Πρέπει όντως να σιδερώνουμε τα ρούχα;
Σε μια εποχή που κανείς δεν έχει χρόνο για σιδέρωμα, τα ρούχα μας αντέχουν λιγότερο καιρό, και είναι λιγότερο καθαρά. Μύθος ή αλήθεια; Ας το εξετάσουμε αναλυτικά.
Σε μια εποχή που κανείς δεν έχει χρόνο για σιδέρωμα, τα ρούχα μας αντέχουν λιγότερο καιρό, και είναι λιγότερο καθαρά. Μύθος ή αλήθεια; Ας το εξετάσουμε αναλυτικά.
Καθώς ο χρόνος όλων μας όλο και συρρικνώνεται, πολλές από τις δουλειές του σπιτιού που κάποτε ήταν καθημερινότητα, περνούν σιγά σιγά στη λήθη, να κάνουν παρέα σε επαγγέλματα σαν αυτό του γανωτή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρεις σιδερώνουν πιθανότατα πλέον μόνο τα πουκάμισα, που δεν έχει εφευρεθεί ακόμα τρόπος να φοριούνται ασιδέρωτα –για να μην πούμε για εκείνους που έχουν καταργήσει εντελώς τα πουκάμισα, εν αναμονή της εφεύρεσης του τρόπου να φοριούνται ασιδέρωτα.
Θεωρητικά, όμως, θα έπρεπε να σιδερώνουμε όλα τα ρούχα. Όχι μόνο για να δείχνουν ωραιότερα, αλλά και επειδή το σιδέρωμα τους εξασφαλίζει μακροζωία, και σκοτώνει έξτρα βακτήρια που όχι, δεν φεύγουν όλα στο πλύσιμο. Το πού θα βρεις χρόνο να το κάνεις και αυτό, λυπούμαστε, αλλά δεν μπορούμε να σου το λύσουμε. Τους λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να σιδερώνεις, ωστόσο, σου τους βρήκαμε.
Να πεθάνουν τα μικρόβια, να πεθάνουν
Το σιδέρωμα, και ειδικά εκείνο με ατμό, σκοτώνει μικρόβια και βακτήρια, αφήνοντας τα υφάσματα πιο καθαρά από ποτέ. Ναι, το κάνει και το πλυντήριο αυτό, σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, ορισμένα μικρόβια είναι ανθεκτικά και μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στα ρούχα μας, ακόμη και μετά το πλύσιμο σε ζεστές θερμοκρασίες. Τα θερμόφιλα βακτήρια και οι μύκητες είναι δύο παραδείγματα ανεπιθύμητων παθογόνων που μπορούν να επιβιώσουν. Χώρια που, αν απλώνεις έξω τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά, άλλα είδη βακτηρίων και ζωυφίων μπορούν να κολλήσουν πάνω τους. Η θερμότητα και ο ατμός του σίδερου θα τα εξαλείψουν και αυτά.
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα ρούχα
Το σιδέρωμα αποτρέπει τη συρρίκνωση των ρούχων. Κατά τη διαδικασία του σιδερώματος, η θερμότητα και η υγρασία που απελευθερώνονται βοηθούν στην αποκατάσταση των ινών του υφάσματος. Όταν οι ίνες είναι υγρές και εκτίθενται σε θερμότητα, μπορούν να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση, μειώνοντας την τάση να συρρικνωθούν κατά το στέγνωμα. Επιπλέον, η θερμότητα που εφαρμόζεται κατά το σιδέρωμα μπορεί να σταθεροποιήσει τις ίνες του υφάσματος, κάνοντάς τες λιγότερο επιρρεπείς σε αλλαγές λόγω υγρασίας ή θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι και το λινό, τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε συρρίκνωση.
Της μακροζωίας το ανάγνωσμα
Το σιδέρωμα βοηθά τα ρούχα να ζήσουν περισσότερο, προλαμβάνοντας τις φθορές του υφάσματος. Πώς το κάνει αυτό; Βοηθώντας στην εξομάλυνση των ινών του υφάσματος, και μειώνοντας την τριβή και την καταπόνηση που προκαλούνται από τις ζάρες. Όταν οι ίνες είναι τσαλακωμένες, είναι πιο επιρρεπείς σε φθορά και σκίσιμο. Άσε που τα σιδερωμένα ρούχα διατηρούν καλύτερα τη μορφή τους κατά την αποθήκευση και τη χρήση, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για επαναλαμβανόμενο πλύσιμο και σιδέρωμα, μειώνοντας έτσι τη φθορά από αυτές τις διαδικασίες. Και τέλος, η θερμότητα που εκλύεται κατά το σιδέρωμα μπορεί να αποστειρώσει τα ρούχα, εξαλείφοντας βακτήρια και μύκητες που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα υφάσματα.