Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους δασμούς του Τραμπ στα αυτοκίνητα
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά προκαλεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά προκαλεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την περασμένη εβδομάδα, με το οποίο επιβάλλονται δασμοί 25% σε όλα τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ από τις 2 Απριλίου.
Ορισμένοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι αυτοί οι δασμοί μπορούν ρεαλιστικά να διατηρηθούν, παρόλο που ο Τραμπ επέμεινε πως είναι μόνιμοι. Το επιπλέον κόστος που θα επωμιστούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι προμηθευτές και οι καταναλωτές είναι δύσκολο να υπολογιστεί, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, όλοι αναμένουν την ανακοίνωση περαιτέρω λεπτομερειών σχετικά με τους δασμούς και τη διαδικασία, σύμφωνα με το Reuters.
Οι κυβερνήσεις επιβάλλουν δασμούς ή φόρους στα εισαγόμενα αγαθά, κυρίως για να στηρίξουν τις τοπικές βιομηχανίες. Το πραγματικό κόστος των δασμών το επωμίζονται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ, όχι οι ξένες εταιρείες που εξάγουν προϊόντα. Αν ένα αγαθό δεν μπορεί να κατασκευαστεί στην Αμερική – όπως προϊόντα που παράγονται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες ή ορυκτά που δεν υπάρχουν στο αμερικανικό έδαφος – τότε οι εταιρείες πιθανότατα θα μετακυλίσουν το κόστος των δασμών στις τιμές τους, με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.
Ταυτόχρονα, οι δασμοί ως μορφή φορολογίας προσφέρουν και κοινωνικά οφέλη, αφού αποφέρουν φορολογικά έσοδα που ενισχύουν τις τοπικές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας τις εγχώριες βιομηχανίες και χρηματοδοτώντας δημόσιες υπηρεσίες.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών πλήττονται από τους δασμούς. Σύμφωνα με το Reuters:
Το εργοστάσιο της BMW στο San Luis Potosi του Μεξικού, παράγει τις Σειρά 3, Σειρά 2 Coupe και M2, με σχεδόν όλη την παραγωγή να πηγαίνει στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές παγκοσμίως.
Η Ford έχει τρία εργοστάσια στο Μεξικό. Εξήγαγε λίγο λιγότερο από 196.000 αυτοκίνητα στη Βόρεια Αμερική το πρώτο εξάμηνο του 2024, με το 90% να πηγαίνει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την AMIA του Μεξικού.
Η GM εισήγαγε περίπου 750.000 οχήματα από τον Καναδά ή το Μεξικό το 2024 στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα να κατασκευάζονται στο Μεξικό, αναφέρει η GlobalData. Περιλαμβάνουν τα Chevy Silverado, GMC Sierra πλήρους μεγέθους pickup και μεσαίου μεγέθους SUV. Τα εργοστάσια του Μεξικού κατασκευάζουν επίσης δύο από τα νέα ηλεκτρικά της. Τα τρία εργοστάσια της GM στον Καναδά παράγουν ηλεκτρικά φορτηγά, το φορτηγό Chevrolet Silverado Heavy Duty και τον κινητήρα V8 και το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη.
Η Honda στέλνει το 80% της μεξικανικής παραγωγής της στην αγορά των ΗΠΑ. Προειδοποίησε στις 6 Νοεμβρίου ότι θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της παραγωγής εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν μόνιμους δασμούς στις εισαγωγές του Μεξικού.
Η Kia της Νότιας Κορέας έχει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό που κατασκευάζει τα δικά της οχήματα και μερικά SUV Santa Fe για τη θυγατρική της Hyundai Motor για εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Mazda εξήγαγε περίπου 120.000 οχήματα από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, αλλά είπε ότι ενδέχεται να επανεξετάσει περαιτέρω επενδύσεις εάν επιβληθούν δασμοί.
Η Nissan Motor έχει δύο εργοστάσια στο Μεξικό όπου κατασκευάζει τα μοντέλα Sentra, Versa και Kicks για την αγορά των ΗΠΑ. Παρήγαγε σχεδόν 505.000 οχήματα στο Μεξικό τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.
Η Stellantis λειτουργεί εργοστάσια συναρμολόγησης στο Μεξικό, κατασκευάζοντας pickup Ram και van, καθώς και το μεσαίο SUV Jeep Compass. Ο όμιλος διαθέτει δύο εργοστάσια συναρμολόγησης στον Καναδά, ένα όπου κατασκευάζει μοντέλα της Chrysler και ένα άλλο που έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει την παραγωγή ενός νέου μοντέλου Jeep φέτος.
Η Toyota Motor κατασκευάζει το φορτηγό της στην Τακόμα σε δύο εργοστάσια στο Μεξικό και πούλησε περισσότερα από 230.000 από αυτά στις ΗΠΑ το 2023, ή το 10% των συνολικών πωλήσεων σε αυτήν την αγορά.
Το εργοστάσιο της Volkswagen στην Πουέμπλα του Μεξικού, κατασκεύασε σχεδόν 350.000 αυτοκίνητα το 2023, συμπεριλαμβανομένων των Jetta, Tiguan και Taos, όλα για εξαγωγή στις ΗΠΑ Στον Καναδά, η Volkswagen κατασκευάζει ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο μπαταριών στο Οντάριο, με παραγωγή να ξεκινά έως το 2027. Η Volkswagen χρησιμοποιεί περισσότερα από το εργοστάσιο της Volkswagen, η Chipaa στο Μεξικό. 5.000 άτομα. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, σχεδόν 40.000 οχήματα εξήχθησαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την AMIA του Μεξικού.
Autoliv (Σουηδία): Ηγέτιδα στην κατασκευή αερόσακων και ζωνών ασφαλείας, με 15.000 υπαλλήλους στο Μεξικό.
Michelin: Δύο εργοστάσια στο Μεξικό, τρία στον Καναδά.
Yanfeng (Κίνα): Προμηθεύει GM και Toyota από το Μεξικό.
Pirelli, Brembo, Eurogroup (Ιταλία): Κατασκευάζουν ανταλλακτικά στο Μεξικό.
Το 2023, η Tesla ενθάρρυνε Κινέζους προμηθευτές να ανοίξουν εργοστάσια στο Μεξικό για να προμηθεύσουν το νέο εργοστάσιο που σχεδίαζε, όμως τα σχέδια δεν έχουν υλοποιηθεί.
Καμία εταιρεία δεν μένει ανεπηρέαστη
Ακόμα και η Tesla, με το Model 3 Performance που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριου περιεχομένου (87,5%), δεν θα ξεφύγει από τις συνέπειες. Οι περισσότερες εταιρείες που συναρμολογούν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν 40-50% εισαγόμενα εξαρτήματα. Η Ford εισάγει μόνο το 21% των οχημάτων που πουλά στις ΗΠΑ, αλλά ο CEO Τζιμ Φάρλεϊ δηλώνει πως «δεν έχει ανοσία στις επιπτώσεις των δασμών» και ότι αυτές θα είναι «πιθανότατα σημαντικές σε ολόκληρο τον κλάδο».