Οι ταινίες που πρέπει να δεις στις Νύχτες Πρεμιέρας και δεν είναι (ακόμα) sold out

Δεν πρόλαβες το Megalopolis; Το Anora; Δεν πειράζει. Υπάρχουν κι άλλες ταινιάρες που αξίζει να δεις στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι ταινίες που πρέπει να δεις στις Νύχτες Πρεμιέρας και δεν είναι (ακόμα) sold out

Αν δεν ήσουν πάνω από τον υπολογιστή σου την περασμένη εβδομάδα, τότε σίγουρα έχασες την ευκαιρία να δεις τα δυνατά χαρτιά των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας, βλέπε Anora, Megalopolis, Διπλανό Δωμάτιο και αρκετά ακόμα.

Δεν πειράζει, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια για τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες προτάσεις του φεστιβάλ κι εμείς συγκεντρώσαμε εκείνες που ξεχωρίζουν.

Miyazaki - Spirit of Nature του Λεό Φαβιέ

06/10/24, 17:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

13/10/24, 17:30, ΔΑΝΑΟΣ 1

Εισιτήρια εδώ 

Ένα κομψό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Χαγιάο Μιγιαζάκι, ενός δημιουργού που αναδύθηκε μέσα από τις τρικυμίες του 20ού αιώνα για να φτάσει στην απόλυτη αναγνώριση. Παράλληλα με το σπάνιο προσωπικό αρχειακό υλικό και τις συνεντεύξεις συνεργατών κι επιφανών θαυμαστών, το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί πλούσια αποσπάσματα από τις ταινίες του για να αναδείξει τις ευθείες γραμμές ανάμεσα σε αυτές και το «πνεύμα της φύσης» που διέπει τη φιλμογραφία του.

Architecton του Βίκτορ Κοσακόφσκι

07/10/2024, 17:45, ΔΑΝΑΟΣ 1

10/10/2024, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Εισιτήρια εδώ 

Μέσα από μνημειώδη κατασκευαστικά θαύματα, η ταινία πραγματοποιεί ένα ταξίδι που ενώνει το βαθύ παρελθόν με το παρόν, ως ένα στοχασμό για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το ανεξίτηλο αποτύπωμα του ατόμου στο περιβάλλον του και την ικανότητα της ανθρωπότητας τόσο για το πιο αποστομωτικό επίτευγμα όσο και για την πιο μεγάλη καταστροφή.

Ιt Doesn’t Get Any Better Than This

06/10/2024, 22:30, ΑΣΤΥ

12/10/2024, 22:00, ΟΠΕΡΑ 2

Εισιτήρια εδώ 

Ένα ζευγάρι που αρέσκεται να γυρίζει αυτοσχέδιες ταινίες τρόμου αγοράζει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε επαρχιακή κωμόπολη των ΗΠΑ με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως σκηνικό για την επόμενη ταινία του. Αν και αρχικά ενθουσιάζονται με όσα ανεξήγητα τούς προσφέρει το νέο σπίτι, μια μέρα θα ανακαλύψουν κάτι που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. Το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των πρόσφατων ταινιών τρόμου τείνει να ξεπεράσει την ταμπέλα του νέου «Blair Witch Project» και έχει αποκτήσει μια θέση στα καλύτερα found footage φιλμ που έγιναν ποτέ.

Αφιέρωμα This is England: Withnail and I του Μπρους Ρόμπινσον

09/10/24, 19:00, ΑΣΤΥ

13/10/24, 21:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Εισιτήρια εδώ 

Δύο άνεργοι και πάμφτωχοι ηθοποιοί ακροβατούν στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ξέφρενα κωμικό και το σπαρακτικά τραγικό. Ως έκπτωτοι δανδήδες ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σ' ένα παγωμένο λονδρέζικο διαμέρισμα που θυμίζει χωματερή, αλλά δεν βρίσκουν παρηγοριά ούτε στις απεγνωσμένες αλκοολικές αποδράσεις τους ούτε στη λυτρωτική ανία της επαρχίας στην οποία καταφεύγουν για μια περιπετειώδη εκδρομή. Αντλώντας από τη ζωή του, ο Ρόμπινσον σκαρφίστηκε ίσως τους πιο καλογραμμένους διαλόγους στην ιστορία του βρετανικού σινεμά και ένα μοναδικό φινάλε.

Αφιέρωμα This is England: Mona Lisa του Νιλ Τζόρνταν

06/10/24, 22:00, ΑΣΤΟΡ

12/10/24, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Εισιτήρια εδώ 

Ο Νιλ Τζόρνταν στήνει ένα γκανγκστερικό φιλμ λονδρέζικου υποκόσμου, με όχημα την ιστορία ενός μικροκακοποιού που αναλαμβάνει σωφέρ και σωματοφύλακας μιας πόρνης πολυτελείας για να μπλέξει σε μια ιστορία συμπλοκών και αναπάντητου έρωτα.

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάβα: Οι κακοί κοιμούνται ήσυχα

11/10/24, 19:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Εισιτήρια εδώ 

Ένας ανερχόμενος υπάλληλος σε πανίσχυρη εταιρεία παντρεύεται την κόρη του αφεντικού του, όμως απώτερος στόχος του είναι να ξεσκεπάσει τους υπεύθυνους πίσω από το θάνατο του πατέρα του. Με το φάντασμα του «Άμλετ» να πλανάται, η πρώτη ταινία της βραχύβιας εταιρείας παραγωγής του Κουροσάβα (ή Κουροσάουα, για άλλους) είναι το πιο απροκάλυπτο δριμύ κατηγορώ του σκηνοθέτη στη διαφθορά της μεταπολεμικής βιομηχανικής Ιαπωνίας.

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάβα: Ikiru

12/10/24, 17:30, ΔΑΝΑΟΣ 1

Εισιτήρια εδώ 

Κανονικά θα έπρεπε να βάλουμε όλες τις ταινίες του αφιερώματος, αλλά ας είμαστε φειδωλοί. Ένας απρόσωπος γραφειοκράτης στο μεταπολεμικό Τόκιο μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο και του απομένει ένας χρόνος ζωής. Ο χαρακτήρας του θα μεταμορφωθεί άρδην. Ριζωμένο σε μια ιδέα του σκηνοθέτη εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του Ιβάν Ίλιτς» του Τολστόι και με ένα υποδειγματικό γράψιμο από δύο βασικούς σεναριογράφους του σκηνοθέτη, το «Ikiru» («Να Ζεις», σε ορθή μετάφραση) είναι ο απόλυτος «σύγχρονος» Κουροσάβα, ένα έργο-φάρος πάνω στη σημασία του να είσαι Άνθρωπος.

Ειδικές προβολές: Ι Know Where I’m Going των Έμερικ Πρέσμπεργκερ και Μάικλ Πάουελ

13/10/24, 20:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Εισιτήρια εδώ 

Από τις ωραιότερες δημιουργίες στα χρονικά, αγαπημένη ταινία πολλών επώνυμων θαυμαστών, το μαγευτικό αυτό φιλμ έχει ηρωίδα την Τζόαν, η οποία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον ξέφρενο εργένικο βίο της και να κατευθυνθεί στις σκοτσέζικες ακτές προκειμένου να συναντήσει τον μέλλοντα σύζυγό της.

Ειδικές προβολές: Trainspotting του Ντάνι Μπόιλ

05/10/24, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Εισιτήρια εδώ 

«Επιλέξτε ζωή. Επιλέξτε δουλειά. Επιλέξτε καριέρα. Επιλέξτε οικογένεια». Το θρυλικό «Trainspotting» επιστρέφει στις Νύχτες Πρεμιέρας τρεις δεκαετίες μετά τη θριαμβευτική του πρώτη προβολή.

Eno του Γκάρι Χάστβιτ

11/10/24, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Εισιτήρια εδώ 

Οι Νύχτες Πρεμιέρας μας καλούν να ανακαλύψουμε μια νέα, αποκλειστική συνιστώσα του φαινομένου Μπράιαν Ίνο, μέσα από ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό που δημιουργήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ και θα πάψει να υφίσταται μετά το τέλος της προβολής.

Αχόρταγη Νύχτα των Καρολίν Πότζι και Τζόναθαν Βινέλ

10/10/24, 19:30, ΑΣΤΟΡ

13/10/24, 22:00, ΑΣΤΟΡ

Εισιτήρια εδώ 

Ο Πάμπλο και η Απολίν είναι δύο αδέλφια με σπάνιο συναισθηματικό δέσιμο - ακόμα κι από μακριά επικοινωνούν μέσα από τον κόσμο του διαδικτυακού παιχνιδιού Darknoon. Όταν όμως ο Πάμπλο ερωτεύεται τον Νάιτ, και μπλέκουν σε μια επικίνδυνη διαμάχη μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, οι εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες ανατρέπονται. Στη δεύτερη ταινία τους, οι Καρολίν Ποτζί και Τζόναθαν Βινέλ αναζωογονούν θεαματικά την ιστορία ενηλικίωσης και το queer ρομάντσο.

Mogwai: Η Ηχώς των Άστρων του Άντονι Κρουκ

04/10/24, 20:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

06/10/24, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Εισιτήρια εδώ 

Ξεναγώντας μας στην ιστορία, την πόλη, τις ιδέες και την παραγωγική διαδικασία των Mogwai, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια all-inclusive διαδρομή από τις μουσικές ρίζες του συγκροτήματος μέχρι την ηχογράφηση του δέκατου άλμπουμ τους, στην περίοδο της πανδημίας. Τα ηχοτοπία παράλληλα με το πλούσιο αρχειακό υλικό καθιστούν το ταξίδι διαστρικό.

Bird της Άντρεα Άρνολντ

13/10/24, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Εισιτήρια εδώ 

Η 12χρονη Μπέιλι πασχίζει να επιβιώσει στο ναρκοπέδιο της δυσλειτουργικής της οικογένειας, διχασμένη ανάμεσα σε έναν ανώριμο πατέρα που ετοιμάζεται να παντρευτεί τη νέα του φιλενάδα και μια μητέρα που ζει υπό τις μόνιμες απειλές ενός κακοποιητικού συντρόφου. Αντιμέτωπη με μια δύσκολη εφηβεία, θα βρει ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο ενός μυστηριώδους ξένου. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Άντρεα Άρνολντ («Fish Tank», «American Honey») είναι μια ιστορία ενηλικίωσης όπου η σκληρή πραγματικότητα του βρετανικού περιθωρίου συναντά τον μαγικό ρεαλισμό και τον κόσμο του παραμυθιού.

Ταραντούλα των Τζακ Κλαρκ και Τζιμ Γουίαρ

07/10/2024, 22:00, ΑΣΤΥ

14/10/2024, 20:00, ΑΣΤΥ

Εισιτήρια εδώ 

Ένας πανούργος συνδυασμός ταινίας μυστηρίου και αισθηματικού δράματος όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί, εκείνος γλυκός και προστατευτικός, εκείνη ευάλωτη και σαφέστατα συναισθηματικά εξαρτημένη απ’ αυτόν - κάτι που λύνουν με τον πλέον αμφιλεγόμενο τρόπο.

The Shrouds του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

09/10/24, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Εισιτήρια εδώ https://www.aiff.gr/nyxtes_premieras_2024/arthro/the_shrouds-15556547/

«Πόσο σκοτάδι μπορείς να αντέξεις;», ρωτά ο πρωταγωνιστής Βενσάν Κασέλ, απευθυνόμενος τρόπον τινά στο κοινό. Κι αμέσως μετά, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ απαντά με μια γνήσια μακάβρια και ιδιαίτερα προσωπική ταινία για έναν χήρο επιχειρηματία ο οποίος χτίζει προς τιμήν της νεκρής συζύγου του ένα πρωτοποριακό κοιμητήριο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v