Αν ξενυχτάς είσαι πιο έξυπνος λέει νέα μελέτη

Η δικαίωση για τους βραδινούς τύπους άργησε άλλα ήρθε, μέσα από νέα έρευνα που λέει ότι πιθανότατα είναι πιο έξυπνοι απ’ όσους ξυπνούν νωρίς.

Αν ξενυχτάς είσαι πιο έξυπνος λέει νέα μελέτη

Τα νυχτοπούλια ανάμεσά μας, οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά και ξυπνούν επίσης αργά, είναι πιθανότατα πιο έξυπνοι από τους πρωινούς τύπους, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι είναι πιο δραστήριοι και σε εγρήγορση τις νύχτες φαίνεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.

Ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει την σχέση του ύπνου, και ιδιαίτερα τη διάρκειά του, με τις γνωστικές ικανότητες, αλλά λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα πρότυπα ύπνου ή τους χρονότυπους και τη γνωστική λειτουργία.

Έτσι, εξέτασαν δεδομένα για χιλιάδες άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank για να εξετάσουν τις «σύνθετες σχέσεις» μεταξύ της διάρκειας, της ποιότητας και των χρονότυπων ύπνου –που στη μελέτη κατηγοριοποιήθηκαν ως «πρωινός [τύπος]», «βραδινός» ή «ενδιάμεσος».

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη υποβλήθηκαν σε τεστ που εξέτασαν τη νοημοσύνη, τις δεξιότητες συλλογισμού, τους χρόνους αντίδρασης και τη μνήμη τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 27.000 ανθρώπους, συγκρίνοντας πόσο καλά απέδωσαν σε αυτά τα τεστ με την διάρκεια ύπνου, τον τρόπο ύπνου και την ποιότητα του ύπνου τους.

Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ φάνηκε να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμές, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Public Health.

Οι ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν επίσης ότι οι ξενύχτηδες και εκείνοι που ταξινομούνται ως «ενδιάμεσοι» είχαν «ανώτερη γνωστική λειτουργία».

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που είναι από τη φύση τους πιο δραστήριοι το βράδυ έτειναν να αποδίδουν καλύτερα σε γνωστικά τεστ από εκείνους που είναι πρωινοί τύποι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Raha West, από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου.

«Αντί να είναι απλώς προσωπικές προτιμήσεις, αυτοί οι χρονότυποι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γνωστική μας λειτουργία» συμπλήρωσε.

Ο συν-επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Daqing Ma, επίσης από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια του ύπνου έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύουμε ότι η προληπτική διαχείριση των προτύπων ύπνου είναι πραγματικά σημαντική για την ενίσχυση και τη διαφύλαξη του τρόπου που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Θα θέλαμε ιδανικά να δούμε πολιτικές παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε τη βελτίωση των προτύπων ύπνου στον γενικό πληθυσμό».

Αναλυτικά, ολόκληρη η έρευνα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v