30 καλοί λόγοι να πας (και) φέτος Καλαμάτα

Τα 30 του χρόνια κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κι εμείς έχουμε άλλους τόσους λόγους να βρεθείς στα μέρη του κι αυτό το καλοκαίρι.

30 καλοί λόγοι να πας (και) φέτος Καλαμάτα

Μοιάζει απίστευτο το ότι πέρασαν τριάντα ολόκληρα χρόνια από τότε που ένα νέο, μικρό αλλά πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ έβαζε για πρώτη φορά μια μάλλον άγνωστη εκτός συνόρων πόλη της Ελλάδας στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης, και σύστηνε στους συμπατριώτες του μια εν πολλοίς παραγνωρισμένη τέχνη: αυτή του σύγχρονου χορού. Τριάντα χρόνια και ένα υποδειγματικό Μέγαρο Χορού αργότερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μια από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πλήθος επισκεπτών από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της Γης. Και στα προγράμματα των φεστιβάλ, εντός κι εκτός Αθήνας, βλέπουμε πια παραστάσεις χορού δίπλα στις θεατρικές, με ονόματα καλλιτεχνών ομάδων για τις οποίες όλο και συχνότερα ακούγεται η φράση «α τους ξέρω αυτούς, τους έχω δει στην Καλαμάτα».

Τριάντα χρόνια Φεστιβάλ Καλαμάτας, λοιπόν, θα γιορτάσουμε φέτος από τις 12 ως τις 21 Ιουλίου. Κι αυτοί είναι άλλοι τόσοι λόγοι, φεστιβαλικοί και μη ανάκατοι, για να βρεθείς τις επόμενες μέρες στην Καλαμάτα, και να πεις ένα χρόνια πολλά.

1. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα χάρμα οφθαλμών, όλο πεζοδρομάκια που ελίσσονται ανάμεσα σε παστέλ νεοκλασικά με αρχιτεκτονικές αναφορές που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.

2. Το Midnight Raga του σπουδαίου Γερμανού χορογράφου Marco Goecke, ανοίγει την Παρασκευή 12/7 το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Με αφετηρία του την κλασική ινδική μουσική και τις βαριές ενδυμασίες από μπλε μετάξι, αποτελεί ένα έργο έντονων συναισθημάτων που ανιχνεύει τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής.

3. Η παραλία της Καλαμάτας (η κανονική παραλία, αυτή που κάνεις τις βουτιές σου, όχι η παραλιακή περαντζάδα που χαζεύεις πίνοντας καφέ) απέχει δυο ζαλισμένα βήματα από το κέντρο, κι αυτό είναι το καλύτερο αντίδοτο στον καύσωνα που μπορείς να βρεις σε ελληνική πόλη.

4. Το I’m afraid to forget your smile των Ολλανδών αδερφών Imre & Marne van Opstal με το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης που θα δούμε αμέσως μετά το Midnight Raga την Παρασκευή 12/7 στο Μέγαρο Χορού είναι ένα έργο κατάνυξης, μια ωδή στη θνητότητα και τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο θάνατο. Οι δύο χορογράφοι χρησιμοποιούν την κίνηση και τη φωνή ως μέσο συμπόρευσης αλλά και αντίθεσης για τους έξι χορευτές τους, οι οποίοι συνοδεύονται επί σκηνής από χορωδιακή μουσική.

5. Τα μουσεία της πόλης (Ιστορικό και Λαογραφικό, Μπενάκειο Αρχαιολογικό και Στρατιωτικό με εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση) δεν είναι απλά άλλο ένα τικ σε μια λίστα με αξιοθέατα, είναι από μόνα τους λόγος να βάλεις το ξυπνητήρι νωρίς, για να τα επισκεφθείς πριν από τις βουτιές σου.

6. Στις 13 και 14/07 το έργο TERRANOVA | hidden link του Ιταλού χορογράφου Diego Tortelli και της Γερμανίδας δραματουργού Miria Wurm είναι αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία. Ο Tortelli, με πολύ σημαντικές διακρίσεις και διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό του, εμπνέεται από τα μυκήλια που επιτρέπουν στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις δημιουργώντας ένα αόρατο δίκτυο επικοινωνίας, με τη δύναμη να αλλάζουν το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους.

