Αξίζει τη συνδρομή στο Amazon Prime το Rings of Power;

Η δεύτερη σαιζόν της πολυσυζητημένης σειράς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών προβάλλεται αυτή τη στιγμή στο Amazon Prime. Την είδαμε και μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Αξίζει τη συνδρομή στο Amazon Prime το Rings of Power;

«Εξαρτάται» είναι η σύντομη απάντηση στην ερώτηση του τίτλου μας: Από το πόσο Τολκινοφάν είσαι πρώτον, και δεύτερον πόσο έτοιμος/η να αφήσεις στην άκρη τις συγκρίσεις με τις ταινίες του Πήτερ Τζάκσον και τα βιβλία του Τόλκιν. Γιατί ναι, η αλήθεια είναι πως από τη μια οι ταινίες είναι άφταστες, από την άλλη οι παρεμβάσεις της σειράς στην ορίτζιναλ ιστορία των βιβλίων έχουν συγχίσει τους φαν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν –δικαιολογημένα, θα πούμε. Παρόλα αυτά, η επιστροφή στο τολκινικό σύμπαν είναι πάντα ευχάριστη, ακόμα και όταν έχει τα προβλήματά της.

Για τι πράγμα μιλάμε;

Επανάληψη εν τάχει για όσους δεν πρόσεχαν τα προηγούμενα χρόνια: Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon αγόρασε το 2017 από το Ίδρυμα Τόλκιν τα δικαιώματα των Παραρτημάτων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τα οποία περιγράφουν μεταξύ άλλων την ιστορία του πώς φτιάχτηκαν τα δαχτυλίδια. Τα παραρτήματα δεν είχαν ξαναπουληθεί ποτέ, πράγμα που σημαίνει πως αυτή την ιστορία δεν την έχεις ξαναδεί σε σειρά ή σε ταινία –την ξέρεις μόνο αν την έχεις διαβάσει. Η σειρά ονομάστηκε Rings of Power, και είναι μια από τις ακριβότερες τηλεοπτικές παραγωγές που έγιναν ποτέ, με κόστος που θα υπερβεί το 1 δις δολάρια.

Η πρώτη σαιζόν έκανε πρεμιέρα στο Amazon Prime τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτές τις μέρες, στην ίδια φυσικά πλατφόρμα, βλέπουμε την δεύτερη σαιζόν, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα: Ένα επεισόδιο βγαίνει κάθε Πέμπτη. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουμε δει μέχρι και το πέμπτο, από τα οκτώ που θα έχει συνολικά η σαιζόν. Θα ακολουθήσει άλλη μία σαιζόν, δεν ξέρουμε ακόμα πότε.

Τα συν…

Όπως λέγαμε στην αρχή, η επιστροφή στο σύμπαν του Τόλκιν είναι πάντα ωραίο πράγμα, κι εδώ η δουλειά που έχει γίνει από άποψη φωτογραφίας και ειδικών εφέ είναι ένα χάρμα οφθαλμών, ειδικά στις σκηνές που εκτυλίσσονται στο Λίντον και το Ερέγκιον, όπου ζουν τα ξωτικά, στο νησί του Νούμενορ (από το οποίο κρατά η μακρά γραμμή προγόνων του Άραγκορν) και στο Μπάραντ-Ντουρ των νάνων, που χιλιάδες χρόνια πριν γίνει τα γνωστά συντρίμμια στα οποία ο Γκάνταλφ λέει το περίφημο You shall not pass, είναι μια απίστευτη, πλούσια και ακμάζουσα πόλη.

Τρεις είναι οι βασικές πλοκές που εκτυλίσσονται στη σειρά: Ο Σάουρον, η σχέση του με τη Γκαλάντριελ και το πώς έβαλε τον Κελεμπρίμπορ να σφυρηλατήσει τα δαχτυλίδια. Η αρχή του τέλους για το βασίλειο του Νούμενορ, στο οποίο συναντάμε παλιούς γνώριμους σαν τον Ελέντιλ και τον γιο του, τον Ισίλντουρ που θα νικήσει στο τέλος τον Σάουρον (δε βάζουμε spoiler alert, είναι στην πρώτη σκηνή της πρώτης ταινίας, κι έχουν περάσει 24 χρόνια πια). Και οι Χάρφουτ, ένα είδος Χόμπιτ, τα οποία ο Τόλκιν αναφέρει μεν στα Παραρτήματα, η ιστορία που βλέπουμε όμως είναι εν πολλοίς προσθήκη των δημιουργών της σειράς. Κι από εδώ ξεκινούν οι σοβαρές ενστάσεις που ίσως έχει πάρει το αυτί σου στους διαδρόμους του ίντερνετ.

Spoiler alert – Προσπέρνα αυτή την παράγραφο αν δεν έχεις δει ακόμα την σειρά

Στην πρώτη σαιζόν, οι συμπαθέστατοι Χάρφουτ βρίσκουν έναν μυστηριώδη τύπο, ο οποίος αποκαλείται αρχικά The Stranger, μοιάζει να έχει πέσει από τον ουρανό, και επεισόδιο το επεισόδιο υπονοείται όλο και πιο έντονα –μέχρι που στη δεύτερη σαιζόν κάθε του ατάκα είναι ένα δυνητικό easter egg– ότι είναι ο Γκάνταλφ. Αυτό, όπως ξέρεις αν σκαμπάζεις έστω τα βασικά από την ιστορία, ανατρέπει όλη την πλοκή, καθότι ο Γκάνταλφ και οι άλλοι Μάγιαρ δεν ήρθαν στη Μέση Γη πριν φτιαχτούν τα δαχτυλίδια. Κάπου στα μέσα της δεύτερης σαιζόν βλέπουμε κι έναν κακό μάγο που επίσης υπονοείται (αλλά δεν αναφέρεται) ότι είναι ο Σάρουμαν και καταλαβαίνεις, οι λογικοί άνθρωποι σκίζουν τα ρούχα τους –ακόμα και αν δεχτούμε ότι σύμφωνα με το νέο σενάριο, ο Σάρουμαν είναι ήδη στη Μέση Γη, με τίποτα δεν γίνεται να έχει προλάβει να περάσει στη σκοτεινή πλευρά. Τέλος τα σπόιλερ, συνέχισε να διαβάζεις.

Τα πλην…

Ωραία τα εφέ κι οι φωτισμοί και τα χρώματα, απολαυστικοί χαρακτήρες οι Νάνοι με το ταμπεραμέντο τους και οι Χάρφουτ με την γλυκύτητα των Χόμπιτ, στην σειρά όμως έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι κάτι λείπει. Λείπει η ατμόσφαιρα, είναι η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που σου έρχεται, δεν είναι όμως ακριβώς αυτό. Την ατμόσφαιρα την φτιάχνουν η φωτογραφία και οι φωτισμοί, και τεχνικά τα πλάνα είναι άρτια.

Αυτό που τους λείπει είναι η ψυχή, η μικρο-ιστορία, το ζουμ ιν που ποτέ δεν κάνει η σκηνοθεσία σε πρόσωπα και χαρακτήρες. Με την εξαίρεση των Νάνων, άντε σε κάποιες σκηνές και του Ελέντιλ, όλοι οι άλλοι μοιάζουν με φιγούρες πάνω σε story board, σαν να τους βλέπεις στα extras των DVD του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και όχι σε κανονική, αυτόνομη σειρά. Καταλαβαίνουμε όλοι (εκτός από τους δημιουργούς της σειράς, απ’ ό,τι φαίνεται) πως αυτή η μουσειακή προσέγγιση δεν είναι καλό όχημα για να αφηγηθείς μια ιστορία που όλοι όσοι θα τη δουν ξέρουν πώς τελειώνει. Για την ακρίβεια, αυτός είναι μάλλον ο χειρότερος τρόπος.

Και όλο αυτό, έρχεται η πλειοψηφία των ερμηνειών και το αποτελειώνει. Με την εξαίρεση ίσως του Τσαρλς Έντουαρντς ως Κελεμπρίμπορ, που κι αυτός απλά έχει κάποιες ερμηνευτικές εκλάμψεις, όλα τα ξωτικά είναι σχηματικά και μονοδιάστατα, και το αποκορύφωμα είναι η Μόρφιντ Κλαρκ στον ρόλο της Γκαλάντριελ που μοιάζει βγαλμένη από άλλο σύμπαν. Οι σκηνές στο Νούμενορ φέρνουν πολύ έντονα στο νου μεξικάνικα μεσημέρια με την Usurpadora, οριακά περιμένεις κάποιος να κουνήσει περίεργα τα χείλη του, οι δε ηθοποιοί που αναλαμβάνουν τον ρόλο του Άνταρ (Τζόζεφ Μόουλ στην πρώτη σαιζόν και Σαμ Χάζελνταϊν στη δεύτερη) έχουν στήσει μεταξύ τους άτυπο διαγωνισμό για το βραβείο καλύτερης βίλλαιν καρικατούρας. Την κατάσταση παλεύουν να σώσουν ο Ογουέιν Άρθουρ ως πρίγκηπας Ντούριν Δ’ (γιος του Βασιλιά Ντούριν Γ’ των Νάνων) και η οικογένεια Ελέντιλ (Μαξίμ Μπόλντρι ως Ισίλντουρ και Λόιντ Όουεν ως Ελέντιλ) αλλά φτάνουν τρεις αξιοπρεπείς ερμηνείες to rule them all;

Το πόρισμα

Δεδομένου ότι:

α. το να βλέπεις σειρές με χαρακτήρες και ιστορίες που σημάδεψαν τα παιδικά/ εφηβικά σου χρόνια είναι το πολιτισμικό αντίστοιχο του να επιστρέφεις στο εξοχικό των σχολικών σου διακοπών,
β. θέλεις να έχεις άποψη (έστω αρνητική) για τα φαινόμενα της ποπ κουλτούρας, ακόμα κι αν είναι μόνο για να καταλαβαίνεις τα σχετικά memes που κυκλοφορούν,
και γ. δεν μιλάμε για κανένα τρελό ποσό, 6,99€ τον μήνα κοστίζει η συνδρομή στο Amazon, και ακυρώνεις όποτε θες,

Εμείς θα πούμε ότι ναι, αξίζει τη συνδρομή του το Rings of Power. Δες το, και μετά στείλε μας μήνυμα να γκρινιάξουμε μαζί για όλα τα στραβά του.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v