5 θεατρικές παραστάσεις που θίγουν σπουδαία κοινωνικά ζητήματα

Έχεις όρεξη για φλογερές συζητήσεις μετά το θέατρο; Σου έχουμε πέντε παραστάσεις που δεν θα σε αφήσουν να κοιμηθείς το βράδυ.

5 θεατρικές παραστάσεις που θίγουν σπουδαία κοινωνικά ζητήματα

Το προσωπικό είναι πολιτικό, και το θεατρικό είναι κατεξοχήν κοινωνικό, κι αν δεν πιστεύεις εμάς σίγουρα θα πιστέψεις τις πέντε σπουδαίες παραστάσεις που ακολουθούν, και έχουν εξαιρετικά σημαντικά πράγματα να πουν.

Το συνέδριο για το Ιράν στο Θέατρο Πορεία

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία μόνο παράσταση για να σου πούμε ότι δεν πρέπει να χάσεις από όσες είδαμε φέτος, αυτή σίγουρα θα ήταν το Συνέδριο για το Ιράν. Ένα κανονικό, όσο και απολύτως θεατρικό συνέδριο, ευρηματικά σκηνοθετημένο από τον Χρήστο Θεοδωρίδη και άψογα ενορχηστρωμένο από τους ηθοποιούς της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων, έκανε απανωτά sold out τον χειμώνα στο ΠΛΥΦΑ και τώρα επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Πορεία.

Το έργο του Ιβάν Βιριπάγιεφ θίγει κοινωνικά, πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα, με αφορμή (ή μήπως με πρόσχημα;) το ιρανικό ζήτημα –γιατί κακά τα ψέματα, όταν η Δύση συζητά για οποιοδήποτε ζήτημα, στην πραγματικότητα συζητά για τον εαυτό της. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Περισσότερα και αναλυτικότερα έχουμε εδώ - Το Συνέδριο για το Ιράν είναι η παράσταση που επείγει να δεις 

Ignoramus στο Ρεκτιφιέ

Μια σατιρική παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα του σήμερα, μια πρωτότυπη δραματουργία βασισμένη σε μελέτες, συνεντεύξεις πολιτών και δημοσιογράφων, καθώς και επιτόπια έρευνα σε κυρίαρχο ΜΜΕ είναι το Ignoramus του Γιάννη Ασκάρογλου. Ως θέατρο-ντοκουμέντο, η παράσταση διερευνά την σχέση μας με τα ΜΜΕ, τους παράγοντες της ανεξαρτησίας τους, αλλά και τη χίμαιρα της αντικειμενικής αλήθειας.

Καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της «προκατάληψης της επιβεβαίωσης» (η τάση του ανθρώπου να λαμβάνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες που συνάδουν με τις ήδη υπάρχουσες απόψεις του), ποιες ειδήσεις επιλέγουμε να μαθαίνουμε και πόσο αμφισβητούμε τα όσα ήδη γνωρίζουμε; Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Καπετάνιος, Πένη Μπουκουβάλα, Αιμιλία Σιαφαρίκα. Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ

Μετά το τέλος στο ΠΛΥΦΑ

Τα παιχνίδια εξουσίας που υποβόσκουν κάτω από τις ανθρώπινες σχέσεις ώσπου να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να αναδυθούν στην επιφάνεια, η ιδρυματοποίηση που αναπτύσσεται στα εργασιακά περιβάλλοντα και η βαθιά ανισότητα των έμφυλων ρόλων που γεννά τέρατα είναι τα θέματα του έργου του Dennis Kelly που σκηνοθετεί η Άννα Μιχελή στο ΠΛΥΦΑ. Στα δυνατά σημεία της παράστασης, οι καθηλωτικές ερμηνείες των Φοίβου Παπακώστα και Κατερίνας Σπύρου, που μοιράζονται τους δύο και μοναδικούς ρόλους. Λεπτομέρειες και εισιτήρια εδώ.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Λουίζ και ο Μαρκ είναι συνάδελφοι. Μια πυρηνική έκρηξη τους οδήγησε σε ένα υπόγειο καταφύγιο όπου θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα επίπεδα της ραδιενέργειας να πέσουν και να είναι ασφαλές να βγουν έξω. Στον υποχρεωτικό εγκλεισμό, αναδύονται τα καλύτερα και τα χειρότερα ένστικτα τους. Μια σχέση οικειότητας, χειραγώγησης και κακοποίησης υφαίνεται μέσα στα λεπτά, τις ώρες, τις μέρες που περνάνε μαζί, απομονωμένοι από τον έξω κόσμο.

Απόπειρες για τη ζωή της στο Θέατρο Θησείον

Η θεατρική ομάδα À Vendre, μετά από έναν πολύ επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Κύπρο, ταξιδεύει στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο Θέατρο Θησείον και μόνο για 4 παραστάσεις, το σπουδαίο έργο Απόπειρες για τη ζωή της του Μάρτιν Κριμπ. Κορυφαίο δείγμα του in-yer-face theatre, το έργο που καθιέρωσε στο διεθνές στερέωμα τον Βρετανό συγγραφέα ανεβαίνει 28 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά ο άλλος; 17 σκηνές, 17 απόπειρες να περιγράψουμε, 17 προσπάθειες να καταλάβουμε, 17 ιστορίες που μας παρουσιάζουν τη διαδικασία κατασκευής μιας ταυτότητας για δημόσια κατανάλωση. Μια γυναίκα με διαφορετικές ταυτότητες είναι o μόνος συνδετικός κρίκος. Η Άννα είναι θύμα εμφυλίου πολέμου, είναι σούπερσταρ, είναι τουριστική ξεναγός, είναι εικαστική καλλιτέχνιδα, είναι διεθνής τρομοκράτης. Είναι θραύσματα μιας γυναίκας που μπορεί να είναι όλα –ή και τίποτα. Σκηνοθετεί η Μαρία Βαρνακκίδου και ερμηνεύουν οι Γιώργος Κυριάκου, Αριάνα Μαρκουλίδου, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Πολυξένη Σάββα, Πέννυ Φοινίρη. Κρατήσεις και λεπτομέρειες εδώ

Z_X: Μια ημιτελής χαρτογράφηση ενός χάσματος στο Bios

Η παράσταση Z_X είναι μια χαρτογράφηση του γενεαλογικού χάσματος από τη γενιά Z στην γενιά X. Είναι μια υποκειμενική έρευνα πάνω σε αντικείμενα και έννοιες που σημάδεψαν την καθημερινότητα της γενιάς X και κληρονομήθηκαν άλλοτε ασυνείδητα, άλλοτε μετασχηματισμένα από τη γενιά Z. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή τι δημιουργήθηκε; Τι άλλαξε; Τι παρέμεινε ίδιο;

Μέσα από μια εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου το έργο αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών και την διαφορετική κουλτούρα μέσα στην οποία ζουν. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Βαλαή. Παίζουν οι Νοεμή Βασιλειάδου, Πένυ Ελευθεριάδου, Στράτος Νταλαμάγκος. Εισιτήρια και λεπτομέρειες εδώ.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v