7. Το φαντασμαγορικό Κάστρο της Καλαμάτας, μπορεί φέτος να μην φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού όπως άλλες χρονιές, αξίζει όμως οπωσδήποτε μια επίσκεψη, ειδικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα. Χτισμένο από τους Φράγκους το 1208, το κάστρο αγναντεύει από ψηλά την πόλη και την θάλασσα που την αγκαλιάζει. Το εισιτήριο κοστίζει 3€.

8. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην κεντρική Πλατεία (οι παραστάσεις στην οποία είναι δωρεάν, θυμίζουμε) ξεκινά πολύ εντυπωσιακά στις 12/07 με το Approach 17. Opening του Yoann Bourgeois, εμπνευσμένο από το μουσικό έργο Glassworks του Philip Glass, ένα οπτικό ποίημα στο οποίο παρακολουθούμε τις εναλλαγές μεταξύ κορύφωσης και πτώσης ενός χορευτή πάνω σε μια σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά, αναζητώντας το «φευγαλέο σημείο της αιώρησης».

9. Το Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο τέρμα της οδού Αριστομένους προς την παραλία, φιλοξενεί παλιά βαγόνια και μηχανές τραίνων ανάμεσα σε λιμνούλες, παιδικές χαρές και σιντριβάνια, και είναι η τέλεια απογευματινή βόλτα, ειδικά αν έρχεσαι με πιτσιρίκια. Η είσοδος είναι κι εδώ ελεύθερη.

10. Στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού θα δούμε στις 17/07 το έργο The House of Trouble / Ο Οίκος της Ταραχής της Πατρίτσιας Απέργη, που μιλά για την έννοια της ταυτότητας μέσα από τη βία που ο καθένας μπορεί να υποστεί ή και να ασκήσει, προκειμένου να προσδιορίσει τον εαυτό, τον κόσμο και την ελευθερία του.

11. Το φαγητό στην Καλαμάτα είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο, και αν δεν μας πιστεύεις θα πιάσεις τραπεζάκι πρώτα απ’ όλα κάποιο ζεστό μεσημέρι στη σκιερή αυλίτσα του Κώστα Βασιλειάδη, για φανταστικά μαγειρευτά σαν το μοσχαράκι σοφρίτο, το κοκκινιστό βετούλι, τις μελιτζάνες στον φούρνο, τα σπιτικά γεμιστά και τον καγιανά με καλαματιανό παστό.

12. Στις 16/7 στην Πλατεία η Ελευθερία Ηλιοπούλου παρουσιάζει την παράστασή της Fantastic, isn’t it?, για το συναρπαστικό ενδεχόμενο της ύπαρξης αμέτρητων «πραγματικοτήτων», όσων και οι συνειδήσεις των ανθρώπων που μοιράζονται κοινό συμπαντικό χρόνο.

13. Και τα βράδια στην πόλη, όμως, είναι συναρπαστικά: Για ποτό με θέα θα ανέβεις οπωσδήποτε στη Βέργα, για να πιάσεις… κερκίδα στο Καστράκι Μετέωρο (κατά προτίμηση εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα). Άλλες μπαρ-ο-διευθύνσεις που αξίζει να σημειώσεις είναι το Κύτταρο για τις αμέτρητες ετικέτες ουίσκι και τις ροκ μουσικές του, ο επίσης ροκ Ροδανθός με τις ψαγμένες του μπύρες και το Λεμόνι για τα κοκτέιλ του.

14. Το έργο Full Moon του Josef Nadj, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Montpellier τον Ιούνιο του 2024 με τον ίδιο επί σκηνής μαζί με επτά ακόμα χορευτές, θα δούμε στις 18 και 19 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού. Το φεγγάρι στον τίτλο είναι μία αναφορά στο σύμπαν και τον σχηματισμό του, ενώ η παράσταση εξερευνά τον κόσμο της μαύρης αμερικανικής jazz, από τις αρχικές της μορφές – τα blues και τα spirituals – και τις μεταλλάξεις της, μέχρι τις μέρες μας.

