Εύκολες και γκουρμέ συνταγές για ζυμαρικά

Αν λαχταράς κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, αλλά δεν θέλεις να περάσεις και όλο το απόγευμα στην κουζίνα, έχεις έρθει στο σωστό μέρος.

Εύκολες και γκουρμέ συνταγές για ζυμαρικά

Ζυμαρικά. Τα αγαπούν οι πάντες, φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα, ταιριάζουν με τα πάντα, δίνουν ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικά πιάτα. Αν η φαντασία σου έχει στερέψει τελευταία, και ψάχνεις μια πρωτότυπη μεν, εύκολη δε συνταγή για να καταπλήξεις τα πλήθη –ή τον εαυτό σου, γιατί το στοιχείο της έκπληξης το χρειαζόμαστε εξίσου και στην καθημερινότητα– οι παρακάτω συνταγές είναι για σένα.

Ζυμαρικά με ψητή φέτα και ντοματίνια

Υλικά:
600 γρ. ντοματίνια, 1 κρεμμύδι, 50 γρ. ελιές σε ροδέλες, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ. ρίγανη, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, 200 γρ. φέτα, 1 πρέζα μπούκοβο, αλάτι, 500 γρ. ζυμαρικά κοχύλια
Για το σερβίρισμα: ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα ταψί 28x36 εκ. βάζουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις ελιές, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε ένα κενό στο κέντρο του ταψιού και τοποθετούμε τη φέτα. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. Με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι πιέζουμε καλά τα ντοματίνια με τη φέτα ώστε να λιώσουν και να ανακατευτούν μεταξύ τους. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε, κρατάμε το νερό και μεταφέρουμε στο ταψί με τα ντοματίνια και τη φέτα. Αν χρειάζεται περισσότερη υγρασία τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε με ρίγανη, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Ζυμαρικά με καραμελωμένα κρεμμύδια, απάκι και θυμάρι

Υλικά:
500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας μας, 200 γρ. απάκι σε κομματάκια, 4 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 60 ml ρακή, 4-5 κλωνάρια θυμάρι, 100 ml νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, 120 γρ. ξερή μυζήθρα, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά. Παράλληλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε άλλη ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το απάκι για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα κι απ’ τις δυο πλευρές. Το μεταφέρουμε σε πιάτο. Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.

Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει στη μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναγράφεται στην συσκευασία.

Όταν τα κρεμμύδια έχουν καραμελώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε πάλι στο τηγάνι το απάκι και σβήνουμε με τη ρακή. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε τα φυλλαράκια απ’ το θυμάρι.

Όταν τα ζυμαρικά βράσουν, τα μεταφέρουμε κατευθείαν απ’ το νερό στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε και λίγο απ’ το νερό της κατσαρόλας που έβρασαν τα ζυμαρικά (100 ml) και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Αποσύρουμε από την φωτιά, πασπαλίζουμε με τη μισή μυζήθρα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο πιπέρι και επιπλέον τριμμένη μυζήθρα.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Ζυμαρικά με ψητή μελιτζάνα, ντοματίνια και χαλούμι

Υλικά:
600 γρ μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε μικρά κομμάτια, 600 γρ ντοματίνια, 4 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, 90 ml (6 κ.σ.) ελαιόλαδο + επιπλέον αν χρειαστεί, 1 ½ κ.σ. ξύδι, 2 ½ κ.γ. πελτές ντομάτας, 15 γρ λιαστή ή αποξηραμένη ντομάτα (αν είναι σε λάδι να είναι καλά στραγγισμένη), 1 ½ κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι μαύρο, 150 γρ ντομάτα (περίπου 1 μέτρια), 225 γρ χαλούμι κομμένο σε κυβάκια, 350 γρ ζυμαρικά
Για το σερβίρισμα: φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις). Βάζουμε τη μελιτζάνα και τα ντοματίνια σε ένα μεσαίο ταψί. Χτυπάμε σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι, πελτέ, λιαστή ντομάτα, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι στο μούλτι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Τρίβουμε την ντομάτα απευθείας πάνω από το ταψί και ανακατεύουμε τα λαχανικά με τα χέρια να καλυφθούν όλα με το άρτυμα και το ζουμί. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Ανοίγουμε τον φούρνο, προσθέτουμε στο ταψί τα κυβάκια από χαλούμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-20 λεπτά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ταψιού και την ένταση του φούρνου. Θέλουμε τα λαχανικά και το τυρί να πάρουν λίγο χρώμα, να μαλακώσουν και να μαραθούν λίγο.

Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε κρατώντας μισή κούπα από το νερό στην άκρη. Αν αργούν ακόμα τα λαχανικά, επιστρέφουμε τις πλεξούδες στην άδεια κατσαρόλα τους και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Ανακινούμε ζωηρά να καλυφθούν όλα και αφήνουμε στην άκρη.

Όταν ψηθούν τα λαχανικά βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε μέσα τις πλεξούδες και ανακατεύουμε απαλά. Αν έχουν στεγνώσει τα λαχανικά προσθέτουμε (πριν τα ζυμαρικά) μια κουταλιά λάδι και/ή λίγο από το νερό βρασίματος (δυο - τρείς κουταλιές), ίσα ίσα να δημιουργήσουμε λίγο ζουμί. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα.

Η συνταγή είναι από το Foodie Corner 

Ζυμαρικά με αβοκάντο και καρυδάτη σάλτσα

Υλικά:
2 φλ. καρύδια, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 σκ. σκόρδο, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, 1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κομματάκια και ραντισμένο με λίγο λεμόνι να μη μαυρίσει, 2 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι για το σερβίρισμα, 500 γρ. βίδες
Για το σερβίρισμα: ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπερι

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό. Το στύβουμε και το κάνουμε ψίχουλα στο μούλτι. Προσθέτουμε τα καρύδια, το σκόρδο και το λάδι. Τα αλέθουμε όλα. Συμπληρώνουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν, έτσι ώστε να γίνει μια πυκνή σάλτσα. Αντί για λάδι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ταχίνι.

Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Περιχύνουμε με την καρυδάτη σάλτσα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο αβοκάντο και ψιλοτριμμένο καρύδι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v