Πόσο κοστίζει να βάλω στο παιδί μου σιδεράκια;

Θες να βάλεις στο παιδί σου σιδεράκια; Τι επιλογές έχεις, πόσο κοστίζει και από τι εξαρτάται η συνολική τιμή της θεραπείας.

Πόσο κοστίζει να βάλω στο παιδί μου σιδεράκια;

Τα σιδεράκια αποτελούν παραδοσιακά, την πιο δημοφιλή ορθοδοντική μέθοδο σε παιδιά που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης – αλλά και σε ενήλικες και ας μην βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης.

Τι επιλογές υπάρχουν και πόσο κοστίζουν;

Μεταλλικά

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι τα πιο συνηθισμένα και δημοφιλή. Κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι και αποτελούνται από μικρά μεταλλικά στηρίγματα που τοποθετούνται πάνω στα δόντια. Συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικό σύρμα, το οποίο σφίγγεται για να ευθυγραμμίσει τα δόντια σταδιακά.

Είναι πολύ αποτελεσματικά στη διόρθωση ακόμα και των πιο δύσκολων περιπτώσεων, ανθεκτικά και από τις πιο οικονομικές επιλογές. Είναι πιο εμφανή από άλλους τύπους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, ενώ ίσως προκαλούν μικρή ενόχληση ή ερεθισμό στα ούλα και τα χείλη.

Κεραμικά

Τα κεραμικά σιδεράκια μοιάζουν πολύ με τα μεταλλικά, αλλά αντί για ατσάλι, τα στηρίγματα είναι κατασκευασμένα από διάφανα ή χρωματιστά κεραμικά υλικά. Αυτό τα κάνει λιγότερο εμφανή, γεγονός που τα καθιστά πιο δημοφιλή στους έφηβους και τα παιδιά που ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους. Είναι λιγότερο εμφανή από τα μεταλλικά σιδεράκια, αλλά και πιο εύθραυστα.

Γλωσσικά σιδεράκια

Τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τη γλώσσα), καθιστώντας τα πρακτικά αόρατα από την εξωτερική πλευρά. Παρόλο που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά σιδεράκια, είναι αρκετά διαφορετικά σε εμφάνιση και εφαρμογή. Είναι… αόρατα από τους άλλους, κάτι που μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τα παιδιά που ανησυχούν για την εμφάνισή τους, αλλά και πιο ακριβά, και μπορεί  να προκαλέσουν δυσκολίες στην ομιλία και ερεθισμούς στη γλώσσα. Ο καθαρισμός τους επίσης είναι πιο δύσκολος λόγω της θέσης τους.

Διαφανείς νάρθηκες (π.χ. Invisalign, Clear Aligner)

Οι διαφανείς νάρθηκες, όπως το Invisalign ή το Clear Aligner, είναι μια σύγχρονη εναλλακτική λύση για τα παραδοσιακά σιδεράκια. Κατασκευάζονται από διαφανές πλαστικό και εφαρμόζουν στα δόντια όπως ένας προστατευτικός νάρθηκας. Σταδιακά αλλάζουν για να ευθυγραμμίζουν τα δόντια με τον καιρό και είναι σχεδόν αόρατοι, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους.

Μπορούν να αφαιρεθούν, επιτρέποντας στο παιδί να τα βγάζει για το φαγητό ή το βούρτσισμα και είναι πιο άνετα καθώς δεν υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία που μπορεί να ερεθίσουν το στόμα. Είναι πιο ακριβοί από τα παραδοσιακά σιδεράκια, και απαιτούν πειθαρχία, καθώς πρέπει να φοριούνται για τουλάχιστον 22 ώρες την ημέρα για να είναι αποτελεσματικά. Επίσης, δεν είναι κατάλληλοι για σοβαρές ορθοδοντικές ανωμαλίες.

Πόσο κοστίζουν;

Η ακριβής τιμή εξαρτάται από το πόση δουλειά χρειάζεται να γίνει, από τις τυχόν ανατομικές ιδιομορφίες εκείνου που θα τα φορέσει και φυσικά από τις χρεώσεις του κάθε ειδικού. Παρακάτω, δίνεται ένα ενδεικτικό εύρος τιμών.

Το κόστος για τα μεταλλικά και κεραμικά σιδεράκια κυμαίνεται από 500€ έως 2200€ και εξαρτάται από την βαρύτητα της κάθε περίπτωσης, τον τύπο τους (μεταλλικά ή διαφανή) και από το εάν θα εφαρμοστούν στην μία ή και στις δύο γνάθους.

Για τα γλωσσικά σιδεράκια, το κόστος κυμαίνεται από 600€ έως 3000€ και εξαρτάται από τη βαρύτητα του περιστατικού και από το εάν θα γίνει εφαρμογή στην μία ή και στις δύο γνάθους.

Τα διάφανα σιδεράκια κυμαίνονται από 500€ έως 2200€, ενώ οι διαφανείς νάρθηκες από 800€ έως 2300€ και εξαρτάται επίσης από τη βαρύτητα του περιστατικού και από το εάν θα γίνει θεραπεία στην μία ή και στις δύο γνάθους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v