15. Η μισή χαρά μετά τις παραστάσεις είναι να πιάνεις τραπεζάκι στο πλακόστρωτο μπροστά από τον Θίασο, για μεζεδάκια φτιαγμένα με μεράκι και τοπικά προϊόντα, συνοδεία τσίπουρου και ενίοτε ζωντανής μουσικής.

16. Στις 18/7, στο Art Within One στην Πλατεία, καλλιτέχνες και σπουδαστές του Φεστιβάλ αυτοσχεδιάζουν επί σκηνής. Μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με συνοδεία μουσικής, κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση μέσα σε ένα λεπτό ο καθένας. Ο μουσικός και live music performer Αλέξης Φάλαντας επιμελείται τη μουσική με αγαπημένα κομμάτια και ξεχωριστά remix σε ένα DJ Set ειδικά διαμορφωμένο για να συνοδέψει χορευτές και κοινό στον χορευτικό τους διάλογο επί σκηνής.

17. Μια από τις ωραιότερες αρχαίες πόλεις που θα επισκεφτείς ποτέ σου, απέχει ακριβώς ένα 45λεπτο οδήγησης από την Καλαμάτα. Η αρχαία Μεσσήνη είναι χτισμένη το 370 π.Χ., έχει γιγάντια κυκλώπεια τείχη, αρχαίο θέατρο, Ασκληπιείο, ένα εντυπωσιακό Εκκλησιαστήριο –κι αυτό με θέατρο μοιάζει– με χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, και το υποβλητικό της Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα.

18. Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Lali Ayguadé επιστρέφει και φέτος στην Καλαμάτα με νέα παράσταση, τη Runa, που θα δούμε στις 20 και 21 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού. Στο χαοτικό τοπίο που συνθέτουν οι αφηγήσεις από μιαν άλλη εποχή, δύο άνθρωποι ερευνούν τα ερείπια, προσπαθώντας να φανταστούν ξανά αυτό που κάποτε υπήρξε και να συνδεθούν μαζί του.

19. Οι φυσιολάτρες μας θα ενθουσιαστούν με το Πολυλίμνιο, ένα ειδυλλιακό σύμπλεγμα από λίμνες και καταρράκτες στα παγωμένα νερά των οποίων μπορείς να βουτήξεις, που απέχει επίσης ένα 45λεπτο οδήγησης από την Καλαμάτα. Η πρόσβαση μέχρι τον δεύτερο, μεγάλο καταρράκτη, αυτόν της λίμνης Κάδη στην οποία βουτά και ο περισσότερος κόσμος, γίνεται από μονοπάτι εξαιρετικά βατό ακόμα και για πιτσιρίκια. Από εκεί και πέρα, για να δεις τους υπόλοιπους καταρράκτες, χρειάζεται λίγο σκαρφάλωμα, μην φανταστείς όμως κάτι εξωπραγματικά δύσκολο.

20. Στις 20 Ιουλίου, στην Κεντρική Πλατεία, η Ηρώ Κόντη παρουσιάζει με την MNΙM Ομάδα Χορού το Modulus of Resilience, μια ωδή στην αξία της προσπάθειας μέσα από σύγχρονες ιστορίες γυναικών από όλα τα μέρη της γης, που έζησαν και περιορίστηκαν σε ένα υπό κατάρρευση κοινωνικό μοντέλο.

21. Για τις βουτιές σου, αν θέλεις να οδηγήσεις και λίγο έξω από τον αστικό ιστό, θα πας στη Μικρή Μαντίνεια που έχει απίθανα, σαν πισίνας νερά και λευκά βότσαλα, 10 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, και στη Σάντοβα, με την χρυσαφένια αμμουδιά της, που την αγαπούν πολύ οι λάτρεις της οργάνωσης και των beach bar.

22. Αν δεν φοβάσαι τα χιλιόμετρα, μια ωρίτσα από την Καλαμάτα βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, η απόλυτη σούπερ σταρ Βοϊδοκοιλιά. Περί την μία ώρα οδήγησης θα σε φέρει και στα εξωτικά Περούλια, που έχουν υπέροχη αμμουδιά, γαλαζοπράσινα νερά και θέα στο κάστρο της Κορώνης.

23. Η Λίγεια, η πρωταγωνίστρια της δημιουργίας του Thomas Martino, που θα δούμε στην πλατεία στις 20/7, είναι ένα θαλάσσιο πλάσμα με αλλόκοτη γοητεία. Το μαγευτικό της τραγούδι σαγηνεύει έναν όμορφο νεαρό άνδρα και η συνάντησή τους ενεργοποιεί έναν καταιγισμό συναισθημάτων και συλλογισμών. Ακολουθεί ένα ντουέτο αφιερωμένο στην επικοινωνία, ο διάλογος μιας μοναδικής, υπερφυσικής αγάπης και αλληλοϋποστήριξης. Ένα έργο που καθρεφτίζει την ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής να βυθιστεί στον απέραντο ωκεανό της φαντασίας.

24. Η Καρδαμύλη, 35 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας, είναι το τέλειο σκηνικό για να γνωριστείς με την ιδιαίτερη περίπτωση της μεσσηνιακής Μάνης. Ένα πέτρινο χωριό χάρμα οφθαλμών, με μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσσηνίας, τον ξακουστό και κοσμαγάπητο Φονέα, σε απόσταση αναπνοής.

25. Η πιο πρόσφατη θεατρική παραγωγή Hip Hop του Botis Seva, Until We Sleep, είναι ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στην αλλαγή, με μουσική επένδυση από κρουστά και λαρυγγικούς ήχους, και με φτερωτά κοστούμια να δημιουργούν φευγαλέες εικόνες πολεμιστών, μεταμορφώνοντας την προηγούμενη ταυτότητά τους. Θα το δούμε να κλείνει πανηγυρικά την αυλαία του φετινού φεστιβάλ, στο Μέγαρο Χορού, στις 20 και 21/7.

26. Η σαββατιάτικη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας ενθουσίασε πρόσφατα την foodie μας, Αγάπη Μαργετίδη, που την είπε «παράδεισο επί της γης» κι αυτό από μόνο του λέει πολλά –αν δεν ξέρεις πόσο πολλά, κάνε κλικ εδώ να μάθεις.

27. Το μαγειρείο του Γιάννη Κούμανη, που λέγεται Βερσαλλίες, θα σου συστήσει την τοπική κουζίνα και παράδοση από την αρχή, με προτάσεις σαν τους κολοκυθανθούς γεμιστούς με κρέμα από μανούρι, μέλι και τσορίθο, τα γεμιστά με καλαματιανή καρολίνα στον ξυλόφουρνο, και τον λευκό ταραμά με τηγανιτά κρεμμύδια και λάδι από κρεμμυδόφυλλα.

28. Τα εισιτήρια του Φεστιβάλ Χορού ξεκινούν από μόλις 10€ και φτάνουν μέχρι 24€, ανάλογα την θέση που θα επιλέξεις να καθίσεις. Οι παραστάσεις στην πλατεία είναι όλες δωρεάν, είπαμε, δεν προσέχεις.

29. Οι τιμές των δωματίων είναι καλές, και η Καλαμάτα γίνεται τέλεια βάση για να εξερευνήσεις τον νότο της Πελοποννήσου στις διακοπές σου, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το φεστιβάλ. Δες ας πούμε ενδεικτικά αυτό το κεντρικότατο σπιτάκι που κοστίζει 58€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, ή αυτό εδώ στα 65€, επίσης για δύο άτομα.

30. Η Καλαμάτα είναι από τις πόλεις εκείνες που με μια πρώτη ματιά τις συμπαθείς, στην πρώτη αναγνωριστική βόλτα τις ερωτεύεσαι, στο δεύτερο ποτό τις έχεις ανακηρύξει «αγαπημένη σου πόλη στην Ελλάδα». Κι αν αυτή μοιάζει με μια αναλογία του πώς περίπου πάνε οι σχέσεις σου, θα τα πούμε εκεί, σε θέλουμε για φίλο/η μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v