Γιατί πρέπει να (ξανα)δεις τις Ιστορίες Καλοσύνης του Λάνθιμου
Η τελευταία ταινία του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη μιλά για τις σχέσεις μας, και την εξάρτηση που προκύπτει από αυτές. Και βλέπεται ξανά και ξανά.
Η τελευταία ταινία του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη μιλά για τις σχέσεις μας, και την εξάρτηση που προκύπτει από αυτές. Και βλέπεται ξανά και ξανά.
Την πρώτη φορά που θα τη δεις, ίσως οι τρεις ιστορίες της σου φανούν άσχετες μεταξύ τους: Ένας υπάλληλος του οποίου ο εργοδότης υπαγορεύει όλη τη ζωή του, ένας άνδρας του οποίου η γυναίκα είχε μυστηριωδώς εξαφανιστεί κι εξίσου μυστηριωδώς επιστρέφει, και μια πειθήνια οπαδός κάποιας θρησκευτικής σέχτας. Όπως όμως συμβαίνει σε όλα τα σενάρια που συνυπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος με τον Ευθύμη Φιλίππου, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται εκ πρώτης. Με μια δεύτερη ματιά, είναι όλα απολύτως ξεκάθαρα.
Το Kinds of Kindness, Ιστορίες Καλοσύνης στα ελληνικά (τίτλοι που αμφότεροι τερματίζουν το κοντέρ της τραγικής ειρωνείας) είναι μια σπονδυλωτή ταινία που μιλά για τις σχέσεις. Για την εξουσία στις σχέσεις, για την εξάρτηση του εξουσιαζόμενου από τον εξουσιαστή, για την κακοποίηση και για το πόσο δύσκολο –έως ακατόρθωτο– είναι να σπάσεις τον φαύλο κύκλο της. Με όρους ψυχαναλυτικούς, σενάριο και σκηνοθεσία κάνουν μια ασφυκτική βουτιά στον ψυχισμό των θυμάτων - ηρώων τους. Κι εδώ είναι που λάμπουν: Δεν είναι πάντα αυτά που νομίζεις τα θύματα, και ειδικά μία από τις ιστορίες (δεν θα κάνουμε σπόιλερ) έχει τεράστια ανατροπή, μαζί με αλλαγή οπτικής γωνίας, στο τέλος.
Πιστοί στο weird wave που ξεκίνησαν και το οποίο τους ανέδειξε στο σπουδαιότερο κινηματογραφικό δίδυμο του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, Λάνθιμος και Φιλίππου επιστρέφουν εδώ στα γνωστά τους λημέρια, βάζοντας όμως νερό στο κρασί τους, μην τρομάξει και το διεθνές κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με πράγματα όπως οι Άλπεις. Όλα τους τα στοιχεία είναι εδώ, με την ένταση εμφανώς χαμηλωμένη: Τα πρώτα reviews από τις Κάννες (από τις οποίες η ταινία έφυγε με μία υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα και ένα βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Jesse Plemons) την είπαν disturbing, ταραχτική ελλείψει καλύτερης ελληνικής μετάφρασης, αν όμως είσαι βετεράνος στο λανθιμικό σύμπαν, βαριά σε μία, άντε δύο σκηνές θα αφήσεις κάτω το ποπκόρν σου.
Το ξέρουμε ότι δεν περίμενες τίποτα λιγότερο από τον σκηνοθέτη που βγάζει σταθερά τις μέγιστες δυνατότητες από τους ηθοποιούς του, δεν μπορούμε όμως και να μην επισημάνουμε ότι οι ερμηνείες λάμπουν: Η Emma Stone είναι στοιχειωτική και στις δύο ιστορίες που πρωταγωνιστεί, ο Jesse Plemons έφυγε δικαίως με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας από τις Κάννες, και ο Willem Dafoe… είναι ο Willem Dafoe, τίποτα δεν χρειάζεται να σου πούμε. Εξαιρετικοί μέσα στην (λιγότερη από τη συνηθισμένη, αλλά και πάλι εμφανή) αποστασιοποίησή τους είναι και όλοι οι δεύτεροι ρόλοι, από τους Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie και Hunter Schafer.
Κανονικά εδώ θα σε αφήναμε με ένα σοβαρό και μετρημένο τρέιλερ, αλλά τι να το κάνεις, όταν υπάρχει αυτό το βιντεάκι:
Και μια προσφορά-έκπληξη
Οι Ιστορίες Καλοσύνης είναι διαθέσιμες για streaming στο Disney+ (με ελληνικούς υπότιτλους, εννοείται, όπως όλες οι ταινίες και σειρές στην πλατφόρμα). Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, μπορείς να κάνεις νέα συνδρομή στο Disney+ (ή επανέναρξη, αν είχες συνδρομή και την έχεις διακόψει) με μόλις 3,99€ τον μήνα, για τρεις μήνες. Εννοείται ότι μπορείς να την διακόψεις όποτε θες, ακόμα και τον πρώτο μήνα, όπως άλλωστε όλες τις συνδρομές στις πλατφόρμες. Αν πάντως αποφασίσεις να την κρατήσεις, όταν περάσουν τρεις μήνες θα ανανεωθεί αυτόματα στην κανονική premium τιμή της (13,99€ τον μήνα).