Graphic novels για να κάνεις δώρο σε μικρά και μεγάλα παιδιά στις διακοπές

Υπάρχει πιο κουλ καλοκαιρινό και διακοπάτο δωράκι από τα πιο φανταστικοκαταπληκτικά graphic novels που κυκλοφόρησαν πρόσφατα; Όχι δεν υπάρχει, εμάς να ακούς.

Graphic novels για να κάνεις δώρο σε μικρά και μεγάλα παιδιά στις διακοπές

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μετά από ένα 15ήμερο καύσωνα το μόνο λιώσιμο που επιτρέπουμε στον εαυτό μας σχετίζεται με την non stop ανάγνωση των καλύτερων graphic novels που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ψάχνουν εναγωνίως τα ράφια της βιβλιοθήκης σου. Εμείς ξεψαχνίσαμε τα κομιξάδικα Αθηνών και περιχώρων φτιάχνοντας την ιδανική λίστα για να πακετάρεις τα πιο κουλ διακοπάτα καλοκαιρινά δωράκια.

Σιλό των Gray Justin, Palmiotti Jimmy (εκδόσεις Anubis)

Tο μυθιστόρημα που σκαρφάλωσε στη λίστα των πιο ευπώλητων βιβλίων των New York Times μεταφέρεται σε graphic novel, με την εικονογράφηση του υποψήφιου για βραβείο Hugo, Jimmy Broxton, σε διασκευή των δημοφιλών δημιουργών Jimmy Palmiotti και Justin Gray.

Το δυστοπικό μυθιστόρημα, που πλέον θεωρείται κλασικό θα σαγηνεύσει τόσο τους αναγνώστες που ήδη το ξέρουν όσο και εκείνους που το γνωρίζουν για πρώτη φορά.

Πρόκειται για την ιστορία της ανθρωπότητας που μάχεται να επιβιώσει, της ανθρωπότητας στο χείλος του γκρεμού. Ο κόσμος έξω είναι επικίνδυνος, όσα μπορείς να δεις από αυτόν περιορισμένα και κάθε κουβέντα γι’ αυτόν απαγορευμένη. Μα υπάρχουν πάντα εκείνοι που ελπίζουν, που ονειρεύονται. Αυτοί είναι και οι πιο επικίνδυνοι, είναι εκείνοι που μολύνουν τους άλλους με την αισιοδοξία τους. Η τιμωρία τους είναι απλή. Τους δίνουν εκείνο που ισχυρίζονται πως είναι η μεγαλύτερη επιθυμία τους: τους στέλνουν στον έξω κόσμο.

Ποντάροντας στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο των δημιουργών του αλλά και το υπέροχο σκίτσο του, το Σιλό σε μεταφέρει σελίδα με τη σελίδα σε ένα σχεδόν κινηματογραφικό σύμπαν που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το κεφάλι σου.

Περίληψη εδώ 

Giant Size Hard Rock του Tasmar (εκδόσεις Jemma Press)

Ένα Giant Size Hard Rock 68 σελίδων, γεμάτο πανκ, κόμικς και εξελίξεις για τις ζωές του Μάρκου και των άλλων ηρώων της σειράς ήρθε για να επιβεβαιώσει το ταλέντο του δημιουργού του, Τάσου Μαραγκού (aka Tasmar). Με εξώφυλλο διπλό φόρο τιμής στο Giant Size X-MEN #1 και Skank Kid αυτό το υπέροχο graphic novel τιμά τις ροκ και πανκ ρίζες του μεταφέροντας όλα όσα συνέβησαν μέχρι ο Μάρκος να δει τυπωμένο το περιβόητο κόμικ πόνημά του. Με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, κι ας μην έχει ούτε ένα από δαύτα, έξυπνο χιούμορ και ένα εύστοχο σκίτσο που θα μιλήσει διπλά στην καρδούλα κάθε επαναστατημένου νου αυτή η έκδοση είναι το δώρο που έψαχνες για κάθε «μεγάλο» παιδί που ξέχασε να μεγαλώσει.

Περίληψη εδώ 

Λιβύη των Francesca Mannocchi και Gianluca Costantini (εκδόσεις Jemma Press)

Το graphic novel "Λιβύη" των Francesca Mannocchi και Gianluca Costantini αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της σύγχρονης εικονογραφημένης λογοτεχνίας, προσφέροντας μια βαθιά και ενδελεχή ματιά σε ένα από τα πιο περίπλοκα και ταραχώδη πολιτικά και κοινωνικά τοπία της εποχής μας.

Σε αυτό το graphic novel θα βρεις διαφορετικές πληροφορίες για τη Λιβύη από αυτές των δελτίων ειδήσεων και των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα συναντήσεις τη Λιβύη των Λίβυων, τη Λιβύη των ουρών έξω από τις τράπεζες για ένα νόμισμα που δεν έχει πλέον καμία αξία. Τη Λιβύη των νέων ανθρώπων που πολέμησαν το καθεστώς Καντάφι και τώρα το μετανιώνουν γιατί τουλάχιστον, «όταν ήταν εκεί», ένιωθαν ασφαλείς· και δεν υπήρχε έλλειψη χρημάτων, ηλεκτρικού ρεύματος ή βενζίνης. Τη Λιβύη των μανάδων που στέκουν στο παράθυρο περιμένοντας παιδιά που δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τη Λιβύη των ηλικιωμένων που έχουν περάσει δεκαετίες δικτατορίας και πάντα προσέχουν τα νώτα τους. Τη Λιβύη των απλών ανθρώπων που υφίστανται καθημερινά εκβιασμούς από τον στρατό, απαγωγές και κακομεταχείριση, ζώντας διαρκώς μέσα σε ένα καθεστώς τρόμου.

Με την αφηγηματική της δύναμη και την καλλιτεχνική της ποιότητα, η «Λιβύη" καταφέρνει να συγκινήσει, να προβληματίσει και να ενημερώσει, καθιστώντας το έργο αυτό απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα την πολυπλοκότητα των σύγχρονων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Περίληψη εδώ 

Του νεκρού αδερφού της Εύας Πουλοπούλου (εκδόσεις Jemma Press)

Το δημοτικό τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού είναι ένα από τα παλαιότερα αφηγηματικά τραγούδια των Βαλκανίων με την προέλευσή του να χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τραγουδήθηκε σε εκδοχές με ενιαία θεματολογία βασισμένη στις κοινές ρίζες των λαών της περιοχής, αψηφώντας φυσικά σύνορα και πολιτισμικές διαφορές. Διαχρονικές ιδέες όπως η ιερότητα του όρκου, η δύναμη του θρήνου και της κατάρας, αντιλήψεις για τη ζωή στην ξενιτιά, αλλά και μαγικά στοιχεία όπως η νεκρανάσταση και τα πουλιά που μιλούν, συνθέτουν ένα στοιχειωμένο, συναρπαστικό παραμύθι. Χάρη στη δουλειά της Εύης Πουλοπούλου μεταμορφώθηκε σε ένα έργο που συνδυάζει τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης και την ιδιομορφία της γλώσσας του δημοτικού τραγουδιού, με τη σύγχρονη, άμεση και οικεία εικαστική γλώσσα των κόμικς.

Το όλο εγχείρημα στέφεται σίγουρα από επιτυχία καθώς μεταφέρει πλήρως τόσο σε αφηγηματικό, διαλογικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο το πνεύμα της λαϊκής μας παράδοσης με μια ιδιαίτερη δημιουργική ματιά και τον απαιτούμενο σεβασμό στην ιστορία του. Η δημιουργός δεν φοβάται να αναμετρηθεί και να αναμοχλεύσει όλα όσα συναποτέλεσαν το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού, παρουσιάζοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που σίγουρα αξίζει να δωρίσεις τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρά παιδιά.

Περίληψη εδώ 

Ίου Ζβίου του Θωμά Βαλιανάτου (εκδόσεις Jemma Press)

Ακροβατώντας ανάμεσα  στο γκροτέσκο και στο κωμικό, στο κομιξικό και στο εικαστικό, η ανθολογία αυτή περιλαμβάνει δεκαπέντε ιστορίες του Θωμά Βαλιανάτου από τις πρώτες δουλειές του στο περιοδικό Βαβέλ μέχρι και τις πιο πρόσφατες, καθώς και αρκετές ανέκδοτες. Μια ψυχεδελική βουτιά σε έναν παράξενο underground κόσμο που δικαίως θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους κι όχι μόνο. Με την ιδιαίτερα σκωπτική ματιά του ο Βαλιανάτος παρουσιάζει ένα έργο που σίγουρα αξίζει να μπει στα ράφια της βιβλιοθήκης σου χάρη στο αιχμηρό του χιούμορ, το έξυπνο σκίτσο του και αυτό το σχεδόν αναρχικό αφηγηματικό μοτίβο που διαπερνά όλες τις ιστορίες του. Διακριτικά γοητευτικό κι αρκούντως αλλόκοτο το καλλιτεχνικό σύμπαν του Ίου Ζβίου περιμένει να σε καλωσορίσει στις αγκάλες του.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v