Η Αφαία του Θησείου δεν είναι το μεζεδάδικο που έχεις συνηθίσει

Ένα πανέμορφο καφενείο του σήμερα με μικρό αλλά θαυματουργό μενού έχει γίνει το νέο στέκι μας σε ένα κρυφό πλατειάκι του Θησείου.

Η Αφαία του Θησείου δεν είναι το μεζεδάδικο που έχεις συνηθίσει

Την μικρή πλατεία Αφαίας μάλλον δεν την έχεις ακουστά –εκτός αν έχεις ανοίξει τους χάρτες ψάχνοντας το ομώνυμο νεο-καφενείο που άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες και κάνει από τότε χαμό στα ελληνικά ίντερνετς. Κάτω από την γέφυρα του Πουλόπουλου, ακριβώς επάνω στα σύνορα Θησείου-Κάτω Πετραλώνων, είναι ένα πλατειάκι μυστικό που βλέπει τα τραίνα από πάνω του να περνούν (ναι, αναφορά στις Τρύπες).

Ακριβώς απέναντί του, σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο, απλώνει τα τραπέζια της η Αφαία. Κρατώντας αξιοθαύμαστα τις ισορροπίες της κοντά στην χαλαρή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα αλλά μακριά από την χύμα φασαιοδήθεν φιλοσοφία, καταφέρνει να είναι ένα στέκι που τους χωράει όλους –εδώ μπορείς να φέρεις εξίσου άνετα τους κολλητούς, τον μπαμπά σου ή το πρώτο σου ραντεβού.

Ο εσωτερικός χώρος, στον οποίο θα μαζευτούμε με τα πρώτα κρύα, είναι αγαπησιάρικα φιλόξενος, με αναφορές στην παράδοση των καφενείων –μωσαϊκά στα πατώματα, στρογγυλές λάμπες στο ταβάνι, μαρμάρινες επιφάνειες στα τραπέζια, καρέκλες με την χαρακτηριστικά ρετρό κούρμπα στην πλάτη– και όσο ευρύχωρος χρειάζεται για να νιώθεις ότι αναπνέει, κι αυτός κι εσύ μαζί του. Αυτό το τελευταίο ισχύει και για τα τραπεζάκια έξω, στα οποία ωστόσο δεν γίνονται κρατήσεις (αν θέλεις να είσαι σίγουρος/η ότι θα βρεις τραπέζι, μπορείς να κλείσεις για μέσα).

Το μενού είναι, όπως λέγαμε και στην αρχή, μικρό αλλά θαυματουργό, 15 προτάσεις βαθιάς νοστιμιάς, συν τέσσερις ωραιότατες σαλάτες, από τις οποίες δοκιμάσαμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτή με την χειροποίητη λαδένια, πίκλες κρεμμυδιού, ντοματίνια, καππαρόμηλα και ένα φοβερό ντρέσινγκ ντομάτας (8,50€). Απίθανες και οι τηγανιτές πατάτες (6€) με αγιολί θυμαριού, κομμένες σχεδόν κυδωνάτες και καλοτηγανισμένες έτσι ώστε να είναι σούπερ τραγανές απέξω, αφράτες και πατατένιες μέσα.

Η μους ταραμά (7€) με μυρωδικών είναι βελούδινη, και έρχεται με κρακεράκια από ταπιόκα ό,τι πρέπει για ανελέητες βούτες, το δε πεϊνιρλί (8,50€) με καβουρμά, κασέρι και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας συνδυάζεται με σμετάνα, την ανατολικοευρωπαϊκή εκδοχή της sour cream που δεν συναντάς εύκολα στην Αθήνα.

Συνέχεια με χοιρινά μπριζολάκια (13€) που κάνουν ωραία παρέα με μπάρμπεκιου σως σφενδάμου και πατατούλες μπέιμπι τις οποίες αδικούν κατάφωρα οι τηγανιτές, κλέβοντάς τους την παράσταση. Το απόλυτο χαϊλάητ του μενού ήταν πάντως το κριθαράκι με γαρίδες, μπισκ και ντοματίνια (16€) ένα πιάτο βαθιάς θαλασσινής νοστιμιάς που μοσχοβολάει καλοκαίρι.

Για να τα συνοδεύσεις όλα αυτά, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε ρακές και ουζάκια, πολλές μπύρες (κάποιες και από ελληνικές μικροζυθοποιίες), λίγες αλλά καλές επιλογές κρασιών του ελληνικού αμπελώνα σε μπουκάλι ή ποτήρι, καθώς και χύμα κρασί με ονομασία προέλευσης και ποικιλία που αναγράφεται στο καθένα ξεχωριστά, για να ξέρεις τι πίνεις. Εμείς δοκιμάσαμε ένα μακεδονίτικο ροζέ από Μοσχάτο και Syrah, άψογα τριανταφυλλένιο και καλοκαιρινό. Οι τιμές για τις μπύρες ξεκινούν από τα 3,50€, για το ποτήρι κρασί από 4,50€, ενώ το χύμα κυμαίνεται στα 8-9€ το μισό λίτρο.

Όπως μάλλον υπολόγισες ήδη αν το ‘χεις με την αριθμητική, για φουλ έξτρα γεύμα με μπύρες ή χύμα κρασί, θα βγει γύρω στα 20-22€ το άτομο.

Αφαία
Αίθρας 1, Πλατεία Αφαίας, Θησείο
Τηλ.: 21 0341 1034
Καθημερινά 13.00-1.00, Δευτέρες κλειστά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v