Σημάδια ότι μια φιλία έχει αρχίσει να γίνεται τοξική
Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι μια φιλία έχει αρχίσει να γίνεται τοξική είναι η αίσθηση ότι οι ανάγκες σου παραμελούνται.
Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι μια φιλία έχει αρχίσει να γίνεται τοξική είναι η αίσθηση ότι οι ανάγκες σου παραμελούνται.
Οι φιλίες είναι από τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας. Μας προσφέρουν υποστήριξη, γέλιο και συντροφικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που μια φιλία μπορεί να αρχίσει να γίνεται τοξική, και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να το καταλάβουμε. Στην αρχή, ίσως να μην παρατηρούμε τα σημάδια, γιατί είμαστε δεμένοι με αυτό το άτομο. Όμως, όταν μια φιλία αρχίζει να μας επηρεάζει αρνητικά, είναι καλό να την αναγνωρίσουμε και να δούμε αν αξίζει να συνεχίσουμε.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία μπορεί να έχει γίνει τοξική και πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε πριν μας επηρεάσει περισσότερο.
Παραμέληση των αναγκών σου
Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι μια φιλία έχει αρχίσει να γίνεται τοξική είναι η αίσθηση ότι οι ανάγκες σου παραμελούνται. Σε μια υγιή φιλία, η αμοιβαιότητα είναι θεμελιώδης. Όταν όμως, συνεχώς, εσύ είσαι εκεί για τον φίλο σου, προσφέροντας υποστήριξη και ακούγοντας τα προβλήματά του, ενώ εκείνος δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο, τότε η φιλία δεν είναι πλέον ισχυρή και ισότιμη. Συχνά, μπορεί να αισθάνεσαι ότι δίνεις περισσότερα από όσα παίρνεις, κάτι που δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης και συναισθηματικής εξάντλησης.
Υπερβολικός έλεγχος και χειριστικές συμπεριφορές
Ακόμη, μια τοξική φιλία μπορεί να χαρακτηριστεί από υπερβολικό έλεγχο και χειριστικές συμπεριφορές. Όταν ο φίλος σου προσπαθεί συνεχώς να σου επιβάλει τις απόψεις του ή να επηρεάσει τις αποφάσεις σου, χωρίς να σέβεται την αυτονομία σου, τότε αυτό δείχνει ότι η σχέση δεν είναι υγιής. Οι τοξικές φιλίες συχνά χαρακτηρίζονται από την ανάγκη ενός ατόμου να ασκεί συνεχώς έλεγχο στον άλλο.
Συνεχής αρνητικότητα και έλλειψη υποστήριξης
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τοξικής φιλίας είναι η συνεχής αρνητικότητα και η έλλειψη υποστήριξης. Αν ο φίλος σου συνεχώς σε επικρίνει, σε αποδοκιμάζει ή απλά δεν χαίρεται για τις επιτυχίες σου, τότε πιθανότατα η φιλία αυτή έχει πάρει μια τοξική κατεύθυνση. Η κακεντρέχεια ή η απόσταση από τα θετικά συναισθήματα είναι σημάδια ότι η σχέση αυτή δεν προάγει την προσωπική ανάπτυξή σου. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι ο φίλος σου δεν συμμερίζεται τη χαρά σου ή εκφράζει τον θαυμασμό του μόνο για να σε μειώσει ή να σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια.
Έλλειψη ειλικρίνειας και παραποίηση της αλήθειας
Η έλλειψη ειλικρίνειας και η συστηματική παραποίηση της αλήθειας είναι επίσης δείκτες μιας τοξικής φιλίας. Όταν ο φίλος σου αρχίσει να λέει ψέματα ή να κρύβει σημαντικά πράγματα από σένα, αυτό αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη, το θεμέλιο μιας φιλίας, αρχίζει να διαλύεται. Αντί να αισθάνεσαι ασφαλής στην σχέση σου, αρχίζεις να αισθάνεσαι αβεβαιότητα και σύγχυση για τις προθέσεις του άλλου.
Συνεχείς συγκρούσεις και επαναλαμβανόμενες συγνώμες
Τέλος, οι τοξικές φιλίες χαρακτηρίζονται από έναν επαναλαμβανόμενο φαύλο κύκλο του να σε πληγώνει κάποιος και μετά να σου ζητά συγγνώμη. Οι συνεχείς συγκρούσεις και η έλλειψη αλλαγής στη συμπεριφορά του φίλου σου είναι ενδείξεις ότι η σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει υγιώς. Εάν κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, ζητείται συγγνώμη, αλλά οι ίδιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται, τότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο και αφορά τη δυναμική της σχέσης.