Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Λονδίνο;

Λιγότερα απ’ όσα ίσως φαντάζεσαι, είναι η σύντομη απάντηση. Βάλαμε κάτω αεροπορικά, διαμονές, φαγητό και αξιοθέατα, και σου κάνουμε τη σούμα.

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Λονδίνο;

Το ότι τα αεροπορικά είναι φτηνά –λόγω ανταγωνισμού, καθότι σχεδόν όλες οι low cost που έχουμε στην Αθήνα πηγαίνουν και Λονδίνο– πιθανότατα το έχει πάρει το μάτι σου. Το υπόλοιπο ταξίδι όμως; «Όχι τόσο ακριβό όσο ίσως φαντάζεσαι» είναι η σύντομη απάντηση. Για την πιο μακροσκελή, συνέχισε να διαβάζεις.

(*) Επειδή αεροπορικά και ξενοδοχεία εξαρτώνται πολύ από την περίοδο που ταξιδεύεις, οι παρακάτω τιμές είναι υπολογισμένες για τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Αν κλείσεις από τώρα για μετά τις γιορτές, θα τις βρεις σημαντικά χαμηλότερες, αν ονειρεύεσαι ταξιδάκι τον Οκτώβριο, σε ένα μήνα από τώρα δηλαδή, θα υπολογίσεις κατιτίς παραπάνω.

Εν αρχή ην τα αεροπορικά

Στο Λονδίνο πετάνε απευθείας από την Αθήνα και οι τρεις μεγάλες low cost, Ryanair, Wizzair και easyjet, καθώς και η Aegean και η British Airways. Το φθηνότερο εισιτήριο που βρήκαμε για την περίοδο που μας ενδιαφέρει κοστίζει 57€ πήγαινε-έλα με την Ryanair, για να φύγεις Τρίτη 3 και να επιστρέψεις Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Λάβε υπόψιν ότι η Ryanair προσγειώνεται στο Stansted, ένα 50λεπτο με το τραίνο από το κέντρο του Λονδίνου, ή μία-μιάμιση ώρα με το λεωφορείο. Το εισιτήριο του λεωφορείου ξεκινά από 5 λίρες, ήτοι περίπου 6€, και του τραίνου από περίπου 11€, αναλόγως πόσο έγκαιρα θα τα κλείσεις.

Επίσης πολύ οικονομική είναι η Wizzair (60€ το πήγαινε-έλα για να φύγεις Σάββατο 30/11 και να επιστρέψεις Πέμπτη 5/12) η οποία προσγειώνεται στο Gatwick, μισή ώρα μακριά από το κέντρο του Λονδίνου με το τραίνο, αλλά με ακριβότερο εισιτήριο, περί τα 27€. Το λεωφορείο αντίστοιχα ξεκινά από 12,5€, και κάνει γύρω στη μιάμιση ώρα να φτάσει στο κέντρο.

Με τη διαμονή τι γίνεται;

Όπως πιθανότατα φαντάζεσαι, τα πάντα μπορείς να βρεις, από οικονομικά δωμάτια μέχρι υπερ-λουξ 5άστερα. Για να είσαι εδώ και να διαβάζεις αυτές τις γραμμές βέβαια, θα υποθέσουμε ότι ενδιαφέρεσαι κατά βάση για τα πρώτα, οπότε θα σου πούμε ότι μια ρεαλιστική τιμή για ένα συμπαθητικό δωμάτιο σε κεντρικό σημείο είναι τα 120€-150€ το δίκλινο. Δες για παράδειγμα το CG Kensington, το 1 Craven Hill Gardens ή αυτό εδώ το δωμάτιο στο Camden.

Και από φαγητό;

Κι εδώ μπορείς να κάνεις οικονομία, ή να κάνεις τρέλες, γιατί μια ζωή την έχουμε και άλλα τέτοια αισιόδοξα. Για να ξεκινήσουμε από τα λογικά, τα φανταστικά κρέατα του Flat Iron θα σου κοστίσουν γύρω στα 30-35€ το άτομο με συνοδευτικά και ποτήρι κρασί ή μπύρα και η κοσμαγάπητη ινδική κουζίνα του Dishoom άλλα τόσα. Αν θες να το ρίξεις και λίγο έξω, ένα γεύμα στο ξακουστό The Ivy θα βγει γύρω στα 50€ το άτομο με ποτήρι κρασί, ενώ σημαντικά λιγότερα (στα 20-25€ το άτομο) θα δίνεις για να φας κάτι σε burger ή fish and chips και να πιείς και ένα pint, σε pub όπως οι Old Red Lion και The Harp.

Βάλε και τα αξιοθέατα…

Καταρχάς θα χαρείς (αν δεν το ξέρεις ήδη) να μάθεις πως σχεδόν όλα τα μουσεία του Λονδίνου είναι δωρεάν, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν περιοδικές εκθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει πως για τα super sos Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Tate Modern, δεν θα χρειαστείς ούτε ένα ευρώ.

Τώρα για λοιπά αξιοθέατα, ο Πύργος του Λονδίνου έχει εισιτήριο γύρω στα 40€ το άτομο, το Αββαείο του Westminster στα 33€, και ο Καθεδρικός του St. Paul’s 28€. Το London Eye, για να ανέβεις και να δεις την πόλη από ψηλά, ξεκινά από 38€ αν κλείσεις εισιτήρια νωρίτερα, και φτάνει τα 50€ αν τα αγοράσεις επιτόπου. Το καλό βέβαια με το Λονδίνο είναι ότι το βασικό του «αξιοθέατο» είναι το να βολτάρεις τις γειτονιές του, να περιπλανιέσαι στις αγορές του και να εξερευνάς τους δρόμους του. Φωτιά θα πέσει να μας κάψει, αλλά θα το πούμε, δεν θα χάσεις και πολλά αν δεν μπεις στον Πύργο του Λονδίνου ή στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Πάμε να κάνουμε και τη σούμα

Ας πούμε ότι πας Λονδίνο με το αμόρε σου για τέσσερα βράδια, με κάποια από τις low cost, και τρώτε δύο γεύματα τη μέρα, ένα σε pub και ένα πιο καλό. Θέλετε γύρω στα 300€ το άτομο για διαμονή, 60€ το αεροπορικό και 60€ το άτομο τη μέρα για φαγητό, οπότε γύρω στα 300€ για το πενθήμερο. Μέχρι εδώ είμαστε στα 660€. Βάλε και τις μετακινήσεις και ένα-δυο αξιοθέατα, αν επιμένεις, και ένα συντηρητικό κόστος θα σου βγει γύρω στα 750€ το άτομο. Γίνεται και φθηνότερο (αν μείνετε σε πιο μέτριο δωμάτιο και δεν μπείτε σε αξιοθέατα πλην των μουσείων) γίνεται και πολύ ακριβότερο, όρεξη και λεφτά για ξόδεμα να έχεις. Πάντως με 750€ το άτομο θα είστε μια χαρά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v