Οι λόγοι που δεν νιώθεις ακόμα ότι κλειδώσατε
Αυτό το κείμενο δεν θέλει ούτε να σε αγχώσει, ούτε να σου πει ότι έχεις πρόβλημα, ούτε ότι έμπλεξες με ψυχοπαθή. Αλλά ελπίζουμε να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
Αυτό το κείμενο δεν θέλει ούτε να σε αγχώσει, ούτε να σου πει ότι έχεις πρόβλημα, ούτε ότι έμπλεξες με ψυχοπαθή. Αλλά ελπίζουμε να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
Δεν γίνεται να είμαστε όλοι αλλεργικοί στις δεσμεύσεις. Αυτό είναι το καλύτερο, το πιο αθώο σενάριο που μπορεί να σου κάτσει όταν γνωρίζεις κάποιον που τα βρίσκετε, αλλά δεν μπορείς να τον πείσεις να είστε μαζί. Μισόλογα, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και ένα συνεχές τεστάρισμα της υπομονής σου, λοιπόν, και εμείς μπαίνουμε στη διαδικασία να σου εξηγήσουμε τι μπορεί να πηγαίνει λάθος.
Αρχικά, η αλλεργία στις δεσμεύσεις είναι τραγούδι
Και σίγουρα το τραγούδι θα δανείστηκε τον τίτλο του από άρθρο περιοδικού ή βιβλίο αυτοβοήθειας. Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία σε κάτι μαθαίνουν να το αποφεύγουν. Δεν έχεις δει άτομα με αλλεργία στα φιστίκια να φέρνουν μια κουταλιά φιστικοβούτυρο όσο πιο κοντά μπορούν στα χείλη τους, έτσι για την ένταση της στιγμής. Συνεπώς ξέχνα αυτό το κόνσεπτ και ξέχνα κάθε άλλη δικαιολογία ή επιχείρημα που να βασίζεται σε αυτό: Έμπλεξες με άτομο που θέλει τα μπόνους της σχέσης χωρίς τα βαρετά και καθημερινά, που εν τέλει είναι αυτά που σε κάνουν να νιώθεις και ασφαλής.
Ίσως δεν θέλει να σε στεναχωρήσει
Για να προλάβουμε κάποια αντίδραση, σου λέμε από τώρα ότι η παράγραφος θα καταλήξει να λέει «ναι, είναι εγωιστής». Αλλά το γεγονός ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να δει πέρα απ’ τη μύτη του για να καταλάβει ότι με το να σου σερβίρει χλιαρότητα, μακροπρόθεσμα σού προκαλεί περισσότερη στεναχώρια, δεν σημαίνει πως δεν έχει όντως την πρόθεση να μην σε στεναχωρήσει. Ακόμα κι αν αυτό κρύβει από πίσω την επιθυμία να μην τον θεωρήσεις κακό άνθρωπο όταν αναπόφευκτα σε στεναχωρήσει. Ε ναι, αυτό είναι αρκετά εγωιστικό. Επίσης όμως σημαίνει ότι είναι ένας άνθρωπος που είναι οκέι να υπομένει και αυτός την χλιαρότητα μέσα του όσο καιρό κρατήσει αυτό, οπότε...
...Ίσως απλά είναι θέμα τεμπελιάς
Ο καλύτερος τρόπος να συνεχίζεις να κάνεις σταθερό σεξ (άντε, και μια περιστασιακή αγκαλιά) χωρίς να συνδέεσαι συναισθηματικά αλλά και χωρίς να χρειαστεί να βγεις εκεί έξω για αρκετό καιρό είναι να μπεις σε ένα situationship (και να έχεις τον ρόλο αυτού που έχει τον έλεγχο). Βασικά, γιατί το βάλαμε σε παρένθεση; Όλες αυτές οι ψεύτικες σχέσεις υπάρχουν για να είναι παιχνίδια ελέγχου και τίποτα άλλο. Επίσης, θα πούμε, από την στιγμή που βάζεις τον έλεγχο στο μιξ, μάλλον δεν μιλάμε και τόσο για άτομο που αξίζει να σκεφτείς για σοβαρή σχέση.
Μπορεί να πολεμάει τα δικά του ψυχολογικά
Που, το ξέρουμε, αν το ακούσεις να σ’ το λέει αυτό θα εκραγείς, επειδή α) μάλλον δεν σου τα ανέφερε ποτέ και σου τα πετάει τώρα ως επιχείρημα-που-δεν-χρειάζεται-εξήγηση για να γλυτώσει την συζήτηση, και β) εσύ τι φταις; Αλλά εδώ εμείς θα κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου και θα πούμε ότι αυτά τα ψυχολογικά που πολεμάει (και προκαλούν την κακή συμπεριφορά, ναι) μπορεί να είναι 100% αληθινά και να έχει όντως πολύ αγώνα να κάνει με τον εαυτό του προτού μπορέσει να δει κι εσένα. Και αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μιας μη-σχέσης: Το να συνειδητοποιείς, ακόμα κι όταν αρχίσεις τα ψυχαναλυμένα σου, με πόσους πολλούς τρόπους (που θα ήταν αναγκαίοι για μία σχέση) δεν σε νοιάζεται αυτό το άτομο. Και πόσο, εν τέλει, δικαίωμά του είναι αυτό.