοξο σεφ κι έναν νεαρό καθηγητή πανεπιστημίου από τη στιγμή της γνωριμίας τους, στο Μεξικό των 80s, μέχρι τη Νέα Υόρκη του σήμερα, κινηματογραφώντας τη σχέση τους σαν νυχτερινό ψίθυρο, σαν ένα γοητευτικό παραμύθι.
Crash, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, 4Κ αποκατάσταση
Σκάνδαλο στο Φεστιβάλ Καννών (παρά το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, που κέρδισε εκεί) και αλλεπάλληλα προβλήματα με τη λογοκρισία ανά τον κόσμο για την πιο πολυσυζητημένη και τολμηρή δημιουργία του Κρόνενμπεργκ, μια από τις καλύτερές του. Προβάλλεται στη 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση που έκανε πρόσφατα ο σκηνοθέτης του.
Το Ιερό Βουνό, Αλεχάντρο Χοντορόφσκι, αφιέρωμα Το Σινεμά Ονειρεύεται
Για το ντελιριακό magnum opus του αιρετικού Χιλιανού δημιουργού («Santa Sangre») δεν υπάρχει εύκολη περιγραφή. Υπάρχει η αλληγορία μιας μεσσιανικής φιγούρας, να διασχίζει έναν πλήρως διεφθαρμένο μοντέρνο κόσμο, σε αναζήτηση επιφοίτησης.
Gagarine, Φανί Λιατάρ, Ζερεμί Τρουί - επιλογή από τις Κάννες 2020, Διεθνές Διαγωνιστικό
Αναμειγνύοντας θαρραλέα μυθοπλασία και πραγματικότητα, οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες παίρνουν επάξια τη σκυτάλη από τους «Άθλιους» του Λατζ Λι για να εκτοξεύσουν τη σκληρή καθημερινότητα των παρισινών προαστίων στη σφαίρα του μαγικού ρεαλισμού.
Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα, Μπι Γκαν - αφιέρωμα Το Σινεμά Ονειρεύεται
Το κινηματογραφικό κόσμημα του Μπι Γκαν προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχοντας, δύο χρόνια πριν, αποπλανήσει το κοινό του Φεστιβάλ Καννών και έκτοτε τρυπώσει στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας.
Οδός Μαλχόλαντ, Ντέιβιντ Λιντς, αφιέρωμα Το Σινεμά Ονειρεύεται
Με βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και ανάλογη υποψηφιότητα στα Όσκαρ, η αριστουργηματική «Οδός Μαλχόλαντ» περιπλανιέται στη σκιά του Χόλιγουντ, σε ένα νυχτερινό Λος Άντζελες, παρέα με δυο γυναίκες που προσπαθούν να λύσουν ένα μυστήριο, ένα νεαρό σκηνοθέτη σε κίνδυνο, ένα αινιγματικό μπλε κουτί με το κλειδί του.
Μεταφορά, Ηλίας Γιαννακάκης, Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ
Εν όψει της μεταφοράς της από το επιβλητικό Βαλλιάνειο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Βιβλιοθήκη αποκτά φωνή και αφηγείται την πολύπαθη διαδρομή της, αντανακλώντας μέσω αυτής κάθε ιστορικό ορόσημο από καταβολής του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Αντρέι Ταρκόφσκι: Σινεμά σαν Προσευχή, Αντρέι Α. Ταρκόφσκι *υιός, ICONS, Ντοκιμαντέρ
Ανέκδοτες φωτογραφίες, σκηνές από γυρίσματα, ποιήματα και αφηγήσεις από το προσωπικό ημερολόγιο του Αντρέι Ταρκόφσκι αντιστοιχίζουν τα βιώματα και τις ιδέες του κορυφαίου Ρώσου δημιουργού με τις ταινίες του.
Χάρολντ και Μοντ, Χαλ Άσμπι- αφιέρωμα στο περιοδικό ΒΑΒΕΛ
Το 1971 ο μετέπειτα καταξιωμένος σκηνοθέτης των «Shampoo» και «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» πίστεψε τόσο πολύ στον τρελό έρωτα ενός καταθλιπτικού νεαρού με μια θεοπάλαβη 80χρονη, ώστε να τον αποτυπώσει σε μια από τις πιο ανατρεπτικές ταινίες εκείνης της δεκαετίας.
Η Νύμφη του Νερού, Κριστιάν Πέτζολντ, Ταινία Λήξης
Ο πολυβραβευμένος δημιουργός των «Phoenix» και «Transit», στην πιο παραμυθένια σκηνοθετική του απόπειρα, ανατρέπει τα θεμέλια του μελοδράματος με μια ρομαντική βουτιά σε μία δική του «Μορφή του Νερού», διηγούμενος την ιστορία ενός μεταφυσικού έρωτα, τόσο ακριβοθώρητου όσο και καταδικασμένου.
Αμμωνίτης, Φράνσις Λι - Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ
Στην πολυαναμενόμενη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας του, ο βραβευμένος σκηνοθέτης του «God's Own Country» τοποθετεί τις Κέιτ Γουίνσλετ και Σίρσα Ρόναν πρωταγωνίστριες στην καρδιά ενός πανίσχυρου ρομάντζου το οποίο υπήρξε επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Καννών 2020, προβάλλεται στη χώρα μας αμέσως μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο Φεστιβάλ του Τορόντο και θεωρείται ήδη ένα από τα βέβαια φαβορί των επερχόμενων Όσκαρ.
Shirley, Τζόζεφιν Ντέκερ, - Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ
Η Τζόζεφιν Ντέκερ, σε σκηνοθετικό ντελίριο, υπογράφει ένα ψευδαισθητικό και εξόχως αντισυμβατικό biopic, η σπουδαία Ελίζαμπεθ Μος εντυπωσιάζει με το εύρος της ερμηνευτικής της παλέτας στον ρόλο της Σίρλεϊ Τζάκσον και οι Οντέσα Γιανγκ, Λόγκαν Λέρμαν και Μάικλ Στούλμπαργκ σιγοντάρουν σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που βαδίζει θαρραλέα σε ανεξερεύνητους διαδρόμους του ανθρώπινου μυαλού.
Μάρκος, Νίκος Σκαρέντζος - Μουσική και Φιλμ
Mια παρέα μουσικών ταξιδεύει στη Σύρο για να συμμετάσχει σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Παράλληλα με αυτό το ταξίδι, συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική κληρονομιά του μουσικού στον 21ο αιώνα. Ένα ντοκιμαντέρ για την επιρροή του Μάρκου στο σύγχρονο ηχοτοπίο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
Minamata, Άντριου Λέβιτας - Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ
Ο Τζόνι Ντεπ, σε εξαιρετική υποκριτική φόρμα και σε διάλογο με τους προσωπικούς του δαίμονες, υποδύεται τον θρυλικό φωτογράφο Γουίλιαμ Γιουτζίν Σμιθ, σε ένα οικολογικό θρίλερ βασισμένο στα αληθινά γεγονότα που μετέτρεψαν τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης σε ζωντανά φαντάσματα.
Πηγή περιλήψεων: Aiff.gr