Τα κόμικς με τα οποία μεγαλώσαμε στα 80s

Boυτάμε βαθιά στη νοσταλγία των ελληνικών 80s και θυμόμαστε όλα εκείνα τα κομιξάκια που ξεκοκαλίζαμε, τιμώντας τον Κοκομπίλ, τον Μπλεκ, τον Σεραφίνο και τα άλλα παιδιά.

Τα κόμικς με τα οποία μεγαλώσαμε στα 80s

Ψάξε λίγο γύρω σου μην τυχόν σου βρίσκεται πρόχειρη κάποια μάσκα οξυγόνου γιατί ήρθε η ώρα να σε βουτήξουμε στη νοσταλγία των αγαπημένων 80s. Μετά το ομολογουμένως πετυχημένο ευφυολόγημα καλό θα ήταν να επανέλθουμε στην τάξη και να σου μιλήσουμε για όλα εκείνα τα αγαπημένα κόμιξ  με τα οποία μεγαλώσαμε στην τιμημένη δεκαετία του 1980 κι είχαν στο προσκεφάλι τους μικρά και μεγάλα παιδιά εκείνη την περίοδο.

Kοκομπίλ

Αν και ο Κοκομπίλ δεν απέκτησε την παγκόσμια φήμη άλλων καουμπόι-χαρακτήρων, όπως ο Λούκυ Λουκ, παραμένει ένα κλασικό κόμικ με μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των ιταλικών και ελληνικών κόμιξ. Σήμερα, οι περιπέτειες του Κοκομπίλ θεωρούνται συλλεκτικές, και υπάρχουν ανατυπώσεις και ειδικές εκδόσεις για τους νοσταλγούς της εποχής.

Ο Κοκομπίλ είναι ένας δημοφιλής ήρωας κόμικς από την Ιταλία, δημιουργημένος από τον διάσημο Ιταλό σκιτσογράφο Μπενίτο Γιακοβίτι το 1957. Ο Κοκομπίλ είναι ένας παρωδιακός χαρακτήρας καουμπόι, του οποίου οι περιπέτειες ξεχώριζαν για το έντονο χιούμορ, την υπερβολική δράση, και τα αλλοπρόσαλλα και χιουμοριστικά σκίτσα κι έζησε μεγάλες στιγμές στα 70s και στα 80s στην Ελλάδα.

Σεραφίνο

Ο Σεραφίνο έφτασε στην Ελλάδα το 1969 και κράτησε παρέα στους μικρούς Έλληνες για δύο δεκαετίες. Ο ήρωας του συγκεκριμένου κόμικ ήταν ένας καλοσυνάτος αλητάκος, που συνήθως έμπλεκε σε παράξενες περιπέτειες για να μπορέσει να εξασφαλίσει μια μπουκιά φαγητό κι αγαπήθηκε πολύ από τα αγόρια και τα κορίτσια της εποχής.

Μπλεκ

Την ίδια περίπου εποχή με τον Σεραφίνο, έφτασε στην Ελλάδα και το περιοδικό Μπλεκ, με ήρωα έναν «ξανθό γίγαντα» που μαχόταν για την αμερικανική ανεξαρτησία στα τέλη του 18ου αιώνα. Η κυκλοφορία του έφτασε μέχρι και τα 130.000 αντίτυπα εβδομαδιαίως, ενώ η έκδοση διακόπηκε το 1994. Ευτυχώς οι εκδόσεις Μικρός Ήρως έχουν εντάξει πλέον τις περιπέτειες του Μπλεκ στις διμηνιαίες κυκλοφορίες τους δίνοντας μια δεύτερη νιότη στον λατρεμένο αυτό ήρωα.

Βαβούρα

Το αξέχαστο αυτό περιοδικάκι ήρθε στην Ελλάδα το 1981 και αγαπήθηκε όσο λίγα. Το οπισθόφυλλο με την «Οδό Τρέλας 13» προκαλούσε κύματα γέλωτος στη χώρα ενώ ιστορία άφησαν κι άλλοι ήρωες που παρουσιάστηκαν στις σελίδες του περιοδικού όπως η Τρίξι που εξαφανίζεται, ο Βουλομάτης, ο Φίτσουλας, ο Πόνγκο ο Βρωμιάρης, ο Άτυχος Σουήνι, o Υπερφυσικός Μπεμπές, οι Πλούσιοι, τα Αεριωθούμενα Παπούτσια, ο Χερούκλας, ο Φρεντ Μπάνιστερ και ο Λεονάρντο. Έβγαλε περίπου 400 τεύχη.

Τιραμόλα

Ο ήρωας με το ελαστικό σώμα, που του έδινε τη δυνατότητα να τεντώνει τα άκρα του σε τεράστιες αποστάσεις, γεννήθηκε στην Ιταλία το 1952. Έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 1970 και έγινε τόσο δημοφιλής που η ευκινησία συνδέθηκε με αυτόν τον χαρακτήρα στην καθημερινή γλώσσα, ακόμη και σήμερα.

Aντιρίξ και Συμφωνίξ

Κομιξάκι με θέματα από τη ζωή των δύο ηρώων οι οποίοι είναι πράκτορες της Μυστικής Κρατικής Υπηρεσίας (Τ.Ι.Α), άλλοτε επιστήθιοι και άλλοτε άσπονδοι φίλοι μεταξύ τους. Από τις πλέον αγαπημένες αναγνωστικές συνήθειες των μικρών και μεγάλων παιδιών των 80s, συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία και στα 90s.

Λοχαγός Μαρκ

Ενα κόμικ που περιγράφει τις περιπέτειες των Αμερικανών πατριωτών και ιδιαίτερα του Λοχαγού Μάρκ και των Λύκων του Οντάριο, απέναντι στους Άγγλους κατακτητές για την ανεξαρτησία της Αμερικής. Ο λοχαγός Μαρκ ήταν ο βασικός λόγος που το περιοδικάκι Περιπέτεια σόλνταρε στα περίπτερα άμα τη κυκλοφορία του.

Τρουένο

Ο Τρουένο ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας του περιοδικού –το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1977- ένας ιππότης που ζούσε στον ευρωπαϊκό μεσαίωνα, έχοντας στο πλευρό του τη Σίγκριντ, τον Κρίσπιν και τον Γολιάθ. Οι μυθικές περιπέτειες του κρατούσαν συντροφιά σε κόσμο και κοσμάκη ενώ τα αφισάκια που συνόδευαν την κυκλοφορία του περιοδικού κόσμησαν πολλά εφηβικά δωμάτια στα 80s. O Υπερφυσικός Μπεμπές, ο Μεγάλος Ντετέκτιβ κι ο Δικαστής Ντρεντ ήταν κάποιοι από τους ήρωες που παρέλασαν από τις σελίδες του Τρουένο που σταμάτησε να κυκλοφορεί στα 90s.

Ποπάυ

Γεννήθηκε το 1929 από το πενάκι του Έλζι Κράϊσλερ Σέγκαρ και μας συστήθηκε ως ναυτικός με ιδιαίτερη αδυναμία στο σπανάκι και τριγυρισμένος από χαρακτήρες όπως η δυναμική Όλιβ, ο ανταγωνιστής Μπρούτο και ο λάτρης των χάμπουργκερ Πόλντο. Στην Ελλάδα έζησε τη χρυσή εποχή του στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 όταν και κυκλοφόρησαν συνολικά 1114 τεύχη.

Αγόρι

Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το απόλυτο αγορίστικο περιοδικάκι της εποχής. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1975 με τον τίτλο Δυναμικό Αγόρι μέχρι το 1987 κι έπειτα πήρε τον τίτλο Αγόρι. Από τις σελίδες του ξεχώριζαν μπόλικοι ήρωες όπως: Ο Πολεμιστής του Κομπιούτερ, Σλέιν, Τζακ ο Τίγρης, Τζίμυ ο Κεραυνός, Ο Ρόι της Ρόβερς ενώ συχνά έβαζε συνοδευτικά αφισάκια σχετικά με το ποδόσφαιρο, τη μουσική κι άλλα πολλά.

Μίκυ Μάους

Το κόμικ ήρθε στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου 1966 από τις εκδόσεις Τερζόπουλου ωστόσο γνώρισε την τεράστια επιτυχία του και γιγαντώθηκε τη δεκαετία του 1980 όπου έμπαινε σχεδόν σε κάθε σπίτι που υπήρχαν μικρά και μεγάλα παιδιά. Το Μίκυ Μάους περιείχε ιστορίες με τους χαρακτήρες της Ντίσνεϊ όπως ο Μίκυ, ο Ντόναλντ Ντακ, ο Γκούφυ, η Μίνι, η Νταίζη ο Σκρουτζ Μακ Ντακ και πολλοί, πολλοί άλλοι που μεγαλώνουν μέχρι σήμερα γερά παιδιά.

Αστερίξ

Σεναριακά παιδιά επίσης του Ρενέ Γκοσινί, σε σχέδια Αλμπέρ Υντερζό, ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και οι υπόλοιποι Γαλάτες γεννήθηκαν φυσικά στην Γαλλία κι έγιναν προέκταση του χεριού μας στα 80s ως ένα ιλουστρασιόν περιοδικάκι με σκληρόδετο εξώφυλλο. Το περιοδικό Αστερίξ αποτέλεσε μια από τις πιο αγαπημένες σειρές κόμιξ στην Ελλάδα, κυκλοφορώντας αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Το έξυπνο χιούμορ, οι αναφορές στην ιστορία και την κοινωνία, καθώς και η λεπτομερής εικονογράφηση, έκαναν τον Αστερίξ αγαπητό τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες της εποχής που συνεχίζουν να τον διαβάζουν φανατικά μέχρι και σήμερα